· Strategia de resurse umane
· Dezvoltarea organizationala
· Instruire si dezvoltare profesionala
· Managementul performantei
· Recrutare si selectie
· Legislatia muncii si relatii industriale
HR Management Club (www.hr-club.ro), asociatia profesionistilor in resurse umane din Romania, anunta lansarea studiului HR Outlook, realizat in perioada ianuarie-februarie 2010 pe un esantion de peste 160 de manageri generali si directori de resurse umane din Romania. Studiul este realizat semestrial cu sprijinul companiei de cercetare de piata Daedalus Millward Brown si reprezinta o radiografie a pietei de resurse umane din Romania.
· Strategia de resurse umane
Training-ul, recrutarea si activitatile logistice specifice, raman principalele prioritati ale departamentului de resurse umane in T4. Prin comparatie cu primele trimestre, in T4, bugetul de resurse umane a scazut, iar oamenii de resurse umane s-au concentrat pe utilizarea in totalitate a bugetului alocat.
· Dezvoltarea organizationala
Desi aproximativ un procent constant de organizatii au implementat in T4 programe de management al schimbarii, acestea au implicat un numar mai mic de angajati fata de T3, iar organizarea departamentala a reprezentat principala arie vizata de programele de management al schimbarii.
Colaborarea cu consultantii externi pentru imbunatatirea culturii organizationale a crescut in ultimul trimestru, cand organizatiile au apelat la servicii externe pentru organizarea de evenimente, training-uri si alte proiecte care aduc valoare companiei.
· Instruire si dezvoltare profesionala
Bugetul de invatare si dezvoltare per angajat, a ramas constant in cele 4 trimestre, iar prudenta in utilizarea acestui buget ramane un aspect semnificativ si in T4. Desi sesiunile de coaching si mentoring au avut o prezenta comfortabila, training-urile (externe, dar in special cele interne) si e-learning-ul au cunoscut o crestere semnificativa in ultimele 3 luni ale anului 2010.
· Managementul performantei
Pentru retentia angajatilor, specialistii de resurse umane s-au orientat in T4 catre crearea un mediu de lucru placut, training-uri si alte beneficii financiare, spre deosebire de T3, recunoasterea meritelor angajatilor, a fost o practica mai putin utilizata.
Chiar daca numarul organizatiilor care le permit angajatilor sa lucreze de acasa ramane coanstant fata de T3, aceasta practica este permisa unui numar mai mare de anagajati.
Numarul organizatiilor care le ofera angajatilor optiunea de a avea un program flexibil, arata o usoara descrestere fata de T3. Totusi, companiile care utilizeaza acest concept, il aplica unui numar mai mare de angajati .
· Recrutare si selectie
Numarul organizatiilor romanesti care au un plan de recrutare a ramas constant in cele 4 trimestre (6 din 10 companii au un astfel de plan). Cu toate acestea, focusul recruterilor s-a schimbat in T4 prin comparatie cu trimestrele anterioare, interesul pentru pozitiile de specialist a fost usor mai scazut in timp ce preocuparea pentru alte pozitii de seniori a ramas constanta.
· Legislatia muncii si relatii industriale
Aproximativ o patrime dintre organizatii au avut un plan de restructurare in T4 2010, insa acest procent ramane constant fata de T3.