· Strategia de resurse umane
· Dezvoltarea organizationala
· Instruire si dezvoltare profesionala
· Managementul performantei
· Recrutare si selectie
· Legislatia muncii si relatii industriale
HR Management Club (www.hr-club.ro), asociatia practicienilor de resurse umane din Romania, anunta rezultatele studiului HR Outlook. Studiul este realizat trimestrial cu sprijinul companiei de cercetare de piata Daedalus Millward Brown si reprezinta o radiografie a pietei de resurse umane din Romania.
· Strategia de resurse umane
Conform studiului HR Outlook, in T1/2011, departamentul de resurse umane si-a schimbat prioritatile in comparatie cu finalul anului trecut. In timp ce in zona activitatilor de training s-a inregistrat o scadere de 6 pp, recrutarea si managementul performantei au avut o crestere semnificativa fata de T4/2010 respectiv de 7 pp si 22 pp. Noua din zece companii au recrutat in T1/2011, si bugetul alocat acestor activitati este si el in crestere.
Ca de obicei, Managementul Performantei este o activitate sezoniera, evaluarea oamenilor se realizeaza cu precadere la inceputul anului si i se aloca o mai mare parte din bugetul de resurse umane in aceasta perioada.
Desi bugetul de resurse umane a crescut in T1/2011 fata de T4/2010, companiile sunt precaute in utilizarea sa. Un procent de 52% dintre respondenti au declarat ca au avut in T1 bugete mai mari de 20.000 de euro.
· Dezvoltarea organizationala
Conform HR Outlook, din ce in ce mai putine companii masoara cultura organizationala si branding-ul de angajator. Aceasta tendinta se observa si in capitolul de strategie de unde reiese ca studiile organizationale au cunoscut o scadere in acest trimestru.
· Instruire si dezvoltare profesionala
Companiile au renuntat din ce in ce mai mult la trainingul intern, o situatie datorata taierilor de bugete si a redistribuirii responsabilitatilor intre angajati.
Dupa o perioada de echilibru constant intre trainingurile softskills si hardskills, s-a inregistrat o crestere a cererii pentru training-urile softskills venind din partea companiilor.
Activitatile de instruire si dezvoltare au fost sustinute intr-o mai mare masura din fonduri externe comparativ cu T4/2011. In ceea ce priveste utilizarea fondurilor externe, se observa o sezonalitate intrucat in primele trimestre ale anului bugetele obtinute pe aceasta cale sunt mai mari decat in celelalte.
· Managementul performantei
Primul trimestru a adus un val de promovari in companii corelata cu o crestere a salariilor (aceasta modalitate fiind uilizata, de asemenea, ca o metoda de retentie a angajatilor). Un procent de aproximativ 50% dintre respondenti au raspuns ca au promovat intre 1-5% dintre angajati, in timp ce 25% au avut promovari in companie de peste 6%.
· Recrutare si selectie
In acest semestru companiile au fost active pe segmentul de recrutare si selectie, pozitiile de specialist fiind cele mai cautate 61%, fata de pozitiile entry level 47% si middle level 45%. In evaluarea candidatilor pentru pozitii de specialist, oamenii de HR s-au uitat mai intai la experienta anterioara a candidatilor, iar abilitatile tehnice au pierdut teren in fata abilitatilor de comunicare.
Studiul mai releva ca oamenii de resurse umane utilizeaza din ce in ce mai putin sistemul de leasing de personal.
· Legislatia muncii si relatii industriale
Dupa un trend descendent al restructurarilor, care a inceput in T2/2010, la distanta de un an, situatia a devenit stabila.