Clement Sava
Relaţia complexă dintre stresul emoţional şi funcţionarea organismului nu a fost încă desluşită, iar o relaţie directă între cele două nu a fost în totalitate dovedită ştiinţific.
Pe de altă parte, cercetătorii susţin că există influenţe clare ale stresului asupra sistemului imunitar, a capacităţii acestuia de apărare împotriva bolilor.
Mai mult decât atât, studiile din ultimii treizeci de ani sugerează o conexiune indirectă între stresul cronic şi riscul de îmbolnăvire cu cancer: expunerea pe termen lung la stres pshihologic intens şubrezeşte si uzează toate sistemele defensive ale organismului şi totodată modifică în mod negativ răspunsul neuro – endocrin (secreţia corespunzătoare a hormonilor în funcţie de activitatea sistemului nervos).
De asemenea, stresului psihologic nu este un factor negativ doar în profilaxia cancerului, ci este un factor de influenţă cu atât mai puternic în cazul persoanelor care suferă deja de această boală.
Expunerea la stres sprijină creşterea sau răspândirea unei tumori, ca urmare a slăbirii sistemului imunitar. Mai mult, cercetări recente atestă faptul ca hormonii de stres participă în mod activ la apariţia şi creşterea numărului de celule canceroase.
Totodată, cercetătorii au observat că stresul psihologic autoindus de către bolnavii de cancer, rezultat dintr-o viziune pesimistă asupra procesului de vindecare, favorizează în mare măsură recidivarea bolii.
Concluzia care decurge din toate aceste informaţii este evidentă: persoanele diagnosticate cu cancer, dar şi cele sănătoase, trebuie să evite şi să lupte împotriva stresului psihologic deoarece acesta poate avea urmări grave asupra sănătăţii!