● Luni, 18 iunie – Gustul filosofiei – realizator Lidia Laic
Să faci un fel de mîncare – nu-i chiar aşa o mare filosofie. Sau poate totuşi e chiar aşa. Poate e nevoie să cunoşti un secret anume, care stă în reţetă sau în talent, sau poate cele două la un loc. Care e ingredientul magic care face ca un fel simplu de mîncare să devină subiectul unei dizertaţii?
Uneori de la ceva aparent banal, obişnuit, poate demara o întreagă dispută. Să descoperi profunzimi ale gîndirii în cele mai simple lucruri este o provocare pe care conf. univ. dr. Sebastian Grama şi Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti au lansat-o pentru prima oară anul trecut, cînd s-a desfăşurat prima ediţie a seminarului “Gustul pentru Filosofie”. Organizat de Asociaţia Culturală Hestugma, evenimentul s-a repetat anul acesta, în incinta Facultăţii de Filosofie din Bucureşti, unde mai mulţi invitaţi au vorbit, au susţinut conferinţe. Despre gust, mîncare, societate, cultură şi alte delicateţuri.
● Marţi, 19 iunie – Câte ceva despre Storytelling… – realizator Ioana Bâldea Constantinescu
A spune poveşti este, în cele din urmă, un experiment narativ în care acumularea, tensiunea, suspansul înseamnă…public. Criticul de film Iulia Blaga şi editorul Irina Ilie ne oferă o posibilă explicaţie a succesului pe care genul thriller îl înregistrează în rama largă a storytelling-ului, de la Agatha Christie la seria Twilight. Vă invit să dezbatem acest capitol important al naratologiei contemporane, fie ea vizuală sau audio, marţi, 19 iunie, la STORYmania.
● Miercuri, 20 iunie – Ţara Secaşelor din judeţul Alba – realizatori Anca Băltan şi Doina Borgovan
Ne-am întors în Ţara Secaşelor pentru că pricolicii din Limba ne-au stârnit pofta pentru alte poveşti despre oameni şi locuri pe care vi le spunem la STORYmania. La Şeuşa am aflat cum se face brânza în cuptorul de pâine, tot aici am stat de vorba cu ultimul fierar, covaci cum i se spune în zona, iar în Daia Română am furat secretul covăsâtului.
● Joi, 21 iunie – Casa Mureşenilor – realizator Nicoleta Ghiţa
Eveniment unic în peisajul muzeal românesc. Muzeul „Casa Mureşenilor” din Braşov organizează în luna iunie concursul de poezie „Andrei Mureşanu”. Organizarea acestei manifestări în luna iunie nu este întâmplătoarea, ci se datorează faptului că în această lună a anului1848, Andrei Mureşanu publica în Foaie pentru minte, inimă şi literatură poezia ”Un răsunet”, actualul Imn Naţional al României, cunoscut astăzi ca „Deşteaptă-te române!”. Cu acest prilej vom descinde impreună în vremuri unice pentru spiritul şi cultura naţională printr-un periplu în chiar casa memorială a Mureşenilor, astăzi, un muzeu renumit în peisajul cultural braşovean.