Potrivit unui studiu comandat de Maggi şi efectuat de Research International legat de obiceiurile alimentare în România, ceapa uscată este nelipsită de la masa românilor. 36% dintre români afirmă că ceapa este principalul ingredient atât la masa de prânz, cât şi la cină. În competiţie cu ceapa, dar fără să devină o „ameninţare” reală pentru aceasta, în topul principalelor ingrediente consumate de români se mai află cartofii, cu 29%, şi, poate surprinzător pentru unii, morcovii, cu 22%. Deşi suntem recunoscuţi ca fiind un popor ce consumă preponderent mâncăruri tradiţionale pe bază de carne de porc, românii declară că sunt mari amatori de carne de pui sau găină, astfel că 22% dintre mâncărurile gătite pentru prânz şi cină conţin acest tip de carne. De asemenea, principalul fel de mâncare gătită consumat de români rămâne ciorba, fie că este doar din legume sau conţine şi carne.
Topul ingredientelor folosite pentru prepararea meselor de prânz şi cină nu se schimbă semnificativ nici în familiile cu copii. Iar alături de produsele deja menţionate, un loc important îl ocupă pastele făinoase.
„Pentru cei care-şi doresc o alimentaţie echilibrată, legumele, fructele şi cerealele integrale trebuie să ocupe cea mai mare pondere în consumul zilnic. Studiul Maggi arată, printre altele, faptul că legumele proaspete se regăsesc în 69% din mâncărurile pentru masa de prânz sau de seară, lucru care denotă preocuparea acestora pentru o alimentaţie corectă. Indiferent de categoria de produse despre care vorbim, este recomandat să cunoaştem şi modalitatea optima de pregătire a alimentelor pentru a nu-şi pierde din proprietăţile nutritive”, declară Elena Casapu, Nutriţionist Maggi.
Deşi, în general, românii consideră că adoptă un stil de viaţă sănătos, doar 62% dintre aceştia servesc micul dejun, în timp ce 38% sar peste prima masă a zilei.
„Pregătirea şi servirea mesei în familie sunt foarte importante pentru o alimentaţie echilibrată. În primul rând, pentru că putem controla valorile nutritive conţinute de ingrediente, prin prepararea corectă a acestora, şi gramajele recomandate pentru o porţie, în funcţie de vârstă. Părinţii pot oferi, în acelaşi timp, o subtilă „lecţie de gastronomie” copiilor, care vor prelua în mod natural gesturile, însuşindu-şi obiceiurile alimentare corecte”, adaugă Elena Casapu.
Studiul a fost comandat de Maggi şi efectuat de Research International la nivel naţional în perioada februarie – martie 2009, pe un eşantion de 806 persoane, cu vârste cuprinse între 20-64 ani.
Pentru mai multe informaţii si sfaturi practice pentru o alimentaţie şi un stil de viaţă echilibrat, alături de reţete ingenioase şi de sezon, vă rugăm accesaţi www.maggi.ro.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}