despre siguranta in caz de incendiu
· 27% dintre respondenți au ignorat o alarmă de incendiu într-un spațiu public.
· Peste 50% nu au participat la un exercițiu sau simulare de incendiu în ultimii 5 ani.
· Aproape 90% ar evacua clădirile mai rapid dacă ar auzi un semnal vocal de alarmă.
27% dintre români au ignorat o alarmă de incendiu într-un spațiu public, presupunând că este o alarmă falsă sau un exercițiu, potrivit unui studiu Honeywell (NYSE:HON) realizat recent. Studiul a arătat că locuitorii din București și alte zone urbane nu au suficiente cunoștințe despre măsurile de siguranță și comportamentul pe care ar trebui să îl aibă în caz de incendiu.
Studiul a mai arătat că peste 50% dintre respondenți nu au participat la o simulare de incendiu în ultimii 5 ani. Totuşi, în cazul unui incendiu, primul lucru pe care l-ar face ar fi:
· s-ar îndrepta către ieşirile de urgenţă (48%);
· ar suna la serviciul de urgență 112 (20%);
· ar părăsi clădirea pe același drum pe care au intrat (11%);
· s-ar asigura că persoanele din jurul lor se îndreaptă către ieșiri (11%);
· ar acorda primul ajutor persoanelor în pericol (9%);
· s-ar îndrepta către scări (2%);
· s-ar îndrepta către lift (0%).
“Acest studiu este o premieră și subliniază nevoia de a continua demersurile pentru construirea unei culturi de securitate în rândul românilor”, spune Lt. Col. Ing. Benone Gabriel Duduc, șef al Direcţiei Prevenire din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. „Comportamentul și cunoștințele de bază de siguranță sunt critice pentru a salva vieți și a evita rănirea persoanelor”.
Pe de altă parte, studiul a arătat că românii din mediul urban au o bună înțelegere a modului de operare a echipamentelor de siguranță și știu unde sunt localizate ieșirile de incendiu: 91% au spus că știu unde se află ieșirile de urgență la locul de muncă, iar 62% înțeleg cum funcționează echipamentele de siguranță împotriva incendiilor.
Respondenții au recunoscut importanța noilor tehnologii: aproape 90% dintre aceștia au spus că un mesaj vocal de alarmă care oferă instrucțiuni clare de a părăsi clădirea, în locul unei sirene de alarmă, i-ar îndemna să evacueze clădirea mai rapid. Sistemele de Adresare Publică Avansată/ Alarmă Vocală (PA/VA) permit o comunicare eficientă în situații de urgență, prin instrucțiuni clare la care oamenii răspund mai rapid și mai natural, ușurând astfel procesul de evacuare.
“Concluziile studiului demonstrează clar nevoia de colaborare între producătorii de echipamente de siguranță, proprietarii de clădiri, autoritățile responsabile de situațiile de urgență, asociațiile profesionale și publicul larg, pentru a îmbunătăți nivelul de conștientizare și siguranța publică”, spune Mihai Brana, Business Leader Honeywell Life Safety România.
“Această acțiune, derulată în premieră în România la inițiativa Honeywell, reprezintă o radiografie a nivelului de cunoștințe al cetățenilor despre modul de comportare în cazul unui incendiu”, spune Lt. Col. Ing. Benone Gabriel Duduc. “Sondajul vine în sprijinul activităților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, întreprinse cu scopul creării unei culturi de securitate în rândul românilor. Adoptarea noilor tehnologii, precum sistemele de alarmare vocală, susțin acest demers, dar la fel de important este să îmbunătățim nivelul de cunoștințe al publicului despre comportamentul de siguranță în caz de incendiu”.
Honeywell Life Safety sprijină economia și industria României din 1993 și a furnizat echipamente moderne pentru siguranța vieții, pentru mai mult de 30 de spitale și alte instituții publice, inclusiv Sky Tower, cea mai înaltă clădire din România.
Honeywell oferă o gamă completă de soluții pentru siguranța vieții, inclusiv sisteme de Adresare Publică/ Alarmare Vocală, Sisteme de Detectare a Incendiilor, și Software specializat pe Management-ul situaţiilor de pericol, ce permite monitorizarea mai multor sisteme de incendiu printr-o singură interfață cu utilizatorul. Honeywell Life Safety colaborează, de asemenea, cu instituții guvernamentale, experți tehnici și asociații profesionale pe probleme de siguranță în incendii, și cu studenți ai Universităţii Tehnice de Construcții București – Inginerie Civilă, oferindu-le training-uri specializate în tehnologii de siguranță a vieții.
În total, Honeywell are peste 2.200 de angajați în România, în mai multe unități de producție, birouri și centre de cercetare și dezvoltare.
Studiu: Cercetarea a fost realizată de Nielsen, online, pe un eșantion de 819 respondenți cu reședința în mediul urban, cu vârste între 20 și 50 de ani; studiul are o margine de eroare de +/-3.46%.
Sumarul rezultatelor:
· 91% au afirmat că știu unde sunt localizate ieșirile de urgență la locul de muncă;
· 88% au spus că un mesaj de alarmă cu instrucțiuni clare de a evacua clădirea, în locul unui sunet de alarmă, i-ar încuraja să evacueze clădirea mai rapid;
· 62% au declarat că sunt informați cu privire la detaliile de operare ale echipamentelor de avertizare de la locul de muncă;
· 54% dintre românii care trăiesc în mediul urban nu au participat la un exercițiu sau simulare de incendiu în ultimii 5 ani, într-un spațiu public sau la locul de muncă;
· 53% nu au pregătire sau cunoștințe de acordare a primului ajutor;
· 51% au fost instruiți cu privire la regulile de prevenire și 52% cu privire la regulile de comportament în caz de incendiu, în ultimele 6 – 12 luni;
· 48% s-ar îndrepta direct către ieșirile de urgenţă în cazul unui incendiu;
· 27% au ignorat cel puțin o dată o alarmă de incendiu într-o clădire publică, crezând că este o alarmă falsă.