comisarul Hahn viziteaza regiunea Dunarii intre 27 iunie si 1 iulie pentru a trece in revista progresele inregistrate
La un an de la lansarea Strategiei Dunării, care reunește 8 state membre și 6 țări învecinate, comisarul pentru politica regională, Johannes Hahn pornește într-un tur al regiunii pentru a se întâlni cu cei care pun planul în practică. Călătoria este, pentru el, și o oportunitate de a vedea cu proprii ochi progresele înregistrate prin cooperare macroregională, și de a atrage atenția la nivel politic și public asupra valorii adăugate a strategiei. În cadrul circuitului său, care va trece prin șapte țări – Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România și Bulgaria – comisarul se va întâlni cu politicieni de rang înalt și cu părți interesate. El va vizita, de asemenea, o gamă largă de proiecte din cadrul Strategiei Dunării. Călătoria este programată să coincidă cu festivitățile ocazionate anual în regiune de Ziua Dunării.
Înaintea vizitei, comisarul Hahn a declarat: „Cele 14 țări dunărene beneficiază deja de pe urma cooperării lor intensificate în cadrul strategiei. Practic, de la lansarea strategiei, s-a identificat pentru implementare un proiect pe săptămână și se creează rețele noi în domeniile întreprinderilor, inovării, securității și multe altele. Îmi doresc să văd eu însumi modul în care progresează echipele care conduc această inițiativă de pionierat și să le îndemn să accelereze implementarea de măsuri care pot contribui la crearea de locuri de muncă și la creșterea economică”.
Strategia Dunării combină politici regionale, de cercetare, de transport și de mediu, precum și de securitate, turism și creștere economică, astfel încât să facă regiunea să devină un loc mai bun pentru a trăi și pentru a munci. Este un instrument pentru realizarea strategiei Europa 2020, care facilitează creșterea economică și crearea de locuri de muncă în macroregiune. În mod special, se prevăd acțiuni specifice pentru:
● intensificarea navigației pe Dunăre, prin îmbunătățirea navigabilității și a interconexiunilor
● promovarea inovației prin crearea unui Fond de inovare al Dunării și prin încurajarea schimbului de cunoștințe
● ameliorarea competitivității prin crearea de legături între întreprinderi și stabilirea unei formări profesionale mai precis orientate în sistemul de învățământ
Printre proiectele care comisarul le va vizita în cadrul circuitului său se numără: proiectul fluvial din estul Vienei, „Incubatorul de afaceri BIOS” în nord-estul Croației și podul Calafat-Vidin, unde va asista la un exercițiu comun de salvare pe fluviul Dunărea la frontiera dintre România și Bulgaria.
Se vor organiza conferințe de presă la Viena, Bratislava, Budapesta, Vukovar, Novi Sad, Viminiacium, Drobeta Turnu Severin și Vidin. Se vor pune la dispoziție comunicate de presă cu programul detaliat pentru fiecare țară prin intermediul reprezentanțelor CE și al delegațiilor respective.
Context
Țările care participă la strategia UE pentru regiunea Dunării sunt: Germania (Baden-Württemberg și Bavaria), Austria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, România, Croația, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Moldova și Ucraina.
Noutatea metodei macroregionale este felul în care stimulează cooperarea internațională în probleme comune prin stabilirea de obiective, alinierea finanțării și colaborarea în vederea realizării obiectivelor. Strategiile macroregionale asigură o mai mare concentrare pe modul în care se alocă fondurile existente, asigurând „o analiză coordonată” între diferite sectoare.
Un plan de acțiune stabilește priorități, identifică proiecte și propune termene limită pentru acțiuni, în timp ce diferite țări și regiuni sunt alese pentru a coordona fiecare dintre cele 11 domenii prioritare de lucru (de exemplu, rețele transeuropene, inovare, IMM-uri, ocuparea forței de muncă, calitatea apei, securitate etc. a se vedea IP/11/124). Acești coordonatori răspund pentru implementare, în timp ce Comisia monitorizează îndeaproape progresele strategiei.
Ziua Dunării este o zi internațională în care se sărbătorește Dunărea și râurile care se varsă în ea, omagiind rolul vital pe care îl joacă în furnizarea de apă, hrană, energie, recreere și de mod de viață. Organizată la 29 iunie, ziua marchează aniversarea semnării Convenției pentru protecția fluviului Dunărea la Sofia, Bulgaria, la 29 iunie 1994.
Etapele următoare: Primul forum anual al EUSDR va avea loc la Regensburg, Germania, la 27-28 noiembrie 2012.
Persoane de contact:
Ton Van Lierop (+32 2 296 65 65)
Annemarie Huber (+32 2 299 33 10)
Pagini Utile
· Relatări zilnice din călătoria comsiarului Hahn pe Dunăre pe pagina sa de internet
· Pagina de internet a strategiei pentru regiunea Dunării:
//www.danube-region.eu/
· Pagina de internet privind politica regională:
//ec.europa.eu/regional_policy/cooperate/danube/index_en.cfm
· Comunicarea Comisiei – Strategia UE pentru regiunea Dunării
· Pagina de internet dedicată Zilei Dunării:
www.danubeday.org
· Twitter:
#EUSDR @EU_Regional
· Fotografii din circuitul pe Dunăre pe Flickr