Compania își propune să reducă la minimum nivelul emisiilor de carbon, având ca obiectiv să atingă neutralitatea carbonului până în 2050
SPEEDWELL, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari din România, publică Raportul de Sustenabilitate pentru anul 2022, primul document oficial de raportare ESG al companiei. Acesta prezintă principalii piloni ai sustenabilității, identificați în urma consultărilor cu stakeholderii și a celor mai bune practici la nivel global. Mai mult, raportul evidențiază inițiativele de sustenabilitate întreprinse și planificate de companie și relația acestora cu operațiunile și planul de dezvoltare.
În același timp, SPEEDWELL anunță strategia de sustenabilitate, alături de riscurile și oportunitățile identificate în urma activității, dar și rezultatele de sustenabilitate de pe piața locală din ultimii ani.
Raportul de Sustenabilitate pentru 2022 este rezultatul analizei realizate anul trecut și evidențiază resursele interne ale companiei precum și impactul acesteia în toate etapele de dezvoltare, de la concept până la livrarea proiectului. Raportul identifică principalele puncte de interes ale companiei, pornind de la sănătate, siguranță și confort, până la preocuparea pentru dezvoltarea comunităților locale și măsurile adoptate de companie pentru limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Cu 50% din proiecte deja evaluate în ceea ce privește riscurile de adaptare la schimbările climatice, unul dintre obiectivele principale SPEEDWELL este de a atinge neutralitatea carbonului până în 2050.
Fondată în 2014, SPEEDWELL s-a axat pe dezvoltarea de proiecte de tip mixed-use. Până în prezent, compania a dezvoltat peste 560.000 de metri pătrați de suprafață construită netă, inclusiv 105.000 de metri pătrați de spații de birouri și de retail, 4.000 de unități rezidențiale și peste 10.000 de metri pătrați care se adresează nevoilor IMM-urilor. Majoritatea proiectelor se află în București, urmat de alte orașe importante, precum Cluj-Napoca, Timișoara și Râmnicu Vâlcea.
Pentru a asigura finalizarea cu succes a unui proiect și impactul său viitor asupra comunității și mediului, SPEEDWELL urmează o abordare unică în dezvoltare. Fazele de proiectare și obținerea permiselor sunt precedate de studii de fezabilitate ESG, care joacă un rol crucial în etapele ulterioare, cum ar fi finanțarea proiectului, managementul dezvoltării, achiziționarea terenului și vânzarea.
Mai mult, în îndeplinirea obiectivelor sale pe termen scurt și lung pentru asigurarea sustenabilității în toate etapele de dezvoltare și îmbunătățirea sănătății, siguranței și performanței clienților săi, bunele practici ale SPEEDWELL se aliniază cu cele ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind Afacerile și Drepturile Omului, BEROCC (Camera de Comerț Belgiano-Luxemburghezo-Română-Moldovenească) și Institutului Regal al Arhitecților Britanici (RIBA). În operațiunile sale de zi cu zi, dezvoltatorul se bazează pe principii precum fructificarea resurselor, accesibilitatea, respectul pentru istorie, comunitate, siguranța și deziderabilitate. Anul trecut, SPEEDWELL a primit premiul ESG de la BEROCC ca recunoaștere a eforturilor companiei de a face fiecare dezvoltare sustenabilă.
