Cum au incercat brokerii si investitorii romani sa-si protejeze plasamentele in conditiile crizei prelungite de pe piata autohtona de capital este subiectul principal abordat saptamana aceasta de BusinessWeek Romania. Cover story-ul prezinta strategiile adoptate de brokeri pentru a trece cat mai bine peste aceasta criza.
De la inceputul acestui an si pana in prezent, principalii indici ai pietei bucurestene au suferit corectii severe, indicele BET al celor mai lichide zece titluri coborand cu 23,2%, indicele general al pietei BET-C pierzand 21,17 procente, iar BET-FI, indicele societatilor de investitii financiare, suferind corectia cea mai dura – 31,16%.
In acest context, cativa mii de jucatori din piata s-au vazut pusi in situatia de a deprinde noi strategii de tranzactionare sau de a se resemna, asteptand revenirea unui eventual trend ascendent. Pusi fata in fata cu criza, brokerii au adoptat strategii de investitii care au mers de la reevaluarea portofoliului pana la speculatii pe piata la termen.
BusinessWeek Romania a aflat cateva stategii ale jucatorilor importanti de pe piata de capital autohtona, care i-au facut sa treaca peste aceasta perioada. Astfel, Iulian Panait, presedintele KTD Invest, a “castigat de pe urma tranzactiilor Forex pe perechea euro-dolar si pe contractele pentru diferenta pe indecisii pietelor externe. La sfarsit de ianuarie, am intrat la cumparare pe societatile de investitii financiare pe BVB”.
“Am mizat inca din vara trecuta pe o scadere a pietei si am castigat de pe urma pozitiilor short de pe piata de la Sibiu”, afirma Leonard Visan de la Investica Asset Management, in timp ce Victor Pop broker SSIF Nova Invest spune: “Strategia mea a fost de a vinde in mare parte actiunile si de a face operatiuni pe piata de futures”.
In acest timp, unii au “renuntat la o serie de pozitii din portofoliu de pe sectorul financiar, in vederea intrarii pe alte actiuni, cu potential ceva mai ridicat, din domeniul turismului si al utilitatilor”, conform lui Alexandru Gavrila, de la SSIF Romintrade. Altii, ca Adrian Simionescu de la SSIF Vienna Investment Trust, n-au “marcat nici o pierdere pe titlurile financiare, pentru ca fata de preturile medii de achizitie am inca profituri substantiale. Am intrat la cumparare pe SIF-uri dupa ce BET-FI a scazut sub 55.000 de puncte”
Opiniile cu privire la evolutia pietei de capital din Romania dupa aceasta criza sunt impartite. Mihai Chisu de la IFB Finwest spune ca “vom creste atunci cand investitorii straini vor reinclude bursa romaneasca pe lista preferintelor lor”, iar Iulian Panait explica: “Cred ca suntem catre finalul unui trend descendent, insa mi se pare greu de crezut ca anul acesta am mai putea recupera cumva pierderile inregistrate pana acum. Pentru ca o piata care a scazut cu 30-40%, sa revina macar la valorile initiale e nevoie de o crestere cu 50% fata de nivelul actual. Nu cred ca e vreun analist care sa poata sa faca o astfel de prognoza”.
{mosloadposition user10}