Aproape 60% dintre romanii activi din punct de vedere sportiv au participat cel putin o data in viata la o competitie sportiva, iar pentru 6 din 10 respondenti debutul competitional s-a produs mai devreme de varsta de 16 ani, potrivit studiului Ivox „Competitiile sportive la romani”, derulat cu ocazia celei de-a sasea editii a Maratonului Olteniei, un eveniment CEZ Romania. Maratonul Olteniei este recunoscut ca fiind cea mai populara competitie de MTB.
Desi cei mai multi dintre romani nu sunt sportivi si nu se declara practicanti activi ai unui sport (44%), 4 din 10 respondenti ai studiului se declara persoane active si foarte active din punct de vedere sportiv. Frecventa cu care cei mai multi romani practica diverse activitati sportive este de 1-2 ori pe saptamana, iar cei mai multi au inceput sa practice un sport mai devreme de 16 ani (41%), varsta fiind un important element de incurajare a activitatii sportive. De asemenea, debutul in activitatea competitionala se petrece tot in jurul varstei de 16 ani, pentru cei mai multi dintre respondenti. Varsta la care au participat pentru prima data la o competitie sportiva este de maxim 16 ani pentru 6 din 10 respondenti sau intre 16 si 19 ani pentru aproximativ 2 din 10 respondenti.
Dintre cei care practica sport cu regularitate, 59% au participat cel putin o data la o competitie sportiva. In ultimul an, cei mai multi respondenti au participat la 1-2 competitii (31%), in timp ce 25% dintre respondenti au participat la cel putin 3 competitii sportive.
Popularitatea curselor si proximitatea influenteaza decizia de participare
Din categoria MTB, cel mai popular eveniment in opinia respondentilor este Maratonul Olteniei, un eveniment sportiv organizat de CEZ Romania, una dintre cele mai mari companii locale din domeniul distributiei si furnizarii de energie electrica, activa cu precadere in zona Olteniei. Competita are sanse mari sa devina si cel mai popular eveniment de alergare odata cu introducerea cursei de maraton.
De asemenea, participarea la curse cu lungimi de peste 21 km este influentata si de varsta. Daca 2 din 10 romani activi sportiv declara ca au participat la un maraton (cursa de peste 35 km), este de retinut faptul ca cei mai multi au alergat primul maraton la o varstă frageda, de la 16 pana la 19 ani (40,74%). O alta constatare este aceea ca numarul romanilor care au participat, in premiera, la un maraton dupa varsta de 40 de ani este mai mare decat al celor cu varste cuprinse intre 30 – 39 de ani (7% fata de 4%).
Romanii sportivi sunt dispusi sa se deplaseze la competitii organizate in afara localitatii de resedinta, asa incat 4 din 10 ar fi dispusi sa strabata maximum 50 km, pentru a participa la un concurs, in timp ce, la capatul opus (al distantei), 3 din 10 romani ar calatori peste 300 km pentru o astfel de ocazie.
Principalii factori motivatori pentru participarea la competitii sportive sunt nevoia de a-si testa si depasi limitele (70%) si dorinta de a sustine o cauza in care acestia cred (67%). Cauzele sociale cu care romanii rezoneaza cel mai bine sunt: achizitionarea de echipamente medicale, sustinerea tratamentelor pentru pacienti cu boli grave, dar si oferirea de burse de studii pentru copiii si tinerii proveniti din familii nevoiase. Pentru cei mai multi dintre respondenti este important ca in competitii sa termine cursa (79%) si sa fie in mijlocul evenimentelor, bucurandu-se de compania prietenilor (77%).
Maratonul Olteniei si “gena de maratonist”
Antrenamentele ocupa un loc important in agendele romanilor activi din punct de vedere sportiv. Cei mai multi petrec intre 3 si 5 ore pe saptamana facand sport (36%), in timp ce 3 din 10 romani dedica peste 6 ore saptamanal activitatilor sportive. Jumatate dintre respondenti isi urmaresc performantele si isi tin evidenta timpilor in activitatea sportiva,spunand ca au intotdeauna rabdare sa repete iar si iar acelasi set de exercitii.
Pe langa perseverenta si rezistenta, un alt element care contribuie la antrenarea “genei de maratonist” este capacitatea de a depasi esecul, astfel ca cei mai multi respondenti spun ca nu se dezarmeaza si revin la aceeasi competitie sportiva, daca nu reusesc sa isi atinga obiectivul din prima incercare.
Dupa cum arata rezultatele cercetarii, pasiunea romanilor pentru practicarea unui sport incepe la varste fragede, la fel ca participarea la competitii, iar principalele motive pentru care se intrec in concursuri sunt dorinta de auto-depasire si spiritul de solidaritate. De altfel, acestea sunt si valorile pe care s-a construit comunitatea sportivilor care participa la competitii cu traditie, printre care si Maratonul Olteniei, un proiect initiat si sustinut de CEZ Romania.
Editia de anul acesta a competitiei se deruleaza sub conceptul-umbrela “Ai gena de maratonist?”, propunandu-si sa investigheze in ce masura datele genetice si competentele dobandite contribuie la cresterea performantelor personale si la conturarea caracterului de invingator.
Studiul Ivox initiat de CEZ Romania cu scopul de a analiza comportamentul si motivatia participantilor la competitiile sportive pentru amatori s-a derulat in mediul online, in perioada 19 – 23 aprilie 2018, pe un esantion reprezentativ format din 1.123 de respondenti.
Grupul CEZ in Romania este organizatorul competitiei Maratonul Olteniei, care se adreseaza pasionatilor de MTB si alergare montana. Pentru prima data in istoria Matonului Olteniei, anul acesta alergatorii si ciclistii amatori se vor putea intrece in cinci probe de concurs: sambata, 25 august – Cursa MTB Cross-country, cu doua variante de traseu (33 km si 51 km) si duminica, 26 august – Cursa Trail Run, cu trei variante de traseu (crosul de 10.5 km, semimaratonul de 21.5 km si maratonul de 42 km).