Ce este important şi ce vor sa îmbunătăţească angajaţii din clădirile de birouri din capitală
· 71% dintre respondenţii sondajului apreciză faptul că productivitatea muncii este afectată în mare şi foarte mare măsură de calitatea spaţiului
Potrivit unui studiu realizat de GfK România la solicitarea Immpuls, angajaţii din clădirile de birouri din Bucureşti plasează în topul celor mai apreciate condiţii de lucru lumina naturală şi climatizarea, precum şi calitatea spaţiului personal şi spaţiile de recreere. Cercetarea mai indică faptul că angajaţii sunt cel mai nemulţumiţi de timpul de aşteptare la lift şi că îşi doresc mai multă intimitate la birou. Immpuls, companie specializată în consultanţă, proiectare şi project management în real estate, subliniază faptul că îmbunătăţirea mediului de muncă poate conduce la creşterea productivităţii angajaţilor, o retenţie mai bună şi reducerea ratei absenteismului de la serviciu.
“Multe clădiri sunt construite după concepte care nu pun valoare pe lumina naturală şi calitatea spaţiului. Birourile open space înghesuite, lipsite de lumină şi gălăgioase sunt foarte frecvente în piaţă. Deşi există studii care dovedesc că lumina naturală, izolarea fonică şi calitatea aerului au un aport semnificativ în performanţa angajaţilor, atât dezvoltatorii, cât şi chiriaşii ignoră deseori aceste aspecte”, explică Tudor Popp, Managing Partner IMMPULS.
Respondenţii sondajului au acordat cele mai mari punctaje de importanţă pentru lumina naturală (95%), menţinerea temperaturii şi umidităţii aerului (94%) şi cele mai mici scoruri pentru spaţiile de depozitare (63%) şi calitatea sălilor de şedinţă. De asemenea, aceştia au menţionat poziţia clădirii (zonă, infrastructură, transport public) ca elementul faţă de care manifestă cea mai mare satisfacţie (77%). În corelaţie cu elementele cele mai valorizate de către angajaţi, în topul condiţiilor de lucru care trebuie îmbunătăţite se află climatizarea (44%), intimitatea/condiţiile de zgomot (40%), iluminarea (33%), dar şi ergonomia scaunelor (33%).
Studiul a fost realizat de către GFK în 15 clădiri de birouri de clasa A din capitală, din zona centrală, de nord şi Barbu Văcărescu, pe un eşantion de 600 de persoane, angajaţi în clădirile incluse în studiu. Marja de eroare este de ± 3,99%.
Conform estimărilor companiei, măsura care are cel mai important impact asupra sporirii productivităţii muncii este reducerea nivelului de zgomot, care poate conduce la o îmbunătăţire a parametrilor de eficienţă de până la 27% pentru sarcini complexe şi 38% pentru activităţi simple. De asemenea, sporirea calităţii aerului interior conduce la o creştere a productivităţii cu până la 20%, raportul dintre costuri şi beneficii fiind de 1 la 10. În plus, îmbunătăţirea luminii naturale poate creşte productivitatea cu până la 5%.
Conform companiei IMMPULS, companiile au la îndemână o serie de măsuri ce pot fi implementate încă de la contractarea spaţiului de birouri sau ulterior, ca opţiuni de reamenajare sau dotare corespunzătoare.
„Tendinţa pe piaţa de birouri este ca firmele să se mute în spaţii mai bune, clădirile modeste rămânând goale şi cu mici şanse să găsească chiriaşi. Proprietarii acestor clădiri trebuie să aibă curajul să investească şi să ridice standardele la pretenţiile tot mai mari ale chiriaşilor. Altfel, vom avea tot mai multe clădiri fantomă, cu faţade lucioase şi pretenţii nejustificate”, punctează Tudor Popp, Immpuls. „Din păcate, chiar multe dintre clădirile care vor fi livrate pe piaţă în viitorul apropiat sunt proiectate înainte de criză şi se încadrează încă în standarde ce pot fi considerate „primitive”. Există bineînţeles şi câteva excepţii, dar speranţa este în clădirile noi ce vor fi proiectate în viitorul apropiat”, a completat Popp.
Despre IMMPULS
Immpuls este companie specializată în consultanţă, proiectare şi project management pentru dezvoltatori, investitori şi chiriaşi. Compania are o experienţă consistentă în identificarea de riscuri, vulnerabilităţi şi probleme (de siguranţă, de eficienţă, funcţionale, documentaţii şi aprobări etc.) şi în managementul şi execuţia lucrărilor de remediere şi îmbunătăţire.
Immpuls a fost fondată în 2006, cu acţionariat român şi german şi este parte din Luxemburger Team Group, o echipă internaţională multidisciplinară formată din arhitecţi, ingineri si economişti, care a derulat proiecte majore de dezvoltare sau reabilitare în Europa şi în România (Petrom City, Millennium Tower, Fraport, IRIS Mall).