Revista Business Review organizează cea de-a treia ediție a summit-ului investitorilor din România – Foreign Investors Summit – între 1 și 3 noiembrie, la hotelul Sheraton din București, trei zile de prezentări, dezbateri și propuneri concrete pentru a construi un mediu de afaceri mai bun și o Românie capabilă să atragă și să susțină investitorii, locali sau internaționali.
În cadrul celor trei zile de eveniment și 15 sesiuni, programul urmărește evoluția mediului de afaceri pe trei direcții principale: Strategia de țară, Performanța companiilor investitoare, Inovația în context global și reunește sute de membri de top ai comunității de afaceri din România.
1 noiembrie, ziua 1: Strategia României
Discuții, dezbateri și planurile de acțiune ale României, analizate cu un scop comun: îmbunătățirea mediului de afaceri local.
Contextul Macroeconomic
Deși creșterea economică a României a depășit-o pe cea a Uniunii Europene în cel de-al doilea trimestru al acestui an, crescând cu 5.9% din PIB, țara este pe locul 53 mondial din punctul de vedere al competitivității. Ce se va intampla în economia locală, ca urmare a deciziei Marii Britanii de a ieși din EU? Ce urmează dupa ce stimulii economici bazați pe reducerea taxelor și mărirea flexibilității politelor monetare se vor normaliza? Vor răspunde la aceste întrebări și multe altele Sorana Baciu – Secretar de stat, Claudiu Vrînceanu – Secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Daniel Daianu – Banca Națională a României și Codruț Pascu – Roland Berger, în cadrul primei sesiuni de discuții a evenimentului, pe 1 Noiembrie.
Keynote: John Riker – Strategie de țară, strategie de business
Directorul Operational al Blue Ocean Strategy Initiative Centre este unul dintre invitații speciali la Foreign Investors Summit. Cu 20 de ani de experiență în formularea și executarea strategiilor de business, John va introduce conceptul de ‘Value Innovation’ și instrumentele necesare pentru reconstruirea unei nișe în piață, aplicate la strategia de țară a României.
Strategia de țară
Profitul total înregistrat de cele mai mari 100 de companii din România, ce au angajat în total peste 170,000 de oameni în anul 2015, a fost de 14.46 miliarde de Euro. Pentru a continua expansiunea, aceste firme au conceput propriile strategii de creștere pe o perioadă extinsă de timp, având în același timp in vedere planurile guvernului până la finalul acestui deceniu. Cum se poate pregăti economia României pentru intrarea în zona Euro în următorul deceniu și ce recomandări au investitorii străini pentru creșterea investitiilor străine directe în următorii ani? Aceste subiecte vor fi dezbătute în panelul ‘Strategie de țară’ din cadrul primei zile a summitului de către Dragoș Pîslaru – Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Carmen Marcuș – Reprezentația Comisiei Europene în România, Eric Stab – Consiliul Investitorilor Străini, Ionuț Simion – PwC România, AmCham România și Robert Miklo – Colliers România.
Creșterea investițiilor străine directe
Conform datelor InvestRomania, orice 1 Euro din ajutoarele de stat a avut un efect de multiplicare de 3.5 în perioada 2007-2014. Oportunitățile de finanțare pentru companiile ce doresc să se lanseze pe piața locală sau să-și extindă activitatea cresc din ce în ce mai mult, în prim plan fiind fondurile europene, ajutoarele de stat, creditele bancare sau chiar și listarea la bursă. Ioana Gheorghiade, Banca Comercială Română, Ludwik Sobolewski – Bursa de Valori București și Manuela Furdui – FiNEXPERT vor discuta despre cum pot aceste opțiuni să stimuleze creșterea investițiilor și care sunt avantajele recentelor politici fiscale, în cea de-a treia sesiune a zilei de conferință.
2 noiembrie, ziua 2: Performanța investitorilor
Reprezentanți de înalt nivel din cele mai active industrii – IT, R&D, Energie, Auto, Imobiliare– vor prezenta studii de caz, planuri de viitor și oportunități de învățare și cooperare.
3 noiembrie, ziua 3: Inovație la nivel global
Inovația în prim plan – cei care schimbă jocul: cum sunt actualele modele de business schimbate și ce putem învăța de la modelele disruptive.
Evenimentul se adresează reprezentanților din sectorul public și privat, persoanelor de decizie din companii, antreprenorilor, reprezentanților din ambasade, comunităților investitorilor străini și tuturor celor care doresc să-și dezvolte activitatea și să se conecteze la o audiență de business de top.
Toți cei interesați să participe la Foreign Investors Summit se pot înregistra online pe site-ul evenimentului, completând formularul de înscriere online sau contactând direct organizatorul, Business Review, pe email events@business-review.ro sau la telefon 031 040 09 31.
Pentru mai multe informații despre programul evenimentului, temele de discuții și vorbitorii acestei ediții de Foreign Investors Summit puteți accesa pagina evenimentului aici.