50 de tineri profesioniști și amatori s-au pregătit timp de o lună, cu instructori profesioniști, pentru a propune noi avocați ai dansului românesc
Asociația pentru Cultură și Tango şi Asociația Școala de Antrenori Ioan Kunst Ghermănescu au prezentat luni, în premieră, la sediul Universității Naționale de Educație Fizică (UNEFS), spectacolul generat de Tabăra de Dans Urban, proiect cultural pilot finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB.
Conceput ca o succesiune de tablouri dansante, o uvertură dansantă care poartă spectatorii pe aproape întreg mapamondul și în diferite culturi, în ritmuri febrile de dans modern, street dance, dans sportiv și tango Argentinian, spectacolul a reunit, într-un ansamblu solid, coerent și plin de vitalitate artistică, 12 dansatori profesioniști și 38 de dansatori cu sindrom Down. Aceștia s-au pregătit timp de o lună, minimum 3 ore zilnic, Tabăra de Dans Urban fiind deschisă tuturor competențelor artistice și fizice și destinată exprimării creative și incluziunii dansatorilor cu sindrom Down.
Un ajutor esențial în rezultatul final al spectacolului l-a reprezentat pregătirea ambelor categorii de dansatori alături de instructorii taberei, prof. univ. dr. Gabriel Popescu și asis. univ. doctorand Mihaela Zahiu.Pentru tinerii cu abilități limitate dansul a oferit experiența conectării cu alții într-un mod foarte special, într-o vibrație ritmată de dans urban și de autentică prietenie.
Tabăra de Dans Urban și-a propus să creeze ooportunitate sustenabilă pe termen lung de integrare a diferitelor niveluri de experiență și abilități ale dansatorilor selectați în urma unui casting, care a avut loc în data de 24 august 2017.
„Tabăra de Dans Urban a fost gândit ca un proiect de educație care mizează pe unicitatea fiecăruia. Sunt bucuroasă să constat că și-a îndeplinit obiectivele: crearea unei comunități de dans adaptat la nivelul Bucureștiului într–o atmosferă puternic educativă, într-un mediu deschis, creativ și empatic între membrii echipei. Dansul adaptat și producerea de artă adaptată este un demers foarte nou în România și ne gândim, desigur, la sustenabilitatea acestui proiect. E un vis al meu și lansăm acum un apel public către teatre: am dori să transmitem mai departe, voluntar, către publicul larg, bucuria, entuziasmul și pasiunea acestor tineri”,a declarat Anca Ionescu, Asociația pentru Cultură și Tango, inițiatoarea proiectului.
Iată câteva dintre mărturiile dansatorilor profesioniști participanți:
“Ce am trăit în cadrul Taberei de Dans Urban nu se poate numi doar o experiență, pentru mine a fost o lecție de viață. Am învățat să văd oamenii trecând peste prejudecățile create de societatea în care trăim. Căldura și fericirea care îți pătrund în suflet în momentul în care vezi că niste oameni care nu te cunosc, te apreciază și te respectă enorm pentru ceea ce faci, te fac să treci peste probleme și oboseală. Am descoperit ce suflet bun pot avea aceste persoane «cu dizabilități». Energia și puterea pe care o transmit este de nedescris. Mă simt norocoasă că am putut participa” – Alexandra Balaciu.
“La primul antrenament la care am participat am rămas plăcut surprins să văd cum de fiecare dată când o persoană cu dizabilități intra în sală, primul lucru pe care îl făcea era să-și îmbrățișeze toți colegii, gest care m-a impresionat…Această experiență a însemnat mai degrabă o lecție de viață decât o simplă tabără de dans, la care mă bucur și le mulțumesc astfel persoanelor care mi-au acordat șansa de a lua parte la acest eveniment minunat” – Bogdan Raicu.
“Am pornit temător, nu știam exact cum va fi, iar acum, la finalul taberei, pot spune că a fost o experiență nemaiîntâlnită, am avut plăcerea de a lucra cu niște persoane minunate, deosebite! Aceste persoane cu care am lucrat au un suflet imens, chiar dacă câteodată veneam obosit la antrenamente, când ajungeam în sala de repetiții eram întâmpinat de acești oameni minunați care erau numai cu zâmbetul pe buze, plini de optimism și energie, pur și simplu uitam de tot și făceam totul pentru a îi învăța ce știu eu, încercam să le dau încredere și siguranță ca la final totul va fi bine! Pe partea de dans am lucrat cu foarte multe persoane, dar niciodată nu am avut o satisfacție mai mare ca acum, când am reușit să creăm un întreg show împreună și știu că pentru aceste persoane înseamnă mult mai mult de atât! O să îmi fie dor de ei, dar cu siguranță ne vom mai întâlni pe la competițiile la care participă”! – Damian Alexandru.
„Tabăra de Dans Urban este proiectul care a demonstrat că prin răbdare, perseverență, muncă și dorință se pot realiza lucruri impresionante. Această activitate a contribuit pe deplin la dezvoltarea mea profesională, cât și personală” – Gabriela Florescu.
„Energia și prospețimea de care ei au dat dovadă este de nedescris. Sunt mândră că am reușit să le fac și lor un bine și să le aduc zâmbetul pe buze. Le mulțumesc mult și sunt dispusă să repet această experiență oricând!” – Marcela Vârgolici.
„Mă simt împlinită de munca, de efortul depus pentru acești sportivi[1] minunați și mi-aș dori să fiu alături de ei pentru a-i ajuta în continuare. Emoția pe care mi-au provocat-o acești oameni cu dizabilități a fost intensă, venind din felul minunat de a se comporta cu mine și cu ceilalți antrenori, din respectul acordat si din fericirea pe care ne-o împărtășesc atunci când dansează alături de noi. Aceasta tabără de dans nu a fost una obișnuita, dar prin ea am putut să îmi descopăr anumite calități și să îmi dezvolt statutul de dansatoare. Consider că acești copii merită mult mai mult pentru ce oferă decât le este dat, și mă simt o persoana norocoasă că am avut ocazia de a-i cunoaște și de a lucra cu ei! Le sunt recunoscătoare persoanelor care m-au implicat în acest proiect minunat, care mi-a oferit o experiența frumoasă și de neuitat. Sunt mândră pentru ceea ce am realizat și vreau să repet această experiență oricând”– Cristiana – Alexandra Jipa.
Pentru una dintre mamele tinerilor cu abilități speciale, Cristiana Marin de la Asociația Be a Butterfly (București), experiența a fost importantă pentru că la final copiii sunt mai sănătoși, au o condiție fizică îmbunătățită. A fost un proiect așteptat de ani de zile, care, în opinia Cristianei Marin, îi pune în valoare și îi motivează să meargă mai departe.
„Ei au nevoie de aceste spectacole… Și ei pot crea, pot transmite acea iubire necondiționată pe care noi, adulții, de multe ori nu o înțelegem. Știam, în momentul în care am înscris tinerii, că au șanse mari să-și dezvolte abilitățile motrice și senzoriale. Uimitoare a fost reacția lor din timpul pregătirilor, modul în care și-au exprimat prin dans și mișcare sentimentele și stările de spirit, libertatea care le-a fost conferită, calea de comunicare care a fost deschisă. Tabăra de dans urban este un proiect îndrăzneț, care prin împletirea dansului cu gimnastica aduce un element de noutate în cadrul activităților cu care tinerii din cadrul asociației sunt deja familiarizați. Momentele artistice la care au participat voluntarii înscriși în proiect, alături de tinerii cu deficiențe, promovează dezvoltarea unei atitudini sociale pozitive, bazată pe implicare activă, toleranță, solidaritate și respect față de grupurile vulnerabile din societate. Mulțumim pentru că ați facilitat tinerilor noștri depășirea obstacolelor de ordin fizic, psihic, cognitiv și social. Această tabără a contat mult pentru ei și i-a făcut mai încrezători. Ni s-a ivit o oportunitate rară de a dovedi că și noi existăm, că suntem implicați. Fie ca proiectul Tabăra de dans urban să continue pentru zâmbetele copiilor noștri … și ale noastre!”, mărturisesc psihologul Mădălina Minevici și Cristiana Marin, managerul respectiv vice-președintele Asociației Be a Butterfly.
Pe lângă spectacolul care a inaugurat anul universitar la UNEFS, pe 2 octombrie, cei 50 de artiști selectați au prezentat și 4 flash-moburi derulate în spații publice, în cadrul Săptămânii Europene a Sportului din perioada 23-30 septembrie 2017.
Proiectul a fost posibil și prin implicarea Asociației Clubul Sportiv Stop and Dance, a Asociației Sindrom Down București, Asociației Down Plus, a Fundației Mână de Lucru și a Asociației Be a Butterfly.
Parteneri media: Sport Total Fm, Radio Trinitas, Agerpres, Cațavencii, Catchy.ro, Garbo.ro, Divahair.ro, PRwave.ro, SensoTV.ro, Roportal.ro, Bucuresteni.ro, Romaniapozitiva.ro.