utile pentru diverse situatii si pentru automatizarea proceselor administrative ale facultatii
• Studenții de anul 3 de la Facultatea de Matematică și Informatică au dezvoltat aplicații pentru automatizarea proceselor administrative ale facultății
• Totodată, studenții de la Master au dezvoltat aplicații utile, care facilitează comunicarea fără WiFi sau rețea GSM, care recomandă ținute vestimentare, oferă informații despre tablouri prin realizarea de poze sau organizează site-urile pe care le vizităm
Cronian Academy și Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității București au organizat marți, 26 mai a.c., Demo Day 2015, un eveniment în care studenți ai facultății au prezentat aplicații pe care le-au dezvoltat în cadrul cursurilor.
Demo Day 2015 a reunit circa 10 aplicații dezvoltate de tineri studenți și masteranzi. Studenții de anul 3 au avut obiectivul comun de a crea o suită de aplicații care să automatizeze procesele administrative ale Facultății de Matematică și Informatică.
Astfel, pornind de la acest scop, aceștia au creat aplicații pentru gestionarea programului de burse din cadrul facultății, pentru înscrierea online la facultate, cu tot ceea ce înseamnă acest proces, au lucrat la integrarea aplicațiile din cadrul suitei într-o infrastructură care să garanteze buna funcționare a acestora, precum și la procesul de autentificare în aplicații sau la interfață.
În ceea ce privește masteranzii de anul 2, aceștia au prezentat în cadrul Demo Day aplicații utile pentru viața de zi cu zi.
Mesher este o aplicație care pune la dispoziția utilizatorilor o rețea autonomă de comunicare între dispozitive mobile. Ideea de a realiza această aplicație a venit natural, ca urmare a experiențelor proprii ale membrilor echipei, care s-au aflat de multe ori la evenimente cu semnal restrâns sau în drumeții pe munte, unde, de asemenea, accesul la WiFi sau rețea GSM este restrâns.
Totodată, echipa care a dezvoltat această aplicație a luat în considerare și potențialele situații de risc care pot apărea (cutremure sau alte calamități, proteste, etc.) și care necesită existența unor măsuri alternative de comunicare decât cele cu care ne-am obișnuit deja.
O altă aplicație prezentată în cadrul evenimentului este CloWe, care ține loc de consilier vestimentar. Aplicația de lifestyle recomandă utilizatoarelor sale ținute din propria garderobă, în funcție de vremea de afară. De asemenea, aplicația oferă posibilitatea de a crea ținute ce pot fi ulterior recomandate pentru a fi purtate, precum și funcționalitatea de asortare a culorilor.
Pocket Art este o aplicație adresată tuturor celor care s-au aflat de nenumărate ori într-un muzeu, în fața unui tablou, și nu au știut ce admiră. Experiența de a vizita un muzeu poate fi dificilă, întrucât plăcuțele cu informații de lângă tablouri se pot afla la distanță și, ca atare, nu pot fi descifrate, dispozitivele audio nu funcționează întotdeauna cum ar trebui, cărțile sunt grele și necesită mult timp pentru a le răsfoi și a afla exact ceea ce este de interes, iar anumiți ghizi oferă explicații doar despre anumite opere.
Smartphone-ul este deja la îndemâna tuturor, iar o simplă poză realizată unui tablou prin Pocket Art poate livra persoanei interesate informația de care are nevoie.
Snap permite organizarea site-urilor pe care noi le vizităm ca tile-uri interactive pe care le putem vizualiza în orice moment, deoarece sunt ferestre efective catre alte site-uri. Aplicația ne permite să deschidem simultam mai multe site-uri și să le organizăm ca dimensiune sau ca și conținut. Putem rearanja și redimensiona tile-urile pe care le deschidem și putem să le organizam în mai multe spații de lucru.
Aplicațiile dezvoltate de studenți și masteranzi au constituit tema pentru promovarea cursurilor de Proiecte software în echipă și Ingineria Programării.
Despre Cronian Academy
Cronian Academy este primul accelerator universitar în domeniul tehnologiei informației din România, fondat în 2011. Acest proiect este dezvoltat și implementat de către Cronian Group în Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității București, cu scopul de a completa curricula academică teoretică cu o serie de cursuri practice.
În prezent, există patru cursuri Cronian Academy încadrate în programul academic al Facultății de Matematică și Informatică – Dezvoltare de Aplicații Mobile în Apple iOS, Dezvoltare Web Front-end, Dezvoltare a Aplicațiilor Web în Cloud și Accelerator Universitar de Startup-uri IT.
În ultimii ani, Cronian Academy a intermediat dezvoltarea a peste 100 de prototipuri de aplicații mobile și platforme web. Cele mai ambițioase și promițătoare dintre aceste proiecte au beneficiat de finanțări de la fonduri de investiții europene.