despre sex și contracepție
Campania Planifică Neprevăzutul!, dedicată educării și informării pe teme de contracepție și viață sexuală, a împlinit 2 ani de la lansare. Inițiată în octombrie 2013 de Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS), campania urmărește să le ofere femeilor și cuplurilor informații corecte privind folosirea metodelor contraceptive moderne disponibile în România, pentru a evita apariția unei sarcini nedorite.
„Protejarea sănătăţii reproducerii şi sexualităţii trebuie să devină importantă pentru fiecare dintre noi. Alegerile nepotrivite, bazate pe decizii luate în absenţa informaţiilor corecte şi complete, pot influența întreg cursul vieții. De aceea, ne dorim să fim un sprijin pentru oricine are nevoie de răspunsuri pentru a se bucura de o viață sexuală sănătoasă, fără griji”, spune Dr. Borbala Koo, Director Executiv SECS.
În cadrul campaniei, specialiștii au răspuns, în mod direct și personalizat, la peste 4.000 de întrebări primite fie pe adresa de e-mail doctorul@planificaneprevazutul.ro, fie în timpul webinariilor tematice susţinute. Mulţi vor să afle ce pot face pentru a preveni în mod eficient o sarcină neplanificată şi nedorită, dar temele de interes trec dincolo de contracepție. Astfel, medicul ginecolog a răspuns unor întrebări pe teme foarte variate din domeniul ginecologiei: disfuncții sexuale, beneficii non-contraceptive ale anticoncepționalelor, masturbare, infertilitate, boli cu transmitere sexuală, afecțiuni ginecologice, metode de screening pentru cancerul mamar și de col uterin, metode de contracepție tradiționale (metoda calendarului și metoda retragerii) etc.
„În realitate, întrebările privind sexualitatea apar cu mult înainte de debutul vieții sexuale. Din păcate însă, absenţa răspunsurilor şi lipsa accesului la informaţii sunt cauzele numărului mare de nașteri la fete cu vârste sub 19 ani – aproape 18.600 în 2014. În fiecare lună primim sute de întrebări din partea adolescenților și a tinerilor care au nevoie de informaţii şi sprijin pentru a lua deciziile corecte privind sexualitatea lor şi evitarea unei sarcini nedorite”, spune Dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog și specialist al campaniei Planifică Neprevăzutul!.
Campania a debutat ca o inițiativă de informare în ceea ce privește folosirea corectă a contracepției de urgență, singura metodă contraceptivă care poate evita o sarcină nedorită în urma unui contact sexual neprotejat. Planifică Neprevăzutul! (www.planificaneprevazutul.ro) răspunde nevoii identificate în urmă cu 2 ani de cercetarea Emergency Contraception Study*, potrivit căreia româncele au, în medie, 38 de contacte sexuale neprotejate pe an, ceea ce face ca aproape jumătate să fie nevoite să apeleze cel puțin o dată la avort. Un sfert consideră avortul ca fiind o metodă contraceptivă.
Ulterior, campania Planifică Neprevăzutul! s-a extins și oferă informații complete despre folosirea tuturor metodelor moderne de contracepție.
*„Emergency Contraception Study”, studiu efectuat de compania globală de cercetare Millward Brown cu sprijinul Gedeon-Richter Plc., a inclus și un eșantion de peste 500 de românce cu vârsta cuprinsă între 16-49 ani, care au răspuns întrebărilor pe tema obiceiurilor de utilizare și a atitudinilor cu privire atât la metodele contraceptive în general, cât și la contracepția de urgență. Intervalul de confidență 95% – marja de eroare 5%.