Aproximativ jumătate dintre români nu ştiu cu cine vor vota sau nu vor să îşi exercite dreptul de vot în 2016.
În perioada 1-5 februarie 2016, Institutul de Studii Sociale şi Politice a efectuat un sondaj telefonic reprezentativ la nivel național al cărui scop a fost identificarea principalelor probleme cu care se confruntă electoratul şi analiza intenţiilor de vot ale românilor.
Problemele electoratului şi satisfacția cu viaţa în 2016
Corupţia, drumurile ce lasă de dorit şi lipsa locurilor de muncă sunt principalele trei probleme cu care se confruntă cea mai mare parte a electoratului din România. Acestea coincid cu agenda publică a mass mediei din ţară.
La nivel general, românii se declară mai degrabă mulţumiţi cu viaţa lor decât nemulţumiţi, deşi susţin că lucrurile în România se îndreptă cu precădere într-o direcție greșită. Studiul certifică ideea conform căreia satisfacția cu viața și încrederea că lucrurile în România se îndreaptă în direcția bună cresc proporţional cu veniturile respondenților. Pentru ca ţara să se îndrepte în direcția corectă ar trebui ca politicienii să se ocupe de dezvoltarea economiei, creșterea calității serviciilor medicale şi de crearea unor noi locuri de muncă.
Participarea la viitoarele alegeri din 2016
Aproximativ 85% dintre români au participat, cel puţin o dată, atât la alegerile generale cât și la alegerile locale în ultimii 25 de ani.
În ceea ce priveşte comportamentul de vot din 2016, peste o treime dintre respondenți au declarat că încă nu s-au hotărât cu cine vor vota, iar aproximativ 15% nu îşi vor exercita dreptul de vot în nici una dintre ocazii
Intenția de vot la alegerile locale și parlamentare
Dintre românii care şi-au exprimat intenţia de vot şi au preferinţe clare, 48% au afirmat că vor vota cu candidații PSD, iar 39% cu reprezentanţii PNL la alegerile locale.
Românii care și–au declarat intenția de a se prezenta la urne la alegerile parlamentare și s-au hotărât cu privire la candidații pe care îi vor susţine, 45% au afirmat că vor vota cu candidații PSD, iar 39% cu cei ai PNL. Alte trei partide au șanse teoretice să atingă pragul electoral pentru a intra în Parlament: ALDE, PMP și UDMR.
Nu există o părere unanimă a românilor cu privire la câştigătorii alegerilor legislative din 2016. Peste o treime dintre alegătorii intervievaţi (36%) nu pot aprecia ce partid va câştiga următoarele alegeri legislative, 35% dintre participaţii la studiu consideră că alegerile legislative vor fi câștigate de candidații PSD, iar 27% de către cei ai PNL.
Dacă întrebăm românii cărui partid nu ar acorda votul, 23% dintre cei care au luat parte la studiu au declarat că nu ar vota niciodată candidaţii PSD, 21% pe cei ai UDMR, 15% pe cei ai PNL, 9% pe cei ai PMP, 6% pe cei ai UNPR, iar 2% pe cei ai ALDE.
Rezultatele prezentate au fost obținute în urma unei cercetări cantitative reprezentativă la nivel național, cu o marjă de eroare de ±3% la un nivel de încredere de 95%. Acesta reflectă opiniile a 1065 de respondenți cu drept de vot. Metoda de culegere a datelor a fost interviul telefonic.
Institutul de Studii Sociale şi Politice (ISSPOL) este o instituţie ce se ocupă cu studiul socialului şi cu analiza politică şi electorală. Acesta este membru al Grupului Cult din care mai fac parte Cult Market Research, CALL2B şi ARENAS (ONG). Institutul de Studii Sociale şi Politice oferă atât servicii clasice de cercetare, cât şi soluţii integrate pentru campaniile electorale.