Reteaua Regionala Europeana a World Green Building Council a adresat o scrisoare de pozitie în 31 ianuarie 2013 factorilor de decizie europeni, prin care le-a solicitat să trimita un semnal puternic comunitatii investitorilor in ceea ce priveste agenda renovarilor cladirilor.
Cat timp liderii pregatesc intalnirea de la nivel inalt pentru discutarea bugetului Uniunii Europene din 7-8 februarie, iar dezbaterile privind piata UE de carbon continua, Reteaua a evidentiat o oportunitate pe care tarile membre de-abia au inceput sa o discute: stabilirea strategiilor nationale pe termen lung in vederea mobilizarii investitiilor in renovarile cladirilor, in conformitate cu noua Directiva privind Eficienta Energetica.
Cu doar un pic peste un an pana cand trebuie stabilite strategiile nationale de renovare, deblocarea potentialului de reducere a energiei in cladirile din Europa prin imbinarea de programe puternice de finantare publica cu capitalul privat necesar va fi cruciala. Liderii europeni au acum oportunitatea sa directioneze fonduri UE pentru eficienta energetica si energie regenerabila in cladiri, precum si sa amplifice si sa utilizeze veniturile din EU Emissions Trading System (EU ETS) in vederea sprijinirii programelor nationale de renovare.
Presedintele Grupului de Lucru al Retelei, Ana Cuhna din Consiliul pentru Cladiri Verzi al Frantei, spune:
Scala investitiilor necesare pentru imbunatatirea cladirilor noastre este enorma, iar oportunitatile pentru economiile noastre sunt asemenea. Vom putea beneficia de aceste multiple oportunitati daca semnalam investitorilor ca aceasta este o agenda pe care guvernele o abordeaza cu seriozitate. Franta s-a angrenat intr-un program ambitions de renovare a jumatate de milion de cladiri pe an si s-a obligat sa lege veniturile provenite din ETS pentru realizarea acestuia. Am dori sa vedem mai multe tari urmand acest exemplu, insa, avand in vedere ca pretul carbonului a ajuns la limite minime, interventii sunt clar necesare pentru a sustine pretul carbonului, daca vrem sa ajustam activitatea de renovare potrivit acestui reper.
Consultantul de politici al Retelei, James Drinkwater, spune:
Vom lucra in lunile ce urmeaza cu reprezentantii guvernelor si cu persoanele interesate din intreaga Europa in legatura cu modalitatea in care se abordeaza oportunitatea crearii strategiilor nationale de renovare. Guvernele trebuie sa inceapa anul acesta prin trimiterea comunitatii investitorilor a unui semnal in care sa precizeze ca aceasta este o agenda cu care guvernele sunt investite pe termen lung. Intalnirea la nivel inalt cu privire la Buget si la reformele privind EU ETS reprezinta un bun punct de plecare.
Nota: Articolul 4 din Directiva privind Eficienta Energetica solicita ca tarile sa stabileasca strategii pe termen lung pentru mobilizarea investitiilor in renovarea stocului national de cladiri rezidentiale si comerciale, publice si private, pana în Aprilie 2014.
Analiza Institutului European pentru Performanta Cladirilor cu privire la scenariile de renovare in profunzime a stocului de cladiri al Europei a demonstrat ca potentialul pentru economiile de cost cu energia neta este de nu mai putin de 1.300 miliarde de Euro.
Un raport al Copenhagen Economics solicitat de Renovate Europe arata ca avand in vedere actualele rate ridicate ale somajului în Europa, investitiile in reabilitările cladirilor ar putea avea un impact pozitiv asupra bugetelor publice în echivalentul a 0,5% – 1% din Produsul Intern Brut
Citeste AICI intregul raport.
Consultati AICI continutul pe larg al Scrisorii de Pozitie.