– Peste 500 de tineri cu și fără dizabilități intelectuale, implicați în activități sportive –
Fundația Special Olympics România a dat startul, începând cu 22 noiembrie a.c., unui nou Campionat Virtual de Fitness Unificat, eveniment desfășurat în cadrul proiectului Școala Generației Unificate. Acesta se desfășoară în intervalul 22 noiembrie–15 ianuarie, cu participarea elevilor din Școlile Generației Unificate partenere ale proiectului din județele Bacău, Brăila, Galați. Participă, de asemenea, persoane cu dizabilități intelectuale de la Școlile Speciale sau Organizații Neguvernamentale din județele menționate.
Campionate similare au avut loc anul trecut și în primăvara anului 2021 în școlile partenere din județele Hunedoara, Bucureși, Bistrița-Năsăud, Iași, Mureș și Constanța. Elevii din școlile de masă fac echipe virtuale cu sportivi Special Olympics România și execută, împreună (dar separat), același tip de exerciții, arbitrate apoi de specialiști. Competițiile se încheie cu ceremonii de premiere online, iar medaliile și diplomele de participare le primesc prin curier.
Un alt tip de mișcare propus în cadrul acestui proiect educațional, desfășurat în 2020 în 18 școli unificate și în 2021 în 79 de școli este cel de Alergare Individuală. Sub sloganul ”Alergăm pentru Incluziune!”, evenimentul se desfășoară în perioada 1 noiembrie–19 Decembrie și va beneficia, de asemenea, de o ceremonie de premiere online în luna ianuarie 2022. Cum se defășoară o astfel de competiție? Fiecare elev aleargă (în ritmul potrivit pentru el, fără să se forțeze) în spațiul ales de el: în parc, în zone din afara orașului, pe piste de atletism etc. Participanții folosesc o aplicație de monitorizare a pașilor și aleargă diverse distanțe, în funcție de vârsta elevilor: 500 m, 1 km, 3 km, 5 km. Despre cum s-a desfășurat proiectul anul trecut, detalii, aici.
”Ne-am dorit ca și anul acesta să putem face sport și să ne putem vedea VIRTUAL la un eveniment sportiv Special Olympics. Realitatea noastră a devenit într-un timp scurt foarte diferită, în condițiile pandemiei globale; totuși BRAVII cu dizabilități intelectuale își doresc să facă mișcare într-o formă sportivă. Ne-am adaptat la o realitate cu conexiune la Internet si vizibilitate on-line pe un ecran de laptop, tabletă sau telefon. Întrecerea înseamnă acum executarea cât mai corectă a unor exerciții individuale de fitness/gimnastică. Această competiție reprezintă încercarea noastră, a tuturor, de a ne adapta la instrumente virtuale care să redea sportivilor Special Olympics dar și elevilor din școlile de masă entuziasmul întrecerii sportive și bucuria câștigării unei medalii” – a declarat Viorel Mocanu, director sportiv Special Olympics România.
Cele două evenimente sportive au și componentă educațională și de Incluziune, despre care Emilia Ispas, director de programe educaționale al Fundației Special Olympics România spune că: ”Pentru noi a fost crucială adaptarea la noile condiții generate de pandemie și să ne gândim la soluții potrivite pentru comunitatea noastră. În același timp a fost nevoie să ne luăm răgazul de a ne gândi și de a asculta nevoile oamenilor pentru care lucrăm. A fost foarte important să ne dăm seama de faptul că oamenii își doresc să aibă oportunități de a face mișcare, chiar dacă o fac cu ajutorul tehnologiei. Nu este mereu ușor dar pas cu pas ajungem la oameni, pentru că în spatele oricărui dispozitiv electronic este o persoană care își dorește să facă mișcare și care vrea să facă parte din lumea campionilor Special Olympics!”
Fundația Special Olympics România a început, din 24 noiembrie, o Competiție Virtuală de Baschet și Fotbal Unificat, BRAVI & LEO Mereu Prieteni, cu parteneri ai cluburilor LEO din București (2 cluburi, peste și sub 18 ani), Deva, Orăștie, Constanța, Galați, Târgu – Mureș, Bistrița, Vâlcea. Proiectul este finanțat în cadrul programului Special Olympics Unified Sports de către Special Olympics International prin intermediul Lions Clubs International Foundation.
O altă modalitate de adaptare a sportului și evenimentelor, pe lângă cele virtuale, este cea de răstrângere a competițiilor și desfășurarea și notarea lor la fața locului, de către profesorii/antrenorii/kinetoterapeuții implicați. Așa au început să se desfășoare, în această toamnă, competițiile din proiectul “Incluziunea prin sport a copiilor cu dizabilități intelectuale” (până acum au avut loc competiții la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă -CSEI- nr 2. Târgu Mureș și la CSEI nr 3, Reghin). Proiectul este finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norway prin fondurile EEA și Norway Grants Fund for Regional Cooperation. Este implementat de Fundația Motivation România.
În parteneriat cu Fudația Globalworth se desfășoară, din 17 noiembrie până în 3 decembrie, în șase centre rezidențiale și de plasament din țară – “Campionatul de Fitness și Zâmbete”, acolo unde tinerii se antrenează de cinci luni cu antrenorul virtual, prin soluția digitală de sport la distanță pusă la dispoziție prin finanțarea Globalworth.
Acestea sunt doar câteva din soluțiile și evenimentele sportive adaptate puse la dispoziția persoanelor cu dizabilități intelectuale de Fundația Special Olympics România. Pandemia a determinat Fundația să se adapteze și să continue într-o altă formă proiectele desfășurate în mai multe orașe ale țării. Bucuria tinerilor și a părinților ne arată că eforturile nu sunt în zadar.
Despre proiectul #ScoalaGeneratieiUNIFICATE
Fundația Special Olympics din România implementează proiectul educațional Unified Champion Schools – Școala Generației Unificate în 240 de școli de masă, pe parcursul a patru ani (2020–2024). Proiectul promovează acceptarea, respectul și toleranța în scoli, contribuind major la crearea un mediu școlar inclusiv pentru elevii cu și fără dizabilități aducând know-how și o percepție pozitivă asupra diversității. Despre cei trei piloni ai programului, detalii aici.
Proiectul #ScoalaGeneratieiUnificate este finanțat de Înălțimea Sa Șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, Prințul Moștenitor al Abu Dhabi prin Special Olympics International.