Când te gândești la alăturarea dintre România și vulcani parcă nu îți vine să crezi că pe teritoriul țării noastre au existat astfel de fenomene și mai ales destul de recent. Însă, in realitate, există exemple de vulcani stinși, iar pe unul îl poți admira chiar în centrul țării, lângă Brașov. Este vorba despre Vulcanul Stins de la Racoș, despre care îți vom vorbi în continuare și îți vom spune cum poți ajunge la el și nu ai nevoie de mai mult de o zi pentru a te bucura de peisajul spectaculos.
Vulcanul stins de la Racoș se află la o distanță de aproximativ 70 km de Brașov și este unic în România. Este important de menționat că cea mai recentă activitate vulcanică înregistrată aici a fost în urmă cu 10000 de ani, ceea ce este destul de recent în termeni geologici. Diametrul acestui vulcan este de aproximativ 400 m, iar întreg peisajul este unul cu adevărat spectaculos. Oriunde privești, vei observa pământ și praf roșiatic, astfel că te vei simți că într-un film care prezintă planeta Marte. Când vei ajunge acolo, cu siguranță vei avea un sentiment unic. Multe persoane și chiar și geologic susțin că peisajul este foarte asemănător cu cel care se regăsește în jurul vulcanului Etna.
În craterul vulcanului se regăsesc numeroase tipuri de pietre, cele mai populare fiind piatra ponce, zgura și bazaltul. În trecut, zona a fost exploatată pentru extragerea acestor pietre, însă, începând cu anul 2005, aria a devenit protejată prin lege, pentru a fi conservată.
Cu ajutorul acestor pietre au fost construite numeroase monumente importante, cum ar fi Cetatea Rupea, Castelul Racoș și chiar și locuitorii din zonă le-au utilizat pentru casele lor.
Dacă ajungi la Vulcanul Racoș, nu poți să nu vizitezi și Lacul de Smarald. Se află la doar câteva sute de metri depărtare de Vulcan și te va îmbia cu a sa culoare verde-albăstruie, care variază în funcție de cum bate soarele. Lacul este format pe teritoriul fostei Cariere Brazi, care a permis acumularea apei. Se spune că 80% din volumul apei este același de zeci de ani.
Nu poț să nu vizitezi și Coloanele de Bazalt, dacă tot ai ajuns până aici. Se află la doar 600 m distanță de lac și s-au format ca urmare a răcirii lavei vulcanice. Înălțimea maximă este de 15 m. dependent de adrenalină, cățăratul coloanelor este extrem de periculos și strict interzis. Imaginile sunt cu adevărat spectaculoase, așa că nu îți va părea rău că ai ajuns aici.
Poți opta pentru a vizita aceste obiective turistice în doar o zi, alegând excursii de o zi in Romania sau poți să te cazezi la Brașov o noapte și să te bucuri și de alte obiective turistice încântătoare din zonă. Orice variantă ai alege, cu siguranță te vor impresiona peisajele deosebite și vei dori să mai revii aici și cu altă ocazie.