“Încă de la început, a fost necesar să dezvoltăm o strategie inteligentă în abordarea noastră comercială. Prin examinarea datelor primare, identificăm locul optim, proiectăm și creăm caracteristicile și facilitățile care vor asigura confortul utilizatorilor finali, dar și al investitorilor noștri, bazându-ne pe concepte de arhitectură eficientă și tehnologie inovatoare. Ceea ce va deveni și cum va evolua noul proiect sunt cele mai importante aspecte în relație cu stakeholderii, comunitatea care se formează și impactul general al dezvoltării asupra mediului. Pe baza acestor aspecte, strategia noastră de sustenabilitate a fost încorporată în strategia generală de business întrucât am urmat cele mai înalte standarde europene în construcție încă de la început.”, a declarat Jan Demeyere, arhitect și cofondator SPEEDWELL
“Proiectele imobiliare adevărate sunt concepute și implementate să dureze o viață și chiar mai mult. Arhitectura ce trece testul timpului ne spune această poveste, iar noi credem că tehnologia inteligentă ne ajută să integrăm sustenabilitatea în fiecare decizie pe care o adoptăm în operațiunile noastre de zi cu zi, inclusiv cele mai mici decizii la nivel local, ce au un impact atât asupra segmentelor noastre de dezvoltare, cât și asupra proiectelor, partenerilor și viitorului. Mediul de afaceri de azi trebuie să urmeze obiectivele globale de sustenabilitate pentru a supraviețui, iar acest lucru se realizează cel mai bine printr-o strategie locală bine pusă la punct, ce are în centrul său componenta de sustenabilitate. Obiectivul SPEEDWELL de a limita și mai mult emisiile de gaze cu efect de seră, chiar de a le elimina până în 2050, face parte din angajamentul nostru pentru sustenabilitate și standarde de viață ridicate. Implementarea strategiei de sustenabilitate confirmă fermitatea direcției alese pentru viitor.”, a spus Didier Balcaen, CEO și cofondator SPEEDWELL
Metoda utilizată în dezvoltarea raportului a constat în analizarea standardelor și a inițiativelor internaționale de sustenabilitate din cadrul mai multor sectoare de activitate la nivel global, cu impact asupra nivelului social, guvernanței și mediului (ESG – Environment, Social, Governance). Stakeholderii interni și externi au fost consultați prin intermediul unui chestionar, din care au rezultat nouă piloni relevanți. Sănătatea rezidenților, comunitățile locale, emisiile de gaze cu efect de seră au avut o contribuție semnificativă în trasarea obiectivelor de sustenabilitate, în timp ce eficiența folosirii resurselor și terenurilor, sănătatea și siguranța ocupațională, adaptarea la schimbările climatice, biodiversitatea, anticorupția și accesibilitatea nu au cauzat daune semnificative. Acești piloni stau la baza strategiei de sustenabilitate a companiei.
Un element comun în inițiativele SPEEDWELL este transformarea terenurilor industriale abandonate în comunități durabile, prin reutilizarea clădirilor existente în proiecte ample de regenerare urbană. Ca parte a abordării sustenabile, proiectele SPEEDWELL sunt plănuite sub conceptul de dezvoltare orientată spre tranzit (TOD – Transit-Oriented Development). Astfel, densitatea și aspectele legate de transport sunt optimizate în zonele cheie ale orașelor pentru a menține comunitatea compactă, și permit, în același timp, ușurința trecerii de la viața publică la cea privată. SPEEDWELL a abordat acest tip de dezvoltare în proiecte de tip mixed-use, prin proiecte precum RECORD PARK, PALTIM sau CITYZEN, precum și în duo-ul rezidențial-office reprezentat de THE IVY și MIRO.
Îmbunătățirea sănătății și confortului clienților, comunităților și angajaților este prioritatea companiei. Astfel, SPEEDWELL a obținut certificări BREEAM și Green Homes cu punctaje excelente pentru proiectul rezidențial THE IVY. În același timp, MIRO a primit cel mai înalt nivel de certificare WELL atins până acum în România. În Cluj-Napoca, RECORD PARK, proiectul mixed-use a obținut certificarea BREEAM Excellent. În plus, dezvoltatorul intenționează să obțină statutul BREEAM pentru Comunități, pentru proiectul CityZen, prima astfel de certificare obținută în România, fapt ce semnifică o altă dimensiune a dedicării în abordarea companiei. În proiectele sale viitoare, SPEEDWELL are în plan obținerea standardelor BREEAM Outstanding.
Aflată într-un parcurs permanent de îmbunătățire, compania intenționează să dezvolte un Cod de Etică care va sublinia un set de bune practici în afaceri și va asigura conformitatea cu reglementările naționale, prin integrarea și implementarea unor noi acțiuni în planul de sustenabilitate, menținând în același timp un dialog continuu cu stakeholderii interni și externi. Îndeplinirea cerințelor reglementărilor și asigurarea unei comunicări transparente rămân principii fundamentale ale operațiunilor zilnice.
Cu mai mult de 10 proiecte mari dezvoltate la nivel național, cum ar fi RECORD PARK în Cluj-Napoca, PALTIM în Timișoara, MIRO, THE IVY, TRIAMA Residence și SPACEPLUS în București, compania lucrează în prezent la două proiecte unice în capitală și în împrejurimi, THE MEADOWS și GLENWOOD ESTATE. Dezvoltările fac parte din prima inițiativă a companiei pentru neutralitatea carbonului, în scopul protejării biodiversității înconjurătoare.
Raportul de Sustenabilitate pentru anul 2022 poate fi accesat integral la această adresă.