Un studiu realizat de OLX Imobiliare arată ce preferințe în materie de locuire au studenții din România
Cei mai mulți studenți aflați în căutarea unei locuințe în chirie și-ar dori să găsească o garsonieră, să împartă spațiul închiriat cu un coleg de apartament și să aibă un contract de închiriere pentru o perioadă de un an. Ce bugete și ce preferințe au studenții români atunci când vine vorba de locuirea în chirie sunt informațiile scoase la iveală de studiul OLX Imobiliare „Student român, caut garsonieră în chirie”.
Unde locuiesc studenții români
Cei mai mulți studenți care au participat la realizarea studiului locuiesc în chirie (87%), în cămin (8%) sau cu familia (3%). Principalele orașe în care aceștia studiază sunt București (20%), Iași (15%), Cluj-Napoca (13%), urmate de Brașov (8%) și Timișoara (7%).
Întrebați ce îi împiedică să locuiască în chirie, cei mai mulți dintre studenții care stau în cămin s-au referit la costurile mari (86%) și la faptul că e mai distractiv să stea în cămin (6%). Cei care locuiesc alături de familie au declarat că nu stau în chirie tot din cauza costurilor mari (86%), dar și din cauza responsabilităților implicate de acest tip de locuire (11%).
Ce bugete au studenții români pentru locuitul în chirie
Peste jumătate dintre cei aflați în căutarea unei locuințe în chirie au spus că au un buget lunar de 100-200 euro (55%). Pe locul doi s-au situat cei care vor să aloce 201-300 euro pentru chiria lunară (23%), urmați de cei care au un buget sub 100 euro (15%). Pe de altă parte, 7% dintre aceștia sunt dispuși să aloce un buget de peste 301 euro pentru chiria lunară.
În ceea ce privește bugetul pentru întreținere, 55% dintre studenți au declarat că alocă o sumă cuprinsă între 100 și 200 lei pe lună. Cei care pot aloca între 201 și 300 lei au reprezentat 22% din total, iar cei care pot plăti peste 300 lei – 8%. În același timp, 15% dintre studenți au declarat că vor să plătească sub 100 lei pentru întreținerea lunară.
Atunci când vine vorba de tipul de locuință pe care și-l doresc, 54% dintre respondenți au declarat că își caută o garsonieră, 39% – un apartament cu două camere și 5% – un apartament cu trei camere.
Ce preferințe au studenții români atunci când își caută o locuință
Cei mai mulți studenți își doresc să locuiască timp de un an în locuința pe care o vor găsi (37%), în timp ce 27% își doresc să stea unul sau doi ani, procentaj care rămâne valabil și în cazul celor care vor să stea peste doi ani. Numai 9% vor să stea sub un an în viitoarea lor locuință în chirie.
Cât despre zona pe care o preferă, cele mai importante criterii pe care le iau în considerare studenții sunt prețul accesibil, accesul la mijloacele de transport și apropierea de facultate.
Întrebați care sunt așteptările de la proprietatea pe care o vor închiria, studenții care au participat la realizarea studiului au mai menționat costurile rezonabile, proprietarul – mai precis cât de prietenos este acesta, dar și confortul.
Aproape jumătate dintre studenți vor împărți locuința cu un coleg de apartament (49%), 31% vor locui singuri și doar 8% vor sta cu doi colegi de apartament.
„Începutul de toamnă marchează mereu o perioadă mai efervescentă în sectorul imobiliar, iar acest lucru este generat și de valul de studenți care se mută în orașele universitare. Am profitat de acest moment cheie pentru a descoperi care sunt alegerile pe care le fac tinerii care se mută în chirie, ce criterii iau în considerare, dar și care sunt bugetele lor. În urma studiului derulat pe OLX.ro, am aflat mai multe lucruri interesante, printre care faptul că studenții își aleg zona în care vor să locuiască în funcție de preț, accesul la mijloacele de transport și apropierea de facultate. Am mai aflat, de altfel, că cei mai mulți studenți vor locui împreună cu un coleg și caută apartamente cu un buget lunar de sub 200 de euro”, a declarat Mihai Sava, Real Estate Business Manager OLX Group.
Studiul a fost derulat pe parcursul lunii septembrie 2019, prin chestionar online aplicat vizitatorilor OLX.ro și a implicat 670 de respondenți, bărbați și femei, cu vârste de peste 18 ani, din diferite zone ale României.