Ministerul Fondurilor Europene (MFE) anunţă desemnarea autorităţii de management care administrează intervenţii finanţate din Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD), autoritatea de management pentru Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (AM POAD).
„Sunt fericit să anunţ că am semnat azi ordinul de desemnare a Autorităţii de Management POAD, prima AM din cadrul MFE, permiţându-ne astfel rambursarea de la Comisia Europeană a cheltuielilor efectuate şi suportate de la bugetul de stat pe acest program. Mulţumesc colegilor din Ministerul Fondurilor, reprezentanţilor Autoritătii de Audit şi Autorităţii de Certificare din Ministerul Finantelor pentru seriozitatea si intensitatea eforturilor din ultimile luni. A fost un proces complex, pe care l-am finalizat acum.” a declarat Dragoş Dinu, ministrul Fondurilor Europene.
Desemnarea are loc ca urmare a raportului de audit favorabil al Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi a României prin care sistemul instituit pentru perioada 2014-2020 pentru POAD este conform cu criteriile de desemnare.
Autoritatea de management pentru Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate este prima desemnată din lista autorităţilor de management gestionate de către MFE.
Despre Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate
POAD are o alocare totală de 518,838 milioane Euro în perioada 2014-2020. Contribuția bugetului Uniunii Europene este de 85%, iar cofinanțarea de la bugetul național este de 15%. POAD este o continuare a Programului European de Ajutorare a Defavorizaților (PEAD) derulat în perioada 2007 -2013.
În prezent, Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) asigură pe întreaga perioadă 2014 – 2020 distribuția gratuită de ajutoare alimentare în toate localitățile din tara în favoarea persoanelor dezavantajate. În cursul acestei luni MFE negociază cu Comisia Europeană pachetul de propuneri de modificare a POAD: acordarea de alimente mai diversificate, inclusiv mese calde prin intermediul cantinelor sociale, „trusoul pentru nou-născuți”, oferirea de produse de igienă, rechizite pentru preşcolarii şi elevii defavorizaţi, îmbrăcăminte, încălțăminte şi saci de dormit pentru persoanele fără adăpost.