Susan Andrews
Editura Corint
Conform unor cercetari recente, stresul mamei din perioada sarcinii poate afecta copilul multi ani dupa aceea (copiii pot avea probleme emotionale, fizice si comportamentale sau de invatare). Sigur, nu orice stres este daunator – dar cum poate o mama sa stie care este nivelul de stres acceptabil?
Neuropsihologul Susan Andrews a scris prima lucrare dedicata stresului in perioada sarcinii, o carte utila tuturor viitoarelor mame si femeilor insarcinate. Cartea este structurata in trei parti, prima fiind dedicata aspectelor „teoretice” – se ofera informatii si exemple variate pentru a intelege stresul in perioada sarcinii -, a doua fiind dedicata formulei de calcul a stresului (inclusiv cum se aplica aceasta), pentru ca in partea a treia sa fie incluse numeroase tehnici de relaxare care pot fi puse in practica de oricine (de la exercitii de respiratie si tehnici de relaxare cu muzica si pana la tehnici de biofeedback si tehnici de relaxare si rasfat).
„Cartea aceasta are un dublu beneficiu: te invata cum sa reduci oboseala pe care o resimte corpul tau in timpul sarcinii si cum sa amplifici starea de bine a fatului tau, controlandu-ti nivelul de stres pe parcursul acestei perioade critice.” (p. 13)
„Daca vrei sa faci ceva in legatura cu reducerea stresului prenatal, incepe cu trei pasi simpli:
1. Informeaza-te asupra problemei.
2. Invata cum sa-ti masori gradul de stres.
3. Obisnuieste-te sa folosesti o formula simpla si un sistem de evaluare care sa-ti permita sa tii sub control stresul in perioada sarcinii.” (p. 14)
De aici porneste totul. „Spune STOP stresului prenatal! Cum sa dezvolti potentialul copilului tau” este asadar un ghid util pentru mamici si viitoarele mame, o carte care le ajuta sa inteleaga si sa gestioneze nivelul de stres in perioada sarcinii.