- 63% dintre cei intervievati considera ca probabilitatea de infectare este cea mai ridicata la locul de munca, urmata, in proportie de 29%, de intalnirile cu familia si prietenii. Doar 8% considera ca se pot infecta in timpul vizitei la medic, inclusiv la stomatolog;
- 83% dintre pacienti considera cabinetele stomatologice un mediu sigur, deoarece sunt dezinfectate constant si doar 3% considera ca riscul de infectare este mare la stomatolog;
- Doar 15% dintre pacienti s-au uitat la numarul cazurilor de infectare cu Covid-19 cand si-au programat vizita la stomatolog, in timp ce pentru 49% dintre pacienti nu a contat numarul de cazuri raportate.
Teama de noul coronavirus s-a aflat pe ultimul loc atunci cand pacientii au luat decizia de a solicita o programare la medicul stomatolog. Dintre cei care au urmat tratamente stomatologice in perioada pandemiei, doar 15% s-au uitat la statistica zilnica a cazurilor de imbolnavire. In schimb, doar 4% dintre cei care nu au trecut pe la cabinetul stomatologului in aceasta perioada au motivat teama de coronavirus.
Absenta urgentelor dentare, pentru 54% dintre pacienti, sau teama de tratamentele stomatologice, in proportie de 26%, sunt motivele care i-au tinut pe pacienti departe de cabinetele stomatologice in ultimii 2 ani. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Clinicile Dentare Dr. Ardeleanu, care a analizat comportamentul populatiei din urbanul mic privind accesarea serviciilor stomatologice in perioada pandemiei. Studiul s-a desfasurat in clinicile Dr. Ardeleanu din Giurgiu si Oltenita, intre 25 ianuarie – 25 februarie, pe un esantion de 166 de pacienti cu varste intre 10 – 70 de ani.
De 3 ori mai multi pacienti la stomatolog in 2021
Fiind intrebati cand au fost ultima data la stomatolog, 50% dintre cei chestionati au raspuns ca au efectuat ultima vizita in 2019, inaintea inceperii pandemiei, 12% au mers la stomatolog in 2020, in timp ce procentul acestora a crescut la 38% in 2021, al doilea an al pandemiei.
In privinta motivelor pentru amanarea vizitei la medicul stomatolog, 54% dintre persoanele chestionate au sustinut ca nu au avut o problema dentara care sa solicite o programare, iar 26% au recunoscut faptul ca le este teama in general de tratamentele stomatologice. Doar 4% au mentionat teama de infectare cu noul coronavirus, iar restul de 16% au invocat diverse alte motive.
Dintre pacientii care s-au adresat cabinetelor dentare in perioada pandemiei, 49% au spus ca situatia pandemica nu a contat in decizia de a urma un plan de tratament stomatologic, iar alti 36% au avut o urgenta stomatologica care necesita tratament, situatia pandemica fiind astfel pe plan secundar. Totusi, 15% dintre pacienti au luat in considerare numarul scazut de cazuri de COVID-19 la nivel national, atunci cand si-au programat o consultatie.
„Romanii inca nu au o cultura a preventiei medicale, iar acest aspect este evidentiat de statisticile la nivel european, care ne situeaza la coada clasamentului in ceea ce priveste numarul de consultatii la medicul stomatolog, cu mai putin de o consultatie pe an, in timp ce media UE este de 1,2 consultatii/persoana1. Pe de alta parte, cred ca pandemia a determinat multi pacienti sa realizeze cat de important este sa mergi la stomatolog la timp si sa nu mai amani tratamentele. In toata aceasta perioada, in clinicile dr. Ardeleanu ne-am bucurat de un grad de adresabilitate mai mare decat ne asteptam, atat din partea pacientilor care aveau tratamentele incepute inainte de pandemie, cat si din partea pacientilor noi. Conceptul clinicilor pune accentul pe dezvoltarea serviciilor de stomatologie in orasele mici, plecand de la servicii specializate pentru copii – pedodontie, la tratamente complete pentru adulti”, a declarat Dr. Virginia Ardeleanu, fondator si CEO al Clinicilor Dentare Dr. Ardeleanu.
Durerea de dinti, principalul motiv de programare la stomatologie
Cand a venit vorba de scopul vizitei recente la stomatolog, 41% dintre pacienti au mentionat o urgenta stomatologica, 34% s-au programat pentru a trata o problema stomatologica mai veche (pe care o aveau de 2-3 ani), in timp ce ponderea celor programati pentru un control de rutina a fost de doar 15%. Restul de 10% dintre pacienti s-au prezentat la clinica pentru a-si finaliza planul de tratament inceput.
In ceea ce priveste urmatoarea vizita la dentist, 77% dintre respondenti planuiesc sa isi continue planul de tratament in perioada urmatoare pentru a-si rezolva problemele dentare existente, 18% au sustinut ca vor reveni peste 6 luni la controlul periodic, iar 5% au afirmat ca probabil vor astepta sa scada numarul de cazuri de COVID-19 sau sa treaca pandemia, pentru a se simti mai in siguranta.
Cabinetele stomatologice, vazute ca un mediu sigur impotriva infectarii
Referitor la locul care prezinta cel mai mare risc de a contacta noul coronavirus, 63% considera ca acesta este locul de munca, in timp ce 29% au ales ca raspuns intalnirile cu prietenii sau familia. Doar 8% sunt de parere ca acest risc este ridicat in timpul vizitei la medic, inclusiv la stomatolog. In opinia majoritatii respondentilor (83%), riscul de infectare cu COVID-19 in cabinetele dentare este minim, deoarece cabinetele sunt dezinfectate constant, 14% sunt de parere ca posibilitatea de infectare este medie, deoarece exista un flux permanent de pacienti si doar 3% considera ca aceasta posibilitate este crescuta, deoarece echipa medicala lucreaza indeaproape de pacient.
Distributia geografica a unitatilor stomatologice la nivel national indica un numar crescut in regiunea Bucuresti-Ilfov, fiind urmat de regiunea Nord-Vest. Cel mai scazut numar de unitati stomatologice se regaseste in regiunea Sud-Vest. Reteaua Clinicile Dentare Dr. Ardeleanu detine 3 clinici operationale in Oltenita, Giurgiu si Bucuresti, iar a patra clinica urmeaza sa fie lansata in Calarasi, anul acesta. Investitia medie intr-o clinica se ridica la circa 200.000 de euro.
1. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics- explained/index.php?title=Healthcare_activities_statistics_-_consultations&oldid=542567#Consultations_of_dentists