- Deși în România încă se proiectează clinici și spitale după normative învechite, neactualizate de autorități încă din anii `70, noua clinică Neuroaxis propune un concept futuristic de design, aliniat celor mai noi standarde internaționale și centrat pe nevoile de azi ale pacientului.
- Crește cererea pe segmentul serviciilor medicale private și în continuare vor apărea nișe medicale noi pe piață – între care paleația, geriatria, serviciile de recuperare medicală, declară Raluca Șoaita, fondator TESSERACT ARCHITECTURE.
Arhitecții TESSERACT, singurul studio de arhitectură din România specializat în proiectare medicală și unul dintre puținele de acest tip din Europa Centrală și de Est semnează conceptul de design și amenajare interioară a noii clinici Neuroaxis din centrul Bucureștiului. Clinica este amplasată la parterul noii clădiri de birouri U Center și reprezintă o inserție medicală fluentă, aliniată standardelor clădirilor moderne de birouri și în special nevoilor pacienților, în contextul în care segmentul de neurologie este încă slab dezvoltat în România.
Conceptul interior continuă prin design ideea de bază Neuroaxis – conexiunea dintre membrii unei echipe pluridisciplinare pe baza căreia s-a dezvoltat conceptul de «one stop shop» al clinicii. Neuronul prezent în identitatea clinicii este conector și transmițător de informație și este reprezentat direct în conceptul interior, prin elementele de design și subtil prin fluiditatea spațiului, prin felul în care lumina naturală leagă diferitele încăperi de hol și care face ca legăturile invizibile ochiului (serviciile unei echipe pluriudisciplinare de profesioniști) să se realizeze.
Nucleul clinicii este dat de un centru de imagistică înconjurat de o circulație perimetrală. De-a lungul acestui perimetru, unul din holuri se lărgeste suficient cât să permită o zonă de așteptare bine conectată la cele 7 cabinete din zona de ambulatoriu. Spitalizarea de zi și zona de tratamente și investigații sunt orientate către spațiile pietonale și verzi, pentru a oferi o atmosferă relaxantă.
“În România proiectăm încă după normative învechite, din anii `70, care au fost actualizate nesemnificativ în anii `90, iar aceasta este o provocare majoră pentru arhitecți, pentru că nevoile de azi ale pacienților și ale echipelor medicale au evoluat major. De fiecare dată când vrem să aducem inovație și să proiectăm un spațiu medical „ca afară” procesul de autorizare este lung și de multe ori soluțiile tehnice inovatoare testate și utilizate în alte colțuri ale lumii trebuiesc „negociate”, fundamentate prin memorii tehnice ce detaliază aceste soluții. Iată că noua clinică Neuroaxis este un nou exemplu că #sepoate și că nu ne lăsăm descurajați de sistem,” declară Arh. Raluca Șoaita, fondator TESSERACT. Solicitările de proiectare în segmentul medical privat au crescut semnificativ în ultimul an, pe fondul pandemiei și al lipsei de acoperire a totalului necesar din sectorul public, iar anumite nișe medicale acum inexistente în România – precum segmentul de paleație, geriatrie sau recuperare medicală vor crește în perioada următoare, completează arhitectul.
„Am ales să relocam clinica Neuroaxis într-un spațiu mai mare, într-o clădire de birouri modernă din zona centrală a Bucureștiului, pentru a extinde gama de servicii destinate diagnosticării, monitorizării și tratamentului pacienţilor. Există o cerere foarte mare pe acest segment, având în vedere că incidenţa bolilor neurologice și psihiatrice în populația generală este de 10%, adică aproximativ 500.000 de pacienţi din teritoriul Bucureşti-Ilfov, Prahova, Argeş şi localităţile din jur,” declară Dr. Dan Mitrea, medic neurolog și fondatorul Neuroaxis.
Studioul de arhitectură TESSERACT este proiectantul celui mai amplu proiect recent de spital din România – Spitalul Marie Curie, primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă și semnează de asemenea două mari spitale județene în lucru în acest moment – spitalele regionale de la Focșani și Sibiu.
TESSERACT a realizat și primele 7 spitale modulare din România în ultimul an, de la declanșarea pandemiei, iar în total, arhitecții studioului au proiectat până în prezent peste 500.000 de metri pătrați de spitale și facilități industriale, de producție și diferite clădiri cu funcțiuni comerciale.