Pentru a oferi în continuare sprijin celor 113 copii pe care îi are în grijă în cele 26 de case familiale din Bucureşti, Hemeiuş şi Cisnădie, dar şi altor copii aflaţi în dificultate, SOS Satele Copiilor România angajează persoane motivate să contribuie la dezvoltarea intelectuală, socială şi emoţională a copiilor.
Persoanele care doresc să devină mame sociale SOS trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 25 şi 48 de ani, studiile liceale terminate şi să poată locui şase zile pe săptămână într-o casă familială SOS. Mama socială creşte 5-7 copii până când aceştia devin independenţi sau se pot întoarce la familia biologică.
Profesia de părinte social este recunoscută şi înregistrată în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR). Cunoştinţele necesare pentru a profesa în acest domeniu sunt însuşite de către persoanele selectate în cadrul programului de formare "Şcoala Mamei". La finalul acestui program, ale cărui costuri sunt suportate de către SOS Satele Copiilor, candidatele pot prelua responsabilitatea unei familii SOS.
A fi mamă socială este mai mult decât o profesie. Înseamnă altruism, empatie şi motivaţie puternică de a te dedica pe termen lung, cu răbdare şi atenţie, creşterii şi educării copiilor din casele SOS. Este puterea de a sprijini un copil care ştie prea puţin ce înseamnă familie, dragoste şi vise. Este determinarea de a oferi o şansă, de a reda speranţa şi zâmbetul unui copil care a învăţat prea devreme ce înseamnă suferinţa.
„Personal, puteam să fac în toţi aceşti ani lucruri mai mult sau mai puţin importante; cu siguranţă, nimic nu ar fi dat un sens atât de profund vieţii mele şi sentimentul că am trăit mai multe vieţi într-una singură. Nimeni până la aceşti copii nu mi-a arătat câte chipuri are suferinţa. Le sunt recunoscătoare că m-au acceptat în viaţa lor, că mi-au dat atâtea lecţii de viaţă şi m-au ajutat să învăţ”, a spus Iulia Mira, mamă socială în cadrul SOS Satele Copiilor Bucureşti de 17 ani.
Posibilitatea de a avea alături o mamă „de profesie”, o persoană care are calităţi deosebite şi care a urmat o pregătire de specialitate, este şansa copiilor aflaţi în dificultate să aibă un viitor.
„Foarte multe femei se sperie. Cred că aici sunt singure. Trebuie să ştie că, de fapt, lângă noi mai sunt şi alţi oameni, oameni bine pregătiţi care ne ajută. Începând cu managerul de caz, directorul de Sat, precum şi tante, psiholog, pedagog. Noi suntem o echipă.”, a spus Angela Chircă, mamă socială în cadrul SOS Satele Copiilor Bucureşti.
Pentru a intra în procesul de selecţie, persoanele interesate trebuie să trimită o scrisoare de motivaţie care să răspundă la întrebarea: „De ce doreşti să fii mamă socială?" şi un CV la adresa: Str. Nataţiei, nr. 66 B, sector 1, Bucureşti sau la adresa de e-mail: claudia.stefanescu@sos-satelecopiilor.ro. De asemenea, pentru a afla mai multe informaţii pot suna la numărul de telefon: 021 668 00 88 sau pot accesa blogul dedicat campaniei: www.fiimamasociala.blogspot.com.
De-a lungul celor 20 de ani de activitate, SOS Satele Copiilor România a oferit sprijin copiilor aflaţi în dificultate. Anual, organizaţia desfăşoară campania „Fii mamă socială!” prin intermediul căreia recrutează mame sociale pentru cele trei Sate SOS aflate în Bucureşti, Cisnădie (judeţul Sibiu) şi Hemeiuş (judeţul Bacău).
{mosloadposition user10}