Cine nu își dorește o casă cu o înfățișare aparte, care să fie reprezentativă felului său de a fi, dar și caracterului? Atunci când îți decorezi casa vrei să te implici activ în proiect și să alegi cu atenția chiar și cele mai mici elemente stilistice. Un stil care oferă libertatea de a alege o gamă diversificată de culori, materiale, și care totodată permite amenajarea unei locuințe definită de unicitate și creativitate este stilul eclectic.
Astfel se formează un amalgam de culori, compoziții, texturi, ce întregesc un decor aparte. Confortul, libertatea de exprimare și originalitatea sunt definitorii.
Pentru a amenaja un interior în acest stil trebuie să ne ghidăm după câțiva pași, însă esențial este să ne punem imaginația și creativitatea la contribuție. Dacă nu ai idei de amenajare mansardă, sfaturile următoare sigur îți vor fi de ajutor:
- Alege un FUNDAL NEUTRU: un astfel de fundal se caracterizează prin paleta de culori folosită pentru pereți, de exemplu nuanțe de alb, maro, crem, gri; dar și pentru nuanțele care definesc pardoseala, aici este indicat să te axezi pe materiale naturale.
- Mergi pe SIMETRIA GEOMETRICĂ: atunci când alegi mobilierul, nu este important din ce epocă sau stil face parte, ci trebuie să ții cont de proporții și mărimi, pentru a aduce camerei un echilibru geometric.
- Oferă o atentie sporita MOBILIERului: ai libertatea de a alege orice obiect, fie el clasic, modern, retro sau vintage. Materialele nu trebuie să fie la fel, astfel ai o gamă variată din care să alegi: sticla, lemnul, piatra, plasticul. Totodată textura lucrurilor este diversificată: mătase, piele, lână, bumbac. Toate la un loc conferă vizual și tactil o atmosferă aparte, definită de unicitate.
- Joacă-te cu DECORAȚIUNIle: libertatea este cea care definește aspectul alegerii decorațiunilor. Toate aranjamentele ce fac parte dintr-un stil eclectic se definesc prin diversitate. Decorul ideal de amenajare living in stil eclectic va conține piese de artă clasice, contemporane, de la fotografii la obiecte hand-made, oglinzi, afișe vechi sau chiar lumânări parfumate.
- Nu uite de ACCENTE: un obiect unic, poate o piesă rară care să reprezinte centrul camerei. De exemplu o canapea cu o tapițerie înflorată, sau un tablou celebru, o vază veche, un candelabru de sticlă, o operă de artă. Un lucru care să transmită o poveste și care are o valoare emoțională pentru tine este cel mai indicat să accentueze decorul.
Pentru cei ce au imaginație bogată sau au o fire boemă și artistică stilul eclectic este cel mai potrivit, cel care le conferă confort și libertate de exprimare. Orice imobil devine un cămin cald și primitor dacă este conturat asemeni personalității tale.