„Europa viitorului Tratatul de la Lisabona” la Bucuresti
Reputatul specialist în teoria integrării europene, a federalismului şi europenismului Francisco Aldecoa Luzárraga va lansa luni, 11 iulie, la Bucureşti, volumul Europa viitorului Tratatul de la Lisabona, pe care îl semnează împreună cu Mercedes Guinea Llorente.
Evenimentul va avea loc în sala 111 a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), începînd cu ora 17.00.
Alături de autor, va lua cuvîntul Iordan Gheorghe Bărbulescu, decanul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană din cadrul SNSPA.
Cu o prefaţă semnată de José María Gil‑Robles, volumul Europa viitorului Tratatul de la Lisabona oferă informaţii aduse la zi, utile studenţilor, profesorilor şi specialiştilor în relaţii internaţionale şi studii europene.
După ani de negocieri, la 1 decembrie 2009 a intrat în vigoare Tratatul de la Lisabona, care formulează noile baze constituţionale ale Uniunii Europene. Cum şi de ce s-a ajuns la adoptarea Tratatului? Ce legătură există între acesta şi fosta Constituţie a Europei? Ce beneficii poate aduce Tratatul cetăţenilor? Cum va arăta Uniunea Europeană peste 10 sau 20 de ani? Volumul oferă un istoric al tratatelor care au stat la baza Uniunii Europene, cu revizuirile lor succesive, precum şi o amplă analiză a procesului de integrare care a dus la forma sa actuală. Obiectivul autorilor este dublu: pe de o parte, explică ce este Tratatul de la Lisabona, prezentînd procesul politic care a dus la elaborarea sa; pe de altă parte, demonstrează cum aplicarea dispoziţiilor de la Lisabona va influenţa natura şi procesul politic ale Uniunii.
Din cuprins:
Tratatul de la Lisabona: o reformă ambiţioasă realizată printr-o metodă clasică • Tratatul de la Lisabona: recuperarea substanţei Constituţiei Europene • Modelul politic al Uniunii conform Tratatului de la Lisabona • „Mai multă Europă socială”: modelul economico-social • Drepturile fundamentale • Spaţiul de libertate, securitate şi justiţie: o politică internă comună • Politica Externă comună: mai multă coerenţă, eficacitate şi vizibilitate • Politica Comună de Securitate şi Apărare conform Tratatului de la Lisabona: spre o apărare proprie a Uniunii Europene
Francisco Aldecoa Luzárraga este profesor universitar, doctor în relaţii internaţionale şi în drept internaţional, şeful Catedrei de relaţii internaţionale a Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Complutense din Madrid. A fost, de-a lungul timpului, de două ori decan al aceleiaşi facultăţi şi rector al Universităţii. Este, de asemenea, preşedinte al Institutului de Studii privind Pacea şi Cooperarea. Este unul dintre cei mai reputaţi specialişti europeni în teoria integrării europene, a federalismului şi europenismului. A publicat zeci de cărţi, precum şi articole apărute în reviste de specialitate din întreaga lume. Publică frecvent articole de opinie în El País. Este Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi din lume, între care Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti.
Mercedes Guinea Llorente este profesoară de relaţii internaţionale la Universitatea Complutense din Madrid. A publicat cărţi şi articole de referinţă pentru ştiinţa relaţiilor internaţionale în general şi pentru studiile europene în particular.