· 19% dintre noi suntem nemulțumiți de modul în care configurația băii se potrivește cu stilul nostru de viață
· Acesta este locul în care se petrec multe momente importante din viață – inclusiv nașterea!
· Expertul Hygge discută despre „răsplata prin fericire” oferită de proiectele de amenajare a băii
Un nou studiu despre obiceiurile și experiențele din baie în România arată că un român își petrece mai mult de 535 de zile din viață în baie. Sondajul a fost efectuat de Brico Depôt pe un eșantion de 1.000 de români, cu ocazia lansării gamei de baie GoodHome orientate pe proiecte, pentru a evidenția cât de important este acest spațiu pentru locuințe și nivelul nostru de fericire, în ciuda faptului că este adesea una din cele mai aglomerate și mai mici încăperi din casă – 74% din băile europene au sub 7 m².
Viața unei băi
Băile au diferite forme și dimensiuni, fie că este vorba despre un spațiu compact, care trebuie să îndeplinească o multitudine de funcționalități, fie o baie închiriată pentru care există limite privind posibilitățile de personalizare sau o baie suplimentară care a fost adăugată ulterior pentru a face față unei familii mai numeroase. Cu atât de multe cerințe și roluri pe care trebuie să le îndeplinească, chiar dacă poate fi dificil, este important să reușim să creăm un spațiu de baie potrivit în casă.
Baia este pentru unii români un loc de evadare, 25% admițând că s-au retras în baie de familie, partener sau copii pentru a avea parte de „liniște”, în timp ce, pentru alții, este locul pentru răsfăț și îngrijire, o activitate care însumează 9 zile pe an într-o baie obișnuită. Alte 17 zile pe an sunt petrecute pentru a citi e-mailuri, înfrumusețare și chiar pentru a asculta muzică.
Acest spațiu comun creează și tensiuni, soțul/prietenul provocând majoritatea frustrărilor, conform declarațiilor a peste 32% dintre respondenți. 51% dintre participanții la studiu au declarat că cel mai deranjant lucru în baie este părul lăsat în orificiul de scurgere din duș/cadă, în timp ce 49% nu suportă obiceiul de a nu înlocui rola de hârtie igienică, iar 48% sunt frustrați din cauza altor membri ai gospodăriei în ceea ce privește cantitățile excesive de apă pe podea după duș/baie în cadă.
Coreen Bain, Trading Director Brico Depôt România, a adăugat: „Deși nu este cea mai mare încăpere din locuință, este clar că ne așteptăm, totuși, ca băile să funcționeze ireproșabil. Studiul nostru arată că 19% dintre noi suntem nemulțumiți de configurațiile băilor noastre. În medie, în România, nu au fost aduse îmbunătățiri acestui spațiu de mai bine de 5 ani. Credem că oricine ar trebui să aibă o locuință de care să fie mândru, iar noua abordare GoodHome pentru proiecte de baie este concepută să simplifice activitatea de renovare a băilor. Ne înțelegem clienții și am lansat o gamă de soluții și produse de baie simple, inovatoare și sustenabile, care rezolvă problemele reale cu care se confruntă aceștia, indiferent cât de mare sau mic este proiectul lor de baie, fiind toate disponibile la prețuri scăzute, foarte avantajoase.”
Studiul a arătat, de asemenea, că baia este locul în care trăim multe momente importante în viață, inclusiv conversații intime (11%), vorbe de încurajare în fața oglinzii (24%), meditație (22%). Respondenții și-au amintit, de asemenea, repere prețioase din viața de părinte, cum ar fi prima baie a copilului (24%), locul în care copilul a învățat să facă la oliță (14%) și chiar nașterea (1%).
Baia este, de obicei, una dintre cele mai aglomerate încăperi din locuință, iar ora 7:00 momentul cel mai solicitant, în care familiile se confruntă cu agitația de dimineață. 60 de ore pe an sunt, de asemenea, petrecute în baie pentru a ne pregăti de culcare, ceea ce arată că această cameră este prima și ultima oprire din zi. De la spălatul în duș, bărbierit și șamponat, bărbații petrec în medie 32 de minute în baie în fiecare zi, iar femeile petrec 38 de minute pentru pregătire și înfrumusețare.
„Răsplata prin fericire” adusă de baie
Luând în calcul cât de multe activități de zi cu zi se petrec în acest spațiu – de la cele de rutină, până la crearea de amintiri pentru toată viața – nu este de mirare că 86% dintre respondenți cred că o baie frumoasă este esențială pentru fericirea resimțită acasă. Pentru 84% dintre respondenți, renovarea băii a însemnat o îmbunătățire evidentă a nivelului general de fericire legat de locuință.
De fapt, legătura dintre locuințe și fericire a fost explorată recent în Raportul GoodHome realizat în parteneriat cu Institutul de Cercetare a Fericirii. Raportul a implicat mai mult de 13.000 de oameni din Europa, precum și experți în psihologie și științe sociale, analizând impactul locuințelor asupra nivelului de fericire.
Meik Wiking, CEO la Institutul de Cercetare a Fericirii și autor al celei mai bine vândute cărți The Little Book of Hygge, a comentat: „Raportul GoodHome a arătat că locuințele noastre contează în proporție de până la 15% în ceea ce privește nivelul nostru general de fericire. Acest nou studiu a făcut cercetări amănunțite pentru a demonstra impactul pe care îl are baia asupra modului în care ne simțim în legătură cu locul pe care îl numim acasă. Importanța băii este reconfirmată de «răsplata prin fericire» adusă până și de cele mai mici îmbunătățiri ale acestui spațiu, aproximativ o treime din români afirmând că modernizarea băii lor ar avea un impact mai mare asupra fericirii de acasă decât orice alt proiect de îmbunătățire a locuinței.”
Studiul a fost efectuat de OnePoll care a intervievat 1.000 de români în aprilie 2019.