Enrique Vila-Matas
Editura ALLFA
Unele carti reusesc sa isi cucereasca imediat cititorii: un inceput captivant poate fi cheia pentru o lectura pana la capat a volumului si pentru aprecieri. „Sub semnul lui Dylan” este un roman pe care, din unele puncte de vedere, se poate spune ca pe masura ce ai impresia ca i-ai descifrat subiectul, iti arata noi semnificatii posibile, determinandu-te sa il citesti pentru a afla cum se termina totul.
Inceputul este sub semnul esecului. Nu este un inceput ratat sau nereusit, de altfel tocmai am spus ca romanul are parte de un debut captivant, ci vorbeste despre o conferinta dedicata subiectului. La acest eveniment participa, in calitate de vorbitor, si Vilnius: un tanar care dorea, prin eseul pe care il scrie despre recente intamplari din viata sa, sa aiba parte de esecul suprem: sa plece toata lumea din sala. La o conferinta despre esec, acesta ar fi fost succesul in materie. Asadar, nu are o prezentare clasica, el citind un eseu (veti vedea ce tip de eseu si cat de important este tipul, inclusiv prin relatia cu finalul romanului). Mai mult, sunt probleme cu traducerea simultana – ceea ce face ca participantii sa plece, rand pe rand. Mai raman noua, opt… Dar Vilnius esueaza. La finalul expunerii sale mai sunt oameni in sala. Inclusiv cel care „vorbeste” cu cititorii – si care, mai apoi, ajunge sa il cunoasca pe Vilnius, sa ii fie prieten.
Vilnius este un tanar fascinant: ca personaj, cel putin. El se afla in umbra tatalui sau, isi doreste sa fie un pierde-vara de succes (daca putem spune astfel), are probleme cu familia, seamana izbitor cu Bob Dylan in tinerete, dar nu face nimic sa schimbe acest lucru (si, pana la urma, o tunsoare diferita l-ar ajuta nespus). In plus, recent i-a murit tatal si isi doreste sa afle adevarul in legatura cu ceea ce s-a intamplat.
Enrique Vila-Matas a creat un roman inedit, original, constructia, stilul, ideea fiind interesante, atractive. A reusit sa scrie intr-un mod captivant, sa ofere o poveste cu substrat, fapt ce i-a adus recunoasterea internationala si aprecierea publicului (romanul fiind inclus de revista „La Vanguardia” in topul celor mai bune zece carti publicate in limba spaniola in 2012). „Sub semnul lui Dylan” este un roman care merita sa fie citit, iar Enrique Vila-Matas este un autor care merita sa fie descoperit.
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}