Alături de albire, fațetele dentare reprezintă una dintre cele mai solicitate proceduri de estetică dentară. Din ce în ce mai mulți oameni vor să își mascheze iregularitățile danturii și să afișeze zâmbete de Hollywood. Cum se alege însă corect culoarea fațetelor? Sunt cele de un alb imaculat, cu formă perfect simetrică, recomandate de dentiști? Aflăm răspunsul de la medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor.
„Mulți pacienți mă întreabă dacă au nevoie de albire sau de fațete. Aceste proceduri sunt rareori necesități medicale și de aceea mi-e imposibil să le răspund că este necesar sau nu din punct de vedere medical. Asta nu înseamnă însă că este greșit să ni le dorim. Nicidecum. Aplicarea fațetelor presupune însă șlefuirea dinților. Procesul este, deci, ireversibil. De aceea, pacienții sunt cei care trebuie să decidă dacă vor să apeleze la această procedură de ordin estetic”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Moda zâmbetelor „standard”
”Există în prezent un trend de a propune fațete pe bandă rulantă pacienților și de a crea zâmbete „standard”, asemănătoare unui exemplu preferat. De cele mai multe ori, vedetele sunt luate drept etalon. Cel mai corect este ca noi, medicii stomatologi, să expunem atât avantajele, cât și dezavantajele acestei proceduri. Dacă vorbim de avantaje, acestea constau într-o mai bună stimă de sine a pacientului, creșterea încrederii în forțele proprii și îmbunătățirea vieții sociale prin simplul fapt că vom fi mai plăcuți de cei din jur. La polul opus avem însă dezavantajul că șlefuirea dintelui, necesară în cazul fațetelor, este un act ireversibil. Doar cât timp îi aducem la cunoștință pacientului toate aceste aspecte putem vorbi despre o decizie asumată a acestuia”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Estetica înseamnă mai mult decât dinți albi și perfect simetrici
„Dacă vorbim despre culoarea fațetelor, sigur că pacientul este cel care decide, iar acestea trebuie să fie în primul rând pe placul său. Personal, prefer culorile și aspectul mai natural, cât mai apropiat de cel al dinților, chiar dacă, tehnic vorbind, este mai ușor să realizezi fațete de un alb nenatural, tip Hollywood Smile, și să obții dinți perfect simetrici.
Eu mă ocup de estetică și în viața academică, întrucât predau Estetica Dentară studenților din anul 6 la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF Carol Davila. Pot spune astfel, în cunoștință de cauză, că estetica nu înseamnă doar dinți albi și simetrici. Dinții trebuie să se încadreze bine în întreg contextul fizionomiei și vârstei pacientului”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
Ce se întâmplă când punem mai puține fațete și albim restul dinților?
„Un Full Hollywood Smile înseamnă aplicarea a minimum 20 de fațete, 10 pe arcada superioară și 10 pe cea inferioară. Există opțiunea de a aplica mai puține fațete și să ne bazăm pe albire pentru a face trecerea către dinții naturali. În acest caz, trebuie avut în vedere că fațetele își păstrează culoarea permanent, însă dinții se pot colora la loc după albire, mai repede sau mai târziu, în funcție de stilul de viață al pacientului. Astfel, vom fi nevoiți să apelăm constant la procedura de albire dentară pentru a nu avea diferențe vizibile și inestetice între fațete și dinții naturali”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.