Odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19 tot mai mulți români iau în calcul posibilitatea de a se muta din mediul urban în cel rural pentru a avea parte de mai multă libertate. Pe lângă gradul de poluare mult mai mic decât cel de la oraș, satele și comunele românești oferă avantajul posibilității achiziției unor proprietăți mult mai generoase ca spațiu decât în mediul urban.
Cu aceeași investiție necesară în marile orașe pentru un apartament modest, în provincie se pot cumpăra locuințe bine întreținute sau chiar terenuri vaste, potrivite pentru ridicarea unei case cu grădină și curte. Pe de altă parte, pentru a beneficia și în mediul rural de aceleași condiții ca și la oraș, pe lângă achiziția unui teren și ridicarea unei case, este necesară și instalarea unei stații de epurare moderne care să rezolve problema apelor uzate.
Ce este o stație de epurare pentru uz casnic?
O stație de epurare este definită ca un ansamblu de instalații și construcții menite să trateze apele folosite într-o gospodărie, astfel încât ele să se transforme într-un produs inofensiv pentru mediul înconjurător, om și animale. Apa uzată care pătrunde în stația de epurare pentru a beneficia de acest tratament se numește influent, iar cea care rezultă în urma procesului de epurare este denumită efluent.
După epurare, apele uzate pot fi vărsate direct în sol sau în apele de suprafață, ori pot fi folosite pentru uz casnic, ca de exemplu pentru irigarea grădinii.
În funcție de tipul lor, stațiile de epurare tratează apele uzate în mai multe etape care au la bază mijloace mecanice, biologice, fizico-chimice, sau chimice, acționând astfel în vederea reducerii cantității de poluanți din apa uzată, până la o cantitate permisă de normele în vigoare impuse de Uniunea Europeană.
Cum se întrețin stațiile de epurare?
Pentru o întreținere corespunzătoare, ca proprietar de stație de epurare există o serie de accesorii și piese de schimb stații de epurare în care ar fi bine să investești pentru a preîntâmpina eventualele probleme. Printre aceste accesorii, se numără și pompele de aer pentru stațiile de epurare.
Există mai multe tipuri de pompe aer stații de epurare, dar alegerea echipamentului potrivit ar trebui să se facă în funcție de nivelul de zgomot, modul de întreținere, posibilitatea utilizării sale fără ulei, eficiență, dar și în funcție de spațiul pe care îl ocupă.
Un exemplu de pompă de aer special creată pentru stațiile de epurare folosite pentru epurarea apelor din gospodării este pompa de aer Dong Yang, fabricată în Coreea, foarte convenabilă ca preț și cu acționare pe baza principiului vibrațiilor electromagnetice care asigură un consum redus de energie, dar și o eficiență maximă.
Care sunt beneficiile instalării unei stații de epurare?
Instalarea unei stații de epurare face ca mediul rural să fie la fel de accesibil ca cel urban. Chiar dacă este vorba de o stație de epurare de dimensiuni mici, creată pentru o locuință cu 4-6 persoane, o stație de epurare de înaltă calitate satisface cerințele ecologie fără a dăuna în niciun fel mediului înconjurător.
În plus, în funcție de materiale și producător, există stații de epurare care nu necesită îngroparea la o adâncime foarte mare pentru evitarea înghețului sau cu funcții de autocurățare care fac din întreținerea lor o responsabilitate ușor de îndeplinit.
Mai mult, indiferent de locul unde alegi s-o instalezi, nu trebuie să-ți faci griji în privința mirosului dacă este vorba de o stație de epurare de calitate și nici în ceea ce privește poluarea deoarece cele mai bune stații de epurare din ziua de azi se construiesc din materiale 100% reciclabile.
În concluzie, în special în contextul pandemiei cu care se confruntă întreaga planetă, poți lua în calcul mutarea în provincie sau ridicarea unei case chiar și într-o zonă izolată deoarece instalarea unei stații de epurare rezolvă integral și într-un mod elegant problema apelor uzate.