Luni, 9 aprilie – Poveştile oraşului Sibiu (17) – realizator Sorina Bota
Un milion de turişti vizitează an de an Sibiul. Ascultă-ne şi vei fi mai mult decât un simplu turist. Te vom duce în locuri în care n-ai crezut că vei ajunge, intrăm în palate, deschidem muzee şi biblioteci, ne plimbăm prin grădinile de acum câteva secole. Îţi punem pe masă istoria povestită a Sibiului şi vei înţelege cum capitala de altădată a Transilvaniei a ajuns capitala culturală a Europei. Poveştile oraşului Sibiu – cu Sorina Bota – în fiecare luni la STORYmania.
Marti, 10 aprilie – Bucureştiul necunoscut: curiozităţi ale Micului Paris – realizator Mara Popa
O incursiune printr-un Bucureşti mai puţin cunoscut, pe alocuri chiar deloc cunoscut. O scurtă trecere în revistă a unor denumiri ce ilustrează foste realităţi ce azi sunt amintite doar sub titlul „Ştiaţi că?” sau locuri care nu mai sunt ce-au fost… O plimbare ce poate fi catalogată ca fiind instructivă, distractivă şi incitantă. În orice caz, o plimbare „altfel”.
Miercuri, 11 aprilie – Povestea Armenopolisului, actualmente Gherla, singurul oraş din Transilvania construit din temelii de armeni – realizatori Anca Băltan şi Doina Borgovan
Pornim în căutarea vechiului Armenopolis şi ne condimentăm călătoria cu mâncăruri de la poalele Muntelui Ararat.
O întâlnire organizată la sfârşitul lunii ianuarie de Uniunea Armenilor din România, filiala Cluj, ne-a adus aminte de fondarea oraşului Gherla, la 1700. Este singurul oraş din Transilvania construit din temelii de armeni şi are o istorie foarte interesantă.
Adăugăm o notă de prospeţime cu baclava, geagik (supă rece de castraveţi şi sfeclă), sugiuc (cârnaţi din carne de vită foarte condimentaţi) şi lavaş, pâinea asemănătoare lipiilor, care se poate păstra până la patru luni de zile.
Joi, 12 aprilie – Scrie despre tine – realizator Adina Dragomir
Proiectul ”Scrie despre tine” a pornit în toamna anului 2009, când un actor şi o regizoare din Bucureşti (Vera Ion şi Sorin Poama) s-au întors acasă după o lungă călătorie pe străzile Europei, în care au fost clowni pe stradă. Copleşiţi de câte li se întâmplaseră, cei doi au spus: hai să scriem o piesă despre asta. Aşa a apărut spectacolul “Ich Cown” care se joacă de câţiva ani în diverse spaţii bucureştene.
La un moment dat şi-au dat seama cât de mult contează să îţi poţi povesti şi scrie exprerienţele trăite, cât de bine ajungi să te cunoşti când retrăieşti aceste experienţe. Aşa că din nou au spus: hai să facem un atelier în care persoane obişnuite să devină scriitorii unor piese bazate pe propriile poveşti şi experienţe personale.
Cât de mare este acum proiectul şi cum continuă aflaţi în povestea Adinei Dragomir de joi, 12 aprilie.