Stagiunea de marti seara, proiect de sine statator in cadrul activitatii Filarmonicii «George Enescu», anunta cel de al treilea recital cameral al anului 2014 si propune publicului un duo vioara – pian alcatuit din Vlad si Octavia Raceu. Programul ales de cei doi tineri muzicieni cuprinde lucrari de Ysaye, Stravinski si Richard Strauss.
Stagiunea de marţi seara
Marti, 21 Ianuarie 2014, 19:00 – 20:00, Ateneul Român/ Sala mica
Recital cameral
VLAD RACEU – vioară
OCTAVIA RACEU – pian
Program:
Eugene Ysaye
Sonata nr. 3 ,,Balada" op. 27
Igor Stravinski
Duo Concertante
Richard Strauss
Sonata pentru vioară şi pian în mi bemol major, op. 18
Coproducător: Radio România Muzical
Recital organizat în colaborare cu Fundaţia “Prietenii muzicii – Serafim Antropov”
Biletele se pot cumpara de la casa de bilete a Ateneului Român.
Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro
Vlad Răceu s-a născut în data de 27 februarie 1987 în Satu Mare, într-o familie de muzicieni, ambii părinţi fiind violonişti. A început studiul viorii la frageda vârstă de şase ani, sub îndrumarea tatălui său, care de pe atunci deţinea funcţia de concert-maestru al Filarmonicii ,,Dinu Lipatii” din Satu Mare.
Încă din perioada studiilor preuniversitare s-a remarcat la concursurile şi olimpiadele naţionale, dovada fiind numeroasele premii obţinute.
De la debutul scenic ca solist în cadrul concertelor pentru elevi organizate de Filarmonica Satu-Mare, din anul 1995, activitatea sa concertistică include turnee atât în ţară, cât şi în Ungaria, Germania, Elveţia, Olanda, în colaborare cu dirijori de renume cum ar fi Emil Simon, Gheorghe Costin sau Ferenc Gabor.
În septembrie 2007 a obţinut locul I la Concursul Internaţional ,,Ştefan Ruha”, iar în luna decembrie a aceluiaşi an , premiul I şi Marele Premiu ,,Remember Enescu" la Concursul Internaţional ,,Remember Enescu".
A participat la cursurile de măiestrie ale violoniştilor Gabriel Croitoru şi Nicuşor Silaghi (membrii ai Cvartetului Transilvan), Anke Schittenhelm (profesoara la Kunstuniversität Graz), Ernst Kovacic şi David Grimal (solişti de renume mondial), Sherban Lupu (University of Illinois), Ladislau Kiss, Silvia Marcovici (solistă şi profesoară la Sion, Elveţia) şi Florin Paul (solist şi concert-maestru la Orchestra Radio din Hamburg).
Din anul 2008 este concert-maestru al Sibiu Youth Orchestra.
A urmat studiile de licență și ciclul de studii masterale ale Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa de vioară a Prof. Univ. Dr. Victoria Nicolae, absolvind în anul 2010 și respectiv 2012 cu nota maximă. În prezent este doctorand și cadru didactic asociat la catedra de vioară a Academiei de Muzică ”Gh. Dima”. În paralel, activează și în funcția de concert maestru al Orchestrei Filarmonicii ”Dinu Lipatti” din Satu Mare.
Pianista Octavia Răceu Marc s-a născut în anul 1987 la Cluj-Napoca. A absolvit Liceul de Muzică "Sigismund Toduţă" din Cluj-Napoca, la clasa conf. univ. dr. Mihaela Gavriş.
În urma câstigării prin concurs a bursei de studiu ‘C. Silvestri’, între anii 2003-2004 a urmat cursurile la The Mary Erskine School din Edinburgh, Scoţia, unde l-a avut ca îndrumator pe prof. Graeme McNaught de la Royal Academy of Music and Drama din Glasgow. Aici a obţinut Marele Premiu al Concursului Naţional The Young Musician of the Year 2004 Edinburgh şi Premiul I şi Trofeul Elizabeth Ritchie la Concursul Festival din Edinburgh.
Octavia Răceu Marc a absolvit cu nota maximă studiile de licență și ciclul de studii masterale ale Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima”, la clasa de pian a Prof. Univ. Dr. Daniel Goiți. În prezent este doctorand și cadru didactic asociat la catedra de pian și acompaniament instrumente de suflat în cadrul aceleași instituții. Tematica cercetării doctorale aflate în lucru este Constantin Silvestri, creația pentru pian între tradiție și avangardă.
Laureată a concursurilor și olimpiadelor naționale de la Deva, Constanța, Cluj, Brașov, Piatra-Neamț, Târgu-Mureș, Satu-Mare, Oradea, Sighetu-Marmației, Bistrița etc. În anul 2006 primește Premiul Fundației ”Sigismund Toduță” Cluj-Napoca.
Pianista a susţinut numeroase recitaluri şi concerte atât în ţară, cât şi în străinătate: Scoția, Portugalia, Germania, Ungaria, România. În calitate de solistă a colaborat cu dirijorii: Petre Sbârcea, Kang Chang Woo (Coreea), James Grossmith (Scoţia), Ciprian Para, Gheorghe Victor Dumanescu, Emil Aluaş, Gabriel Bebeşelea, Danil Răceu în compania unor orchestre precum Orchestra de Cameră a Operei Române Cluj, Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj, Orchestra de Cameră a Festivalului de la Edinburgh, Orchestra Dinu Lipatti din Satu-Mare, Orchestra de cameră ‘Liutaria’ condusă de Titus Fluieraş, Orchestra studenţilor Academiei de Muzică ”G. Dima” din Cluj, Orchestra Liceului de Muzică "S. Toduţă" Cluj.
A participat la cursuri de măiestrie susţinute de pianişti precum Vincenzo Balzani (Italia), Peter Florian (Germania), Ian Jones (Scoţia), Ninuca Oşanu-Pop (Cluj-Napoca), Theodor Paraschivescu (Paris), Andrei Deleanu (Constanţa), Georg Sava (Germania), renumitul Cvartet Voces (Iaşi), Dieter Weitz (Germania), Robert Satterlee (America), Mariusz Adamczak (Polonia), Anke Schittenhelm (Austria).