în care funcţionează actul de justiţie în Republica Moldova
SRTv îşi exprimă nemulţumirea şi îngrijorarea faţă de modul în care Curtea Supremă de Justiţie din Republica Moldova i-a anulat dreptul de a retransmite programele TVR 1 pe frecventa de stat nr. 2 pe perioada procesului de fond cu Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), după ce, cu numai patru zile în urmă, Curtea de Apel Chişinău acorda această posibilitate.
SRTv atrage atenţia asupra motivării sumare în cazul cererii de recurs înaintat de CCA şi subliniază netemeinicia şi nelegalitatea deciziei.
Graba cu care a fost fixat termenul de recurs, neobişnuită pentru practica din ţara vecină, precum şi judecarea rapidă a recursului, ca şi faptul că CCA a câştigat recursul pe o motivaţie laconică, determină SRTv să considere că, în fapt, nu se doreşte retransmiterea programelor TVR 1 în Republica Moldova.
Practic, CCA suţine în motivaţia trimisă Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova, că suspendarea deciziilor nu ar fi justificată în raport cu înscrisurile din dosar, fără să motiveze însă şi de ce, deşi Curtea de Apel Chişinău apreciase tocmai în urma analizării acestor înscrisuri că susţinerile SRTv şi deci suspendarea deciziilor sunt pe deplin justificate.
În motivarea recursului înaintat de către CCA se mai adaugă doar că hotărârea ar afecta interesele Tele M International, care deţine o licenţă de la CCA. În procesul de fond însă, după cum este deja cunoscut, SRTv contestă exact acest fapt şi anume modul în care CCA a anulat licenţa pe care o deţinea SRTV, acordând altei societăţi dreptul de utilizare a frecvenţei pe care se retransmitea TVR 1.
În acest context, SRTv îşi exprimă dezamăgirea faţă de soluţia pronunţată în recurs şi îi asigură pe telespectatorii săi din statul vecin că va continua lupta în justiţie, făcând în paralel eforturi susţinute pentru a obţine o cât mai mare acoperire pentru retransmiterea TVR 1 în Republica Moldova, indiferent de barierele juridice sau politice pe care le va întâmpina.
Vă prezentăm în continuare situaţia în procesul aflat pe rolul Curţii de Apel Chişinău, dintre SRTv şi CCA, având ca obiect anularea celor două decizii ale acestuia privind anularea licenţei acordate SRTv pentru retransmisia TVR 1, scoaterea la concurs a frecvenţei şi respectiv atribuirea ei firmei Tele M International:
– prin Încheierea pronunţată în data de 14.02.2008, Curtea de Apel Chişinău a admis cererea SRTv de suspendare a executării celor două decizii ale CCA (nr. 92/2007 şi respectiv nr. 101/2007) în partea scoaterii la concurs a frecvenţei de stat nr. 2 (atribuită anterior SRTv) şi acordării ei către Tele M International SRL până la adoptarea unei hotărâri în procesul de fond. Astfel, SRTv i se dădea posibilitatea să retransmită TVR 1 pe parcursul judecării procesului.
– Curtea de Apel Chişinău a considerat demersul SRTv ca fiind întemeiat în urma analizării înscrisurilor depuse de SRTv la dosar şi în raport de prevederile din legislaţia Republicii Moldova, aplicabile în materie.
– În data de 15.02.2008, CCA a înregistrat la Curtea de Apel Chişinău recursul împotriva încheierii de mai sus, recurs motivat extrem de laconic. În motivare, CCA susţine că suspendarea nu ar fi justificată în raport de înscrisurile din dosar şi că ea ar afecta interesele Tele M International care deţine o licenţă de la CCA.
– Recursul a fost judecat de către Curtea Supremă de Justiţie din Republica Moldova.
– În mod surprinzător, termenul de judecare a recursului a fost fixat de către Curtea Suprema de Justiţie în data de 18.02.2008, la ora 16.00, un termen extrem de scurt, având în vedere că procedurile în asemenea cazuri durează de regulă aproximativ două luni.
– La fel de surprinzătoare este şi decizia Curţii Supreme de Justiţie de a admite recursul şi de a casa încheierea Curţii de Apel Chişinău, anulând practic dreptul SRTv de a retransmite programele TVR 1 pe frecvenţa de stat nr. 2 pe perioada procesului de fond, cum hotărâse Curtea de Apel Chişinău prin încheierea din 14.02.2008.
– În aceste condiţii, SRTv va continua să se judece pe fond în Republica Moldova luând în calcul, în cazul unor soluţii nefavorabile, apelul la instanţele internaţionale competente.
{mosloadposition user10}