Mamele prioritizeaza familia sau job-ul si sunt mai loiale brandurilor, in timp ce tatii sunt mai preocupati de sport, insa ambii cauta calitate in brandurile pe care le folosesc – sunt doar cateva dintre insight-urile relevate de studiul realizat de Cognition.
Care sunt valorile parintilor romanilor cu varste cuprinse intre 35-44 ani? Care sunt prioritatile, pasiunile si obiceiurile de consum, canalele pe care le acceseaza si cum pot brandurile sa ii abordeze pentru a fi relevante? Cognition si-a propus sa raspunda la aceste intrebari in cel mai recent studiu realizat folosind ca instrument de research GWI Consumer Insights, ale carui rezultate complete pot fi consultate aici.
Aspectele in care mamele si tatii sunt diferiti: preocuparea pentru sport, afectiunile medicale, retelele sociale preferate si comportamentul de consum
Preocuparea pentru o activitate sportiva in linie cu un stil de viata sanatos e semnificativ mai importanta pentru tatii millennials decat pentru mame: 62.5% dintre tati au facut din rutina sportiva o prioritate si declara ca ies la alergat sau frecventeaza salile de sport de 2-3 ori pe saptamana. In acelasi
timp procentul mamelor care prioritizeaza sportul e mai scazut, ele declarand ca aleg sa se ocupe de responsabilitati legate de familie sau job in loc sa isi faca timp pentru activitati sportive.
Mamele si tatii sunt diferiti si atunci cand vine vorba de retelele sociale pe care isi petrec cel mai mult timp: mamele acceseaza predominant Snapchat, Instagram si Pinterest (cu scopul de a se inspira si abia ulterior, in scop informativ), in timp ce tatii prefera LinkedIn si Twitter.
Cand vine vorba insa de activitatile din mediul online, mamele sunt adeptele podcasturilor, audio-book-urilor si ale cursurilor de fitness online, in timp ce tatii utilizeaza tool-uri pentru a compara preturi, urmaresc stirile si meciurile/competitiile sportive.
Stresul, grijile, preocuparea constanta pentru a aloca timp atat familiei cat si celorlalte reponsabilitati sunt caracteristici comune ale parintilor romani. Insa felul in care ii afecteaza la nivel de sanatate e diferit: in topul celor mai frecvente afectiuni cu care se confrunta mamele sunt alergiile si migrenele, afectiuni care ingreuneaza puterea de concentrare si semnaleaza stresul la care sunt supuse. La randul lor, barbatii sufera de diabet (afectiune intalnita in randul femeilor intr-un procent redus) si colesterol marit, afectiuni care semnaleaza o alimentatie nu foarte sanatoasa si un nivel ridicat de stres.
Comportamentul de consum este un alt apect in care s-au observant diferente atunci cand vorbim despre mame si tati. Daca mamele aleg siguranta, devenind loiale brandurilor cu care se identifica si pe care le recomanda mai departe si sunt impulsionate de promotii, tatii se afla la polul opus – insa nu actioneaza din impuls, ci prefera sa se informeze si sa identifice cel mai accesibil pret.
Diferiti, dar asemanatori: tatii si mamele au pasiuni si valori comune
Desi exista multe aspecte in care mamele si tatii sunt diferiti, studiul derulat de Cognition a relevat ca atunci cand vine vorba de pasiuni si valori, parintii romani se armonizeaza si gasesc puncte comune, in pofida faptului ca la nivel perceptual raman la poluri opuse.
Pasiunile, indiferent de varsta si de gen, sunt extrem de variate – iar mamele si tatii nu sunt o exceptie. Insa, dincolo de pasiunile tipic feminine pentru fashion si cosmetica, respectiv cea a domnilor pentru jocurile de noroc, parintii impartasesc pasiuni comune, iar in top se regasesc: gatitul, gradinaritul si calatoriile – astfel ca brandurile ar putea veni cu propuneri care sa vizeze aceste interese.
Un alt aspect pe care mamele si tatii in au in comun este ca atunci cand vine vorba de achizitii, ceea ce primeaza este calitatea.
In topul preferintelor ambilor se afla SomProduct, retailer din industria de bricolaj, urmat de Jysk si Ikea. Preferintele din industria de fashion nu sunt insa la fel de asemanatoare. Daca mamele prefera Zara si LC Walkiki, tatii merg pe variante clasice precum Levis.
Metodologia
Studiul „Mame vs Tati” a fost realizat analizand rezultatele obtinute prin intermediul GWI Consumer Insights privind comportamentul de consum, preferintele si interesele persoanelor cu varsta cuprinsa intre 35 – 44 de ani, esantion omogen reprezentativ pentru mediile urban si rural de pe teritoriul Romaniei in anul 2021.