Heda Margolius Kovály
METEOR Publishing
Publicata pentru prima oara sub un titlu diferit, in 1986, „Sub o stea cruda. O viata in Praga, 1941-1968” este un volum de memorii al Heda Margolius Kovály, nascuta in Praga si cu origini evreiesti. In 1941 incepe deportarea evreilor si este inceputul experientei traumatizante a Hedei (si a multor altor evrei).
Singurul membru al familiei Hedei care supravietuieste celui de-al Doilea Razboi Mondial este sotul ei. Acesta devine sustinator al Partidului Comunist – care spera sa le aduca o viata mai buna. Din pacate, destinul sau este tragic – iar modul in care incearca Heda sa supravietuiasca este cutremurator, luptandu-se sa fie angajata (somerii erau inchisi) si incercand sa faca fata durerii sfasietoare a pierderii sotului.
Cartea devine asadar prilej de a descoperi nu doar atrocitatile din lagarele de concentrare, cat si de a vedea modul in care Partidul Comunist a reusit sa atraga atat de multi sustinatori in fosta Cehoslovacie – volumul ajungand pana la invazia ruseasca.
Experientele infatisate in carte sunt tulburatoare, asa cum este de altfel de asteptat. Dar, dincolo de toata teroarea, dincolo de pedepse, dincolo de tortura, exista si speranta si, chiar daca va poate surprinde, exista si umor. Heda Margolius Kovály are marele merit de a fi un povestitor deosebit de expresiv. Fiecare cititor in parte va decide ce parte a fost cea mai impresionanta – pentru unii vor fi experientele din lagar, pentru altii perioada cu procesul si executarea sotului, pentru altii momentul reintoarcerii acasa, la Praga, si incercarea de a gasi adapost, de a gasi un prieten care sa o ajute si sa o adaposteasca.
Un volum care pune intr-o alta lumina orice problema de astazi, orice incercare care pare de netrecut; o carte document, bine scrisa, atractiva, expresiva, un volum de citit pentru toti cei care vor sa afle mai mult despre aceasta perioada din istorie asa cum a fost ea traita de evrei.