Ghici ghicitoarea mea: ce e mic, aproape invizibil la adâncimi mari, înoată și e super sănătos pentru organismul tău? Răspuns corect: şprotul! Este un pește mic de culoare argintie care aparține familiei heringului. Cele mai mari colonii de pești se află în proximitatea noastră, în Marea Neagră, precum și în Marea Baltică, Marea Mediterană și Marea Nordului. Poate nu știai, însă șprotul călătorește în bancuri, alături de alți pești, și înoată pe tot parcursul zilei. Acest pește dinamic este foarte selectiv în dieta lui și nu și-o schimbă pe măsură ce crește, așa cum o face heringul, de exemplu, ci se bazează strict pe zooplancton. Carnea acestui pește este apreciată pentru valoarea nutritivă, deoarece conține niveluri ridicate de grăsimi polinesaturate – considerate benefice pentru dieta omului.
Iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale consumului de șprot:
• Excelent pentru inimă
Nu este o coincidență faptul că populațiile inuite din Oceanul Arctic prezintă niveluri scăzute de boli de inimă; peștele este bogat în grăsimi saturate și bogate în Omega-3, care protejează inima de boli și reduce cantitatea de colesterol din sânge și riscul bolilor de inimă.
• Îmbunătățește circulația
Consumul de șprot poate îmbunătăți circulația și reduce riscul de tromboză. Uleiurile EPA și DHA din peşte îți pot salva organismul din a produce eicosanoide, o substanță care favorizează apariția cheagurilor de sânge și a inflamațiilor.
• Beneficii pentru articulații
S-a dovedit faptul că un consum regulat de șprot ușurează simptomele artritei reumatoide. Există o legătură între grăsimile Omega-3 și osteoartrită, ceea ce înseamnă că mâncând mai mult peşte o poți preveni.
• Acuitate vizuală
Știm că îți dorești ochi frumoși și sănătoși – află că un consum regulat de peşte bogat în uleiuri contribuie la acest aspect. Acizii grași Omega-3 pot ajuta la protejarea vederii celor care suferă de degenerescență maculară – o afecțiune care determină degenerarea retinei și vederea încețoșată. Peștele și crustaceele conțin, de asemenea, retinol – o formă de vitamina A, care stimulează vizibilitatea pe timp de noapte.
Însă ce ne facem cu lipsa de timp, invocată de atâția dintre noi? Există o soluție: sprotul în conservă reprezintă o rezolvare rapidă atât pentru o gustare, cât și pentru un prânz delicios. Mai ales că există o varietate de conserve cu șprot! Chef Liviu Balint, ambasador Podravka România, te ajută cu câteva sugestii:
Tagliatelle cu şprot
Fierbe 500g tagliatelle într-o oală cu apă sărată, conform instrucțiunilor de pe pachet. Decojește și toacă fin 2 căței de usturoi, apoi taie mărunt un ardei iute și frunzele unei legături de pătrunjel. Într-o tigaie la o temperatură mare adaugă câteva lingurițe de ulei de măsline, apoi usturoiul, ardeiul iute, o lingură de capere și tulpinile de la pătrunjel. Lasă-le câteva minute până când mixul începe să își schimbe culoarea. Ia 2 conserve Eva şprot în ulei vegetal, adaugă-le în tigaie și gătește-le timp de 2 minute. Adaugă o mână de roșii cherry și sucul stors de la o lămâie. Răstoarnă apoi deasupra și pastele deja fierte. Asezonează cu sare și piper, adaugă pătrunjelul tocat și încă o lingură de ulei de măsline extra virgin și… gata!
Salată de cartofi cu șprot afumat
Mai întâi pune la fiert 1 kg cartofi spălați bine. Curăţă 2 cepe roșii, taie-le julien, pune-le într-un bol, apoi presară sare și stropește cu zeamă de la 1/2 lămâie. Pune un capac peste bol și lasă ceapa să se odihnească până când o vei amesteca cu restul ingredientelor. Spală 2 ardei grași, curăţă-i de cotoare și semințe, taie-i julien și pune-i într-un bol, în care adaugi conținutul a 2-3 conserve Eva şprot afumat în ulei vegetal. Curăţă cartofii deja fierți și taie-i în cuburi mai mari, după care adaugă-i într-un alt bol. Amestecă-i cu puțin ulei, după gust, și abia apoi adaugă restul ingredientelor, amestecând ușor să nu se strivească. Un deliciu!
Mămăliguță cu șprot în sos tomat
Dacă îți place peștele și mămăliguța, atunci vei adora această rețetă rapidă. Tu decizi câte conserve Eva şprot în sos tomat folosești – tot ce trebuie să faci este să așezi pe farfurie, alături de o porție de mămăliguță fierbinte, cât șprot vrei. Mai simplu nu se poate. Gustul de mămăliguță combinat cu sos tomat și peşte dulce pe timp de vară = mi-nu-nat!
Concluzia e simplă: deși trăim într-un mediu poluat și plin de tentații nesănătoase, există și alternative simple care ne ajută să facem faţă ritmului alert. E simplă provocarea, nu-i așa?