Joi, 3 noiembrie, de la ora 15.30, libraria Avant-Garde (Str. Lapusneanu, nr. 16, Iasi) va invita la un dialog cu scriitorul Stelian Tanase despre cel mai recent roman al sau: Moartea unui dansator de tango (Editura TREI, colectia Fiction Connection 2011).
Invitati, alaturi de autor, vor fi:
Liviu Antonesei
Antonio Patras
Moderator:
Daniel Sandru
Organizator, alaturi de libraria Avant-Garde: Universitatea "Petre Andrei" din Iasi
Moartea unui dansator de tango
Bucurestiul anilor 40 – cu stralucirea si mizeria lui, zgomotos, suferind in tacere, aflat in situatia-limita a unei ocupatii straine. E un oras care danseaza deasupra unui vulcan. Bordelul „Maria Theresa", Gara de Nord dau decorul acestei lumi crepusculare. Aici evolueaza prostituate, artisti de varieteu, gangsteri, agenti de bursa neagra, ofiteri rusi albi si rosii. Periferia si pegra…
Moartea unui dansator de tango are toate ingredientele unui bestseller: actiune trepidanta, conflict, drama, atmosfera, personaje captivante. Le tii minte mult timp dupa ce ai inchis cartea. Pe Gogu Vrabete te astepti sa-l zaresti intr-o seara, pe un trotuar, in multime, cu una dintre cravatele lui elegante, in pantofii „cu scirt si placheuri". Fredoneaza un slagar lansat de Carlos Gardel si se uita lung dupa o femeie frumoasa.
Intr-un roman provocator, Stelian Tanase da suflu acestui personaj extraordinar – Gogu Vrabete zis Tango. E un dansator pe care pasiunea pentru o femeie il transfigureaza. E un joc de oglinzi, si unul al contrariilor. O existenta cind sordida, cind inaltatoare. E un roman in care „Istoria" cu I mare e doar rama tabloului, pentru un parcurs pe muchie de cutit. Chiar asta este definitia unui tango. O muchie de cutit pe care pasesti.
Stelian Tanase (n. 1952), scriitor, politolog, istoric si publicist, a absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti in 1977 si si‑a luat doctoratul in sociologie politica in 1996. Preda stiinte politice la Universitatea din Bucuresti. Realizator al unor talk‑show‑uri pe teme politice sau culturale la posturile de televiziune TVR, Antena 1 si Realitatea TV. Publica articole in revista 22 si este editor coordonator al revistei Sfera Politicii. A fost deputat in Parlamentul Romaniei. A sustinut conferinte la Roma, Paris, Oslo, Viena, Budapesta, Washington, precum si la prestigioase universitati americane: Berkeley University, UCLA, Stanford University, New York University, Columbia University, University of Maryland, The New School for Social Research. Este laureat a numeroase premii de televiziune si premii literare. A debutat ca romancier in 1982 cu Luxul melancoliei (reeditat in 1993). Dintre volumele publicate dupa 1989, mentionam: Corpuri de iluminat (roman, 1990, editia a II‑a, 1997), Socuri si crize (articole politice, 1993), Playback (roman, editia I, 1995, editia a II‑a, 2004), Ora oficiala de iarna. Jurnal 1986‑1990 (1995), Sfidarea memoriei (convorbiri cu Alexandru Paleologu, 1996), Anatomia mistificarii, 1944‑1989 (1997), Miracolul revolutiei. O istorie politica a caderii regimurilor comuniste (1999), Acasa se vorbeste in soapta. Dosar & jurnal din anii tirzii ai dictaturii (2002; At Home There’s Only Speaking in a Whisper, Columbia University Press, New York, 2007), Anatomia mistificarii. Procesul Noica‑Pillat (2003), Zei si semizei. La inceput de secol (2004), Clientii lu’ tanti Varvara (2005; Auntie Varvara’s Clients, Spuyten Duyvil, New York, 2007), Revolutia ca esec. Elite & societate (studii politice, 1996), L.A. vs. N.Y. Jurnal american (1998), Corpuri de iluminat (editia a III‑a, 2004) si Maestro (2008).
Parteneri media: InOras.ro, Cronica de Iasi, NewsIasi.ro, AltIasi.ro, OradeIasi.ro, CulturainIasi.ro, Flacara Iasului, Iasul Universitar.
Va asteptam cu drag!