Stresul, atât de întâlnit în viața noastră de zi cu zi, are un impact negativ asupra sănătății. Pe lângă probleme cardiace, insomnii și anxietate, stresul afectează în mod direct și digestia. Astfel apar afecțiuni precum colonul iritabil, indigestia sau constipația. Nutriționistul Gianluca Mech explică de ce apare această situație și ce putem face pentru a combate aceste probleme, inclus din punct de vedere alimentar.
„Stresul și anxietatea pot provoca o serie de probleme gastro-intestinale precum crampele, balonarea, inflamațiile la nivelul intestinului și scăderea poftei de mâncare. Creierul și sistemul digestiv sunt conectate și între ele există o comunicare constantă. Intestinul este controlat parțial de sistemul nervos central din creier și măduva spinării, având în căptușeala sa o rețea de transmițători, cunoscut sub numele de sistem nervos enteric sau intrinsec. Stresul și anxietatea pot provoca o serie de probleme gastro-intestinale precum crampele, balonarea, inflamațiile la nivelul intestinului și scăderea poftei de mâncare”, explică nutriționistul Gianluca Mech.
Impactul sistemului nervos asupra digestiei
„Sistemul nervos enteric, împreună cu cele 100 de milioane de celule nervoase care acoperă tractul gastro-intestinal de la esofag la rect, reglează procesele digestive precum înghițirea, eliberarea de enzime pentru descompunerea alimentelor sau clasificarea alimentelor ca substanțe nutritive sau deșeuri”, adaugă specialistul.
Ce se întâmplă când ești stresat?
„Atunci când suntem expuși la stres, corpul eliberează cortizol. Acesta poate afecta sistemul digestiv prin apariția unor probleme precum:
– spasme la nivelul esofagului
– creșterea acidului din stomac, ceea ce duce la indigestie
– stări de greață
– diaree sau constipație
În cazuri mai grave, stresul poate provoca o scădere a fluxului sanguin și a oxigenului în stomac, ceea ce ar putea duce la crampe, inflamații sau un dezechilibru al bacteriilor intestinale. De asemenea, ne putem confrunta cu probleme precum:
– sindromul intestinului iritabil
– boala inflamatorie a intestinului
– ulcere peptice
– boala de reflux gastroesofagian”, explică nutriționistul Gianluca Mech.
Cum combatem aceste probleme?
Facem mișcare
„Activitatea fizică ameliorează tensiunea și stimulează eliberarea de substanțe chimice în creier numite endorfine. Acestea acționează ca analgezice naturale. Endorfinele îmbunătățesc somnul, ceea ce poate duce la ameliorarea stresului”, spune nutriționistul Gianluca Mech.
Dormim suficient
„Somnul este un puternic reductor de stres. O rutină corectă de somn calmează și reface corpul, îmbunătățește concentrarea, reglează starea de spirit și ne ajută să luăm decizii corecte”, mai spune nutriționistul Gianluca Mech.
Ne relaxăm
„În ciuda faptului că trăim într-o eră a vitezei, e important să includem momentele de relaxare în rutina noastră zilnică. Să ne găsim o perioadă de timp, oricât de scurtă, în care să facem lucruri care ne relaxează. Fie că vorbim aici despre yoga, meditație, plimbări în natură sau vizionatul unui film”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.
Consumăm alimente care reduc stresul
„Există și alimente pe care le putem include în rutina zilnică și care contribuie la reducerea stresului.
Enumăr aici câteva dintre ele:
– Ciocolata neagră
– Turmeric
– Mușețel
– Iaurt
– Ceai Verde
– Pește gras
– Ouă
– Nuci
– Semințe de dovleac”, dezvăluie nutriționistul Gianluca Mech.
Luăm suplimente naturale pe bază de plante
„Problemele de ordin digestiv pot fi remediate și cu ajutorul suplimentelor lichide pe bază de plante naturale, special concepute pentru detoxifierea și echilibrarea organismului. Atenție, însă, să nu alegeți orice supliment găsit în comerț sau online, ci acelea recomandate de nutriționiști, dovedite a fi eficiente, fără coloranți, zahăr, sau compuși chimici problematici.
Depurativo Antartico, spre exemplu, poate fi diluat într-un pahar cu apă și consumat în fiecare dimineață înainte de masă. Este un supliment alimentar fără alcool, zahăr, conservanți, gluten și lactoză, care ajută la purificarea și drenarea organismului. Are o acțiune eficientă de purificare datorită acidului alginic, care este extras din algele antarctice Durvillaea. Acestea favorizează absorbția și eliminarea substanțelor nocive ale radicalilor liberi.
Depurativo Antartico este suplimentul ideal pentru a contracara excesele unei alimentații incorecte și efectele nocive ale poluării mediului asupra corpului nostru.
Pot recomanda de asemenea Gastricol. Se recomandă administrarea între 30 și 60 ml pe zi, diluați în jumătate de pahar cu apă, înainte de mesele principale. Protejează mucoasa gastrică și combate refluxul gastroesofagian, arsurile gastrice, spasmele abdominale și dispepsia”, explică nutriționistul Gianluca Mech (www.gianlucamech.com.ro).
Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști. La nivel internațional, sfaturile sale sunt urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson – Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi. Produsele celebre din dieta sa fito-ketogenică, precum și cele din gama Decottopia sunt disponibile în România pe www.gianlucamech.com.ro.
Gianluca a lansat în trecut două campanii importante împotriva obezității. Campanii care trag un semnal de alarmă în ceea ce privește înmulțirea cazurilor în rândul copiilor și al adolescenților. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansată alături de Ivana Trump, iar în Europa alături de Ducesa de York, Sarah Ferguson.