O nouă operă din celebra colecție Romașcu, proprietarul „Cumințeniei Pământului” de Brâncuși
Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești readuce în prim plan numele unui important colecționar român și proprietarul celei mai importante opere de Constantin Brâncuși aflate încă în România ("Cumințenia Pământului") – unul dintre ctitorii Bucureștiului modern, inginerul constructor Gheorghe Romașcu. De data aceasta, numele său este legat de cel al maestrului Gheorghe Petrașcu, prieten al lui Romașcu, alături de Brâncuși, prin opera "Stradă din Vitré", temă a peisajului impresionist care ocupă un loc special în universul creației artistului, opera ce are un preț de pornire de doar 4.000 de euro.
Colecția Romașcu ajunge la valori considerabile, dacă ar fi să luăm în considerare numai faimoasa sculptură "Cumințenia Pământului", ce a fost oferită spre vânzare pentru un preț de pornire de 20 milioane de euro, capodoperă esențială pentru care Statul Român întârzie luarea unei decizii: plata preemțiunii exercitate de Guvern cu un an în urmă ori revenirea asupra preemțiunii exercitate și eliberarea acestei celebre sculpturi înspre libera vânzare în piața privată. Destinul tergiversat al capodoperei "Cumințenia Pământului" nu umbrește din importanța colecției Romașcu, dimpotrivă o transformă într-o poveste care deja depășește granițele României, atrăgând colecționari din străinătate și sporindu-i valoarea. Astfel, prețul de pornire al operei "Stradă din Vitré" este mai mult decât încurajator pentru tinerii colecționari.
Vedetele Licitației de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești vor putea fi admirate alături de loturile Licitației de Ceasuri și ale Licitației "România Mare, inclusiv o colecție de arme" până miercuri, 28 octombrie. Ultimele două licitații vor avea loc marți, 27 octombrie, iar cea de Toamnă joi, 29 octombrie. Toate vor avea loc la Athénée Palace Hilton.