In prima parte a anului 2016, economia mondiala a continuat evolutia puternic negativa inregistrata in 2015 si exista acum o probabilitate foarte mare ca situatia din China sa se extinda si sa avem din nou (similar cu anii 2008-2009) o criza economica globala de proportii.
Un aspect foarte important este ca tensiunile nu mai sunt doar la nivelul pietelor financiare (burse, piata forex, etc…) ci se vad clar si in economia reala urmand ca efectele sa fie simtite de toata lumea.
Unul dintre indicatorii care masoara foarte bine (si rapid) activitatea economica internationala sunt indicii traficului maritim. Cea mai mare parte a comertului cu bunuri se desfasoara pe rute maritime asa ca traficul naval este un indicator foarte reprezentativ al activitatii economice. Plastic vorbind, traficul naval este “sangele economiei” – nu circula sange, nu exista activitate (economica) si nu se dezvolta nimic.
Mai sus este prezentata evolutia indicelui naval Harper Petersen&Co care masoara nivelul traficului international. Incepand cu jumatatea anului 2015 (declansarea crizei din China) indicele a avut o evolutie descendenta puternica. In toamna, datorita interventiilor autoritatilor Chineze, bursele de valori au avut o perioada de stabilitate dar evolutia economiei reale a continuat sa fie puternic negativa apropiindu-se la doar cateva puncte de minimul absolut inregistrat de acest indicator.
Care sunt implicatiile pentru Romania si cum ne va afecta ?
Pentru Romania sunt doua implicatii principale:
• Un leu mai slab – in ultima perioada, guvernele Romaniei au crescut mult cheltuielile sociale si au redus taxele. Practic cheltuim mai mult decat castigam – acest lucru poate genera crestere economica mai puternica, dar este riscant in perioada de criza. Si in pietele financiare, atunci cand o tara devine mai riscanta prima “victima” este moneda sa.
• Exporturi mai slabe – Primul sector economic afectat va fi cel al exporturilor. Toate firmele care exporta bunuri, chiar si in UE, vor simti o diminuare a cererii. In 2015 principalele cresteri in Romania au fost in constructii si in comertul cu amanuntul, sectoare care nu vor fi afectate in prima faza. Asta inseamna ca in Romania criza va lovi intarziat si riscam repetarea situatiei din 2008-2009. Atunci, criza financiara s-a declansat la nivel global in 2008 insa Romania a simtit puternic efectele abia in 2009-2010.
• Primele semne ale unei noi crize – crestere somaj, scaderi salariale, reducere de activitate ar putea fi simtite in Romania cel mai devreme in a 2-a parte a anului 2016.
Din fericire, Romania nu are schimburi economice semnificative cu China si din acest motiv, cred ca tara noastra nu va fi afectata semnificativ. Sunt convins ca vom simti efectele acestei noi crize globale, insa, in acest moment este foarte putin probabil ca situatia sa fie la fel de grava ca cea din 2009.