Cercetarea MedLife-IMAS a evidențiat şi faptul că, în zona serviciilor spitaliceşti private, Life Memorial Hospital deține cel mai înalt nivel de notorietate la nivel naţional
Cel mai recent studiu realizat de IMAS la cererea MedLife arată că 20% dintre locuitorii din mediul urban folosesc servicii medicale private. Peste 70% dintre aceștia preferă să meargă în privat pentru calitatea mai bună a serviciilor oferite. Printre celelalte argumente menționate de românii care optează pentru clinicile private se numără: condițiile civilizate și curățenia din clinicile private (45,7%), atitudinea personalului medical (43,1%), timpul scurt de așteptare (39,2%), aparatura performantă (34,2%), profesionalismul cadrelor medicale (30,1%), dar şi absența plăților informale (29,3%).
Sondajul a fost realizat în perioada 8 – 19 aprilie 2011, la nivel național, pe un eșantion de peste 1.000 de persoane, și a evidențiat preferinţele românilor în ceea ce priveşte accesarea serviciilor medicale private.
La întrebarea: „Care sunt serviciile pe care le-aţi accesat atunci când aţi mers într-o clinică privată?”, peste 70% dintre intervievaţi, la nivelul întregii țări, au menționat serviciile de recoltare analize de laborator, acestea fiind urmate de serviciile de oftalmologie şi ginecologie într-o proporţie de aproximativ 20%, iar peste 16% dintre respondenţi au menţionat serviciile de imagistică (RMN, tomografie, radiografie, ecografie). Topul celor mai accesate servicii medicale private mai include serviciile de cardiologie, medicina muncii, dermatologie și gastroenterologie.
Conform aceluiaşi studiu, 61% dintre persoanele intervievate își efectuează analizele medicale o dată sau chiar de câteva ori pe an, în timp ce 19% dintre români apelează la analizele de laborator o dată la 2-3 ani, iar 10% mai rar de o dată la 5 ani.
La capitolul de servicii spitaliceşti, studiul MedLife-IMAS arată că aproximativ o treime dintre respondenţi au fost internaţi cel puţin o dată într-un spital în ultimii 2-3 ani, observându-se o uşoară creştere a adresabilităţii pentru spitalele din mediul privat. Potrivit studiului, cel mai cunoscut spital privat din România este Life Memorial Hospital, urmat de Maternitatea Regina Maria, Spitalul Euroclinic, Spitalul Pelican din Oradea și Spitalul Arcadia din Iași.
„Zona serviciilor private spitaliceşti va creşte substanţial în perioada următoare, MedLife având deja un plan accelerat de extindere pe acest segment. La ora actuală, spitalul nostru, Life Memorial Hospital, primul spital de mari dimesiuni din România, are cea mai bună recunoaştere la nivel naţional şi ne aşteptăm ca următoarele 3 spitale pe care le vom deschide în lunile viitoare să ne consolideze poziţia de lider în calitatea serviciilor, încrederea pacienţilor şi nivelul de notoritate, inclusiv pe această zonă”, susține Mihail Marcu, Președinte MedLife.
Acelaşi studiu a reflectat şi frecvenţa vizitelor efectuate la medic. Astfel, comparativ cu 2010, numărul persoanelor care merg la medic doar o dată pe an s-a menținut relativ constant, de la 20% anul trecut, la 22,6% anul acesta. Pe de altă parte, numărul celor care au declarat că nu merg deloc la medic a scăzut semnificativ de la 13% în 2010, la 3% în 2011. Numărul celor care merg la medic de mai multe ori în decursul unui an a crescut cu aproximativ 15% comparativ cu 2010.
Un alt studiu naţional, dar care face referire la nivelul de încredere asociată brandului – Trusted Brands, a plasat MedLife pentru al doilea an consecutiv pe primul loc la categoria „Clinică privată” – după nivelul de încredere de care se bucură în rândul consumatorilor. Astfel, studiul de piaţă realizat de revista Reader’s Digest in rândul consumatorilor români a stabilit următorul clasament: MedLife – 17.7%, Medsana – 7.6%, Sanador – 5%.