Duminica, de la 17:15, emisiunea “Asta-i Romania!” readuce in atentia publicului un subiect delicat, extrem de important si controversat, in acelasi timp, pentru toti romanii.
In Romania sunt peste 60.000 de locuri de munca vacante, dar “nu exista” oameni care sa le ocupe. Situatia este mai mult decat ingrijoratoare si, daca situatia va continua, in urmatorii cinci ani, tara noastra va ajunge la un deficit de forta de munca de peste un milion de persoane.
In prezent, 1,2 milioane de persoane din Romania, nu lucreaza. Statul Roman s-a decis sa faca ceva in acest sens, iar noua lege, in ceea ce priveste acordarea ajutorului social, loveste din plin in toti cei care, pana in prezent, au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a nu munci.
Ca Romania a devenit, de ani buni, raiul lenesilor este un fapt cunoscut de toata lumea. Oameni in putere au devenit peste noapte niste “neajutorati”, pentru ca Statul ii “tine in carca”, fara ca ei sa miste un pai.
“Avem in acest moment, 25.000 de oameni, de asistati social, care primesc de 10 ani acest venit minim garantat; aproape a devenit o meserie”, spune Ioan Petre, presedintelui ALDE (Alianta Liberalilor si Democratilor) Dambovita.
Statul, care plateste lunar bani grei celor care nu merita, a decis sa redreseze situatia. In acest sens, se incearca o reglementare printr-o lege deja intrata in vigoare.
“Cine refuza un loc de munca pierde ajutorul social. Preferam sa-i sustinem pe cei care se afla in situatii grele, care chiar sunt in imposibilitate de munca si vor sa o faca, dar nu pot, decat pe cei care prefera carciuma la prima ora a diminetii. De multe ori, vin sa si ridice fie acel venit sau hrana, cu taxiul sau cu masini de lux”, spune Ioan Petre, presedintele ALDE Dambovita.
Doar in Calarasi, 3.500 de asistati incaseaza lunar aproape 200 de mii de euro. Zi de zi, oameni buni de munca asteapta ora pranzului, ca sa dea fuga la cantina sociala pentru a-si ridica ajutorul social pe care il ofera Statul.
Edilii din Calarasi vor sa reduca la minum lista asistatilor social si spun ca au reusit sa mai taie de pe lista lenesii si bolnavii inchipuiti. Odata cu intrarea in vigoare a noi legi, viceprimarul Calarasiului spera sa trimita la munca si mai multi asistati odihniti.
“(…) I-am monitorizat foarte atent si, pe cei care nu au muncit si nu au vrut sa munceasca, i-am suspendat. Spuneau ca au ameteli, ca nu se simt bine, ca au copii, ca n-au copii, dar in urma anchetelor sociale, care au fost facute bine, asta va garantez, am descoperit realitatea. Legea veche le permitea acestora sa refuze de 3 ori un loc de munca, insa legea noua le permite doar o singura data”, spune Dragos Coman, viceprimarul din Calarasi.
Conform datelor Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala, Judetul Dolj este campion la numarul de asistati social, cu peste 12 000, urmat de Bacau, Buzau si Teleorman. In total, aproape 190.000 de romani traiau din ajutorul social, la finele lunii septembrie 2018.
Nu ratati duminica, de la ora 17:15, emisiunea “Asta-i Romania!”, prezentata de Mihai Ghita.