FEANTSA, Federatia Europeana a Asociatiilor Nationale care lucreaza cu persoane fara adapost, este o federatie de organizatii cu scop nelucrativ care participa sau contribuie la lupta impotriva excluderii legata de locuinta in Europa. Este vorba despre singura mare retea europeana care se concentreaza exclusiv pe excluderea legata de locuinta la nivel european.
Astazi, in cadrul Anului european de combatere a saraciei si excluderii sociale, FEANTSA lanseaza o campanie europeana intitulata «Stop fenomenului persoane fara adapost». Mesajul campaniei consta in aceea ca este necesar si posibil sa se puna capat fenomenului persoane fara adapost in Europa. Gestionarea problemei de a nu avea casa nu este suficienta. Este momentul ca investitiile in masuri pe termen scurt sa fie oprite pentru a implementa strategii integrate care vizeaza sa se puna capat fenomenului persoane fara adapost.
Campania «Stop fenomenului persoane fara adapost» a stabilit cinci obiective concrete pentru a pune capat acestui fenomen, plecand de la principiul ca daca aceste obiective sunt incluse in strategii integrate pentru combaterea fenomenului persoane fara adapost, este posibil sa se puna capat acestei probleme. Obiectivele sunt urmatoarele:
§ Nimeni nu ar trebui sa doarma in strada
§ Nimeni nu ar trebui sa ramana intr-un adapost de urgenta daca s-a depasit perioada de urgenta
§ Nimeni nu ar trebui sa ramana intr-un adapost de tranzitie mai mult timp decat necesar
§ Nimeni nu ar trebui sa iasa dintr-o institutie fara a avea optiuni de cazare
§ Niciun tanar nu ar trebui sa devina persoana fara adapost din cauza tranzitiei spre o viata independenta
In cadrul campaniei, FEANTSA lanseaza si publicarea manualului « Incetarea fenomenului persoane fara adapost: Un manual pentru decidentii politici ». Manualul reuneste exemple concrete de abordari eficiente pentru a pune capat fenomenului persoane fara adapost care au fost deja dezvoltate. El demonstreaza ca diferitele state membre au realizat deja progrese considerabile pentru a pune capat fenomenului persoane fara casa.
Campania va fi lansata astazi in cadrul unui eveniment la Parlamentul european la Bruxelles intitulat « Incetarea fenomenului persoane fara casa este posibila! Cum poate UE sa contribuie eficient la lupta impotriva fenomenului persoane fara casa? » Evenimentul va implica interes, atentie si oportunitati de dezbatere despre rolul UE in incetarea fenomenului persoane fara casa, urmate de inaugurarea unei expozitii de sculpturi despre acest fenomen realizate de artistul danez Jens Galschiøt. Printre intervenienti se vor regasi László Andor, comisarul insarcinat cu Munca, Afacerile sociale si Incluziunea; Liz Lynne, deputata europeana, Britta Thomsen deputata europeana; Karima Delli, deputata europeana; Ilda Figueiredo, deputata europeana; Jacek Protasiewicz, deputat european; Philippe Courard, secretar de stat belgian pentru Integrare sociala si lupta impotriva saraciei; Eric Marlier, Consilier international pentru CEPS/INSTEAD si Rene Kneip, presedinte FEANTSA.
De asemenea, in cadrul campaniei, membrii FEANTSA organizeaza si diferite activitati in diferite state membre pe parcursul intregului an.
Lupta impotriva fenomenului persoane fara casa este o prioritate a strategiei europene pentru incluziune sociala si protectie sociala, iar lansarea campaniei FEANTSA ajunge intr-un moment cheie. Raportul comun 2010 pe protectie sociala si incluziune sociala solicita Statelor membre sa dezvolte strategii integrate pentru combaterea fenomenului persoane fara adapost. La sfarsitul anului 2009, reteaua europeana a expertilor independenti in incluziune sociala a redactat un raport despre fenomenul persoane fara adapost si excludere legat de locuinta in statele membre ale UE, furnizand recomandari concrete despre cursul de urmat. Parlamentul european a dezvoltat si diferite initiative legate de fenomenul persoane fara adapost, de exemplu o Declaratie scrisa in vederea incetarii fenomenului de persoane fara casa in strada adoptata in 2008. Declaratia cere Consiliului sa se angajeze sa puna capat fenomenul persoane fara adapost pana in 2015, solicita Comisiei sa furnizeze actualizari anuale privind actiunile si progresele realizate in statele membre pentru incetarea fenomenului persoane fara adapost si invita statele membre sa conceapa planuri hivernale de urgenta in cadrul strategiilor de lupta impotriva fenomenului persoane fara casa.
Anul 2010 este, de asemenea. Anul european de combatere a saraciei si excluderii sociale. Obiectivele cheie ale anului sunt sensibilizarea opiniei publice si reinnoirea angajamentului politic al UE si al statelor sale membre de combatere a saraciei si excluderii sociale. Este vorba in mod potential despre o cotitura pentru progresele politice in ce priveste fenomenul persoane fara casa si alte probleme conexe – o oportunitate unica pentru o actiune europeana vizand sa faciliteze politicile eficiente pentru a pune capat fenomenului persoane fara casa.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}