· Topul este condus detașat de cancerul mamar, urmat de cel al aparatului digestiv și de prostată
Cancerul cunoaște o incidență îngrijorătoare în rândul populației adulte, inclusiv in România. Pentru prima dată o clinică privată de radioterapie din țara noastră, Amethyst România, face publică o statistică proprie a cazurilor de cancer. Potrivit datelor interne, în 2017, în cele 2 clinici Amethyst din București-Otopeni și Cluj-Florești, s-au tratat 523 de cazuri de cancer de prostată și 454 de cazuri de cancere din sfera ORL, peste 600 de cazuri de cancere digestive (rect, esofag, stomac, pancreas) și peste 700 de cancere de sân.
În doar primele 6 luni din 2018 cifrele sunt în creștere alarmantă, cu peste 30%: 461 de cazuri de cancer de sân, 430 de cancer al aparatului digestiv, 227 afecțuni de natură ginecologică și 314 cazuri înregistrate de cancer de prostată.
În topul organelor afectate de această boală se clasează cancerul de sân, cel digestiv și cel de prostată. Prin tratarea a peste 3500 de pacienți, echipa Amethyst a dobândit cea mai vastă experiență din România în tratamentul acestor patologii prin tehnica IMRT. “Aceste obiective auto-asumate au fost realizate, printr-un dialog constant cu Casă Națională de Asigurări de Santate (CNAS). În 2017 am reușit să tratăm 3485 de pacienți cu un total de peste 70.000 de servicii, decontate integral de Casa de Asigurări. În prima jumătate al anului 2018 am înregistrat deja o creștere cu 30% față de semestrul I al anului trecut în termeni de radioterapie externă, complet gratuită tuturor pacienților asigurați în România”, spune dr. Ciprian Casian, CEO Amethyst România.
Centrul de la Cluj preia și cazuri pediatrice pentru radioterapie tip IMRT. În Clinica din Otopeni se derulează, împreună cu Institutul de Transplant din București, un program prin care se efectuează în condiții optime iradierea corporală totală în vederea transplantului medular. De asemeni, prezența secțiilor de chimioterapie în fiecare clinică și a compartimentelor de radiodiagnostic, nutriție și psihologie oferă pacientului oncologic toate serviciile medicale de care are nevoie, într-un singur loc.
Furnizorii din sistemul public se confruntă cu un volum mare de pacienți, cu liste de așteptare în majoritatea centrelor de radioterapie. Prin urmare, cele două centre Amethyst din România completează și degrevează activitatea mai multor spitale publice din județele limitrofe, oferind o soluție operativă și calitativă adesea superioară. “Din păcate, mai există și centre cu aparatură rudimentară (unde tratamentele se efectuează cu aparatură Cobalt și tehnici bidimensionale cu efecte secundare acute și tardive semnificative), dar salutăm inițiativa Ministerului Sănătății de re-tehnologizare a Instituțiilor publice cu aparatură modernă, similară celei existente în mediul privat, printr-un program în cooperare cu Banca Mondială. Tehnică IMRT se pretează și are beneficii dovedite în toate localizările, dar este esențială în special la cancerele de prostată, cele din sfera ORL, cerebrale și ale sistemului digestiv”, spune medicul Ciprian Casian.
În 2018, pentru a deservi un număr în continuă creștere de pacienți, Amethyst continuă modernizarea aparaturii prin instalarea celui de-al treilea accelerator în Otopeni, respectiv introducerea tehnicii de control al respiratiei pentru radioterapia stereotactică extracraniană în centrul de la Cluj. “Suntem singurul centru privat care oferă și serviciul de brahiterapie interstițială în cancerele ginecologice și în cancerul de prostată, dar s-au tratat cu această tehnică și situații particulare de cancer de sân, sarcoame, cancere digestive, cutanate sau chiar pediatrice”, spune medicul Ciprian Casian, CEO Amythyst România.
Singurul lanț Paneuropean de radioterapie, Amethyst Internațional operează clinici din Franța, Polonia, Italia și urmează să deschidă clinicile din Austria și Germania. Acest aspect permite pacientului oncologic, indiferent de țara din care provine, să fie tratat identic în toate locațiile europene Amethyst.
Amethyst România oferă radioterapie din anul 2012, respectiv 2014, la București și Cluj-Napoca. Încă de la deschidere, obiectivul principal a fost de a oferi servicii de înaltă calitate prin intermediul tehnicii IMRT (radioterapie cu intesitate modulată) – o tehnologie avansată bazată pe o precizie mai mare în administrarea dozei cu efecte secundare mai reduse comparativ cu tehnicile clasice. Un alt obiectiv a fost oferirea serviciilor de oncologie non-chirurgicală integrată, incluzând chimioterapia prin programele naționale de oncologie cu finanțare prin intermediul Caselor de Asigurări de Sănătate. Ca o recunoaștere suplimentară a aportului semnificativ adus în lanțul Amethyst de profesioniști români, începând cu acest an, președinția Comitetului Medical Internațional Amethyst revine Directorului Medical Amethyst România, Conf. Dr. Gabriel Kacso. Prin programul constant de educație medicală continuă, clinicile Amethyst oferă expertiză către întreg sistemul public și privat din România, prin cursuri postuniversitare și workshopuri de radioterapie la nivel de medici, fizicieni, asistenți și tehnicieni medicali, astfel încât nivelul radioterapiei din România să fie îmbunătățit.