Îți place stilul modern de amenajare a locuinței, însă dorești să păstrezi și elementele tradiționale de design? Află că există o nouă inspirație în designul interior, ce a devenit din ce în ce mai populară în alegerile designerilor de interior – stilul tranzițional. Acest stil de amenajare reflectă îmbinarea caracteristicilor stilului modern cu tradiționalul și poartă denumirea de „noul clasic” în tendințele actuale de design interior.
Descoperă în cele ce urmează elementele ce definesc stilul tranzițional, această nouă inspirație ce dă tonul amenajărilor contemporante!
Ce înseamnă stilul tranzițional?
Așa cum am menționat anterior, stilul tradițional este un mix bine conturat al elementelor clasice și contemporane. „Noul clasic” poate fi privit ca o versiune modernă a stilului clasic sau o versiune mai vividă a stilului tradițional. Aceste caracteristici îl urcă în topul preferințelor generației milenare, ce dorește să experimenteze stilurile de amenajare interioară și să-și creeze propriul design, în funcție de propria personalitate.
Stilul tranzițional are capacitatea de a îmbina armonios mobilierul curbat al stilului tradițional cu finisajele fine și drepte ale stilului modern, rezultând astfel o locuință atât feminină, cât și masculină, în egală măsură.
Paleta neutră de culori folosită în designul tranzițional, spațiile aerisite, numărul redus de accesorii și lumina caldă, creează ambianța perfectă a unei locuințe calde și primitoare. Și chiar dacă pare dificil să obții un spațiu armonios prin amestecul unor stiluri opuse, designul tranzițional reușește să îmbine corect și elegant toate aceste detalii stilistice.
Stilul tranzițional are la bază arta mixului
Așa cum am precizat anterior, stilul tranzițional se obține prin îmbinarea perfectă, aproape insesizabilă, a elementelor moderne și a celor tradiționale. Și cum există numeroase interpretări ale acestui stil de amenajare, ne-am propus să te inspirăm în rândurile de mai jos cu câteva detalii ce te vor ajuta să obții un design tranzițional în locuința ta.
Abordează o paletă de culori neutră
Culorile neutre sunt cele reprezentative stilului tranzițional, așa că dacă dorești să-ți transformi locuința într-una tranzițională, ai în vedere să alegi o paletă neutră de culori. Nuanțele de alb, bej, crem, kaki sau gri nu trebuie să lipsească din decorul tău, permițând astfel liniilor pieselor de mobilier să iasă în evidență.
Alege să-ți amenajezi locuința folosind diverse texturi
Elemente precum lemnul, sticla, materialele textile, oțelul sau metalul sunt indispensabile stilului tranzițional. Combinarea tuturor acestor materiale și texturi diferite va reprezenta laitmotivul decorului în locuința ta. În fond, amplasarea pieselor de mobilier și a elementelor de decor în materiale și texturi distincte este una dintre caracteristicile definitorii ale stilului tranzițional.
Optează pentru un număr redus de accesorii
Detaliile artistice ale locuinței tale sunt oferite de mixul de piese de mobilier și materiale, fără a fi astfel nevoie de un număr mare de accesorii cu care să înfrumusețezi spațiul. Optează pentru câteva decorațiuni somptuoase și renunță la încărcarea inutilă a spațiului cu numeroase elemente decorative, permițănd spațiului să respire.
Crearea unui stil tranzițional coerent
Adoptarea stilului tranzițional în amenajarea locuinței tale este o adevărată provocare pentru majoritatea persoanelor. Iată, însă, câteva sfaturi pentru introducerea elementelor tranziționale în locuința ta, în funcție de fiecare încăpere!
Stilul tranzițional în zona de dining
Amenajează zona de dining cu o masă din lemn masiv și scaune moderne tapițate cu materiale tradiționale. De asemenea, utilizează piese de mobilier tradiționale și compensează prin alegerea unor corpuri de iluminat cu aspect modern, așa cum sunt lustrele și candelabrele din metal. Toate aceste elemente ale stilului tranzițional le vei putea regăsi în magazinul online Yongo, în cazul în care deja te-am convins de unicitatea acestui stil de design interior.
Stilul tranzițional în living
În cazul în care deja deții elemente arhitecturale tradiționale, poți amplasa în livingul tău tranzițional canapele și fotolii moderne, cu linii fine, din materiale textile în culori neutre, calde. Desigur, dacă ornamentele deținute sunt unele moderne, poți compensa prin amplasarea unor piese de mobilier cu accente tradiționale.
Stilul tranzițional în bucătărie
La baza amenajării bucătăriei tale stă un mobilier tradițional? Atunci cu siguranță trebuie să aduci bucătăriei tale elemente moderne, precum corpurile de iluminat metalice, blatul de bucătărie din marmură sau electrocasnice moderne din metale argintii.
Stilul tranzițional în dormitor
Patul tău are o tăblie curbată, în stil tradițional? Poți alege să capitonezi tăblia patului cu un material cu alură metalică. În caz contrar, dacă dorești să păstrezi aspectul tradițional al patului, poți completa designul dormitorului cu noptiere cu linii curbate și veioze elegante din metal.
Stilul tranzițional în baie
În amenjarea băii este ideal să folosești metal, lemn, sticlă și ceramică pentru un aspect modern. Dacă în baie există o cabină modernă de duș, poți completa designul cu bucăți de gresie cu efecte tradiționale. Dacă, din contră, în baia ta se găsește o cadă clasică, cu picioare, poți opta pentru montarea unei gresii moderne.
Abordează și tu stilul tranzițional în amenajarea locuinței tale și nu-ți fie teamă să experimentezi îmbinarea stilurilor de design interior. Ține cont de ideile sugerate mai sus și transformă-ți locuința într-una tranzițională, cu doar câteva trucuri de design!