Peste jumătate dintre tinerii din România (52,83%) se declară foarte fericiți în orașul în care locuiesc. Acesta este rezultatul unui sondaj care și-a propus să afle părerea tinerilor despre orașele lor, realizat de Grupul PONT, ca parte din Programul „Capitala Tineretului din România”.
Conform sondajului, pe o scală de la 1 la 10, respondenții se