Spectacolul „Legenda din Hamelin”. O posibilă istorie a sașilor își continuă periplul prin țară, colindând Transilvania cu Stagiunea Mobilă unteatru. Un proiect născut din colaborarea Teatrului unteatru cu partenerii Morten Bruun, stagiunea pe patru roți își propune să aducă teatrul în localitățile slab expuse la activități și evenimente culturale, dar și în sate și orașe cunoscute pentru diversitatea etnică a locuitorilor. În această toamnă, scena mobilă va ajunge la Mediaș, Hoghilag, Prod, Sebeș, Sighișoara, Șona, Viscri, Biertan și Richiș.
La fiecare popas, stagiunea mobilă invită spectatorii de toate vârstele să descopere o celebră poveste despre venirea sașilor în Transilvania, prezentată în limba germană și supratitrată în limba română, dar și o expoziție cu fotografii ale unor personalități cu origini germane.
„Legenda din Hamelin”. O posibilă istorie a sașilor poartă semnătura regizorilor Andrei și Andreea Grosu, iar din distribuție fac parte Johanna Adam, Emöke Boldizsár, Theodora Sandu, Fabiola Petri, Ali Deac, Daniel Bucher, Gyan Ros Zimmermann, Eva Frățilă și Daniel Plier, actori ai Secției Germane a Teatrului Național ,,Radu Stanca’’ din Sibiu. Scenografia îi aparține lui Vladimir Turturica.
Programul următoarelor reprezentații:
- 10 octombrie: Mediaș (în curtea Bisericii Fortificate, de la orele 14:00 și 18:00)
- 16 octombrie: Sighișoara
- 17 octombrie: Viscri
- 18 octombrie: Șona
- 24 octombrie: Sebeș
- 30 octombrie: Hoghilag
- 31 octombrie: Prod
- 6 noiembrie: Richiș
- 7 noiembrie: Biertan.
Coordonatele precise și orele programate pentru începerea spectacolelor vor fi updatate periodic pe site-ul proiectului și pe paginile de social media unteatru.
Peste 500 de spectatori din Brașov, Rupea și Cisnădioara s-au bucurat în această vară de întâlnirea cu Stagiunea Mobilă unteatru. Conceptul include o scenă pop-up complet echipată cu aparatura tehnică necesară desfășurării unui spectacol, care va călători în viitor și cu alte spectacole din repertoriul unteatru.
Debutul proiectului care promovează diversitatea culturală din Transilvania a avut loc în cadrul ediției din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Un proiect unteatru, Stagiunea Mobilă este implementată prin Muzică Bună SRL.
Proiectul „Stagiunea mobilă unteatru” este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, și beneficiază de un grant în valoare de 965.709 RON / 195.167 EUR. Proiectul va fi implementat în orașele București, Brașov, Sighișoara, Mediaș și Rupea și în satele Șona, Hoghilag, Prod, Porumbacu de Sus, Viscri, Biertan, Richiș și Cisnădioara, având o durată de 18 luni (Noiembrie 2022–Aprilie 2024).
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.
Muzica Buna SRL a fost înființată în anul 2015 cu scopul de a deveni un pilon în sprijinirea mișcării cultural-artistice din România și a noilor generații de creatori, prin prisma proiectelor derulate de aceștia. Activitatea desfășurată de la înființare și până în prezent s-a concentrat în zona de producție, impresariat artistic, logistică și management cultural. În fiecare an, în luna iulie Muzica Buna SRL organizează festivalul aniversar, zilele unteatru, în care se joacă premierele anului curent, spectacole de teatru, spectacole de teatru pentru copii, concerte și proiecții de film. În cifre, între 2010 și 2020 Muzică Bună SRL a produs peste 52 de spectacole de teatru, a organizat și găzduit 6 expoziții de arte vizuale, iar din 2016 până în prezent a strâns peste 62000 de spectatori în sala de teatru.
Morten Bruun (MB) a implementat cu succes două proiecte în România finanțate prin granturi SEE. Are un background profesional în teatru, fiind absolvent al Universității East London din Regatul Unit. A colaborat cu diverse ONG-uri și artiști din România, organizând workshop-uri și conferințe în colaborare cu entități precum Caleido Talks, Casa Corpului Didactic Illfov și SalvaTex. A participat în calitate de speaker la conferințe la solicitarea Ministerului Culturii, oferind input pentru viitoare colaborări între parteneri români și norvegieni prin granturile SEE și norvegiene. În prezent, este partener în proiectul de dezvoltare a Muzeului Județean “Teohari Antonescu” și într-un proiect de creare a unui Centru de Resurse în Fotografie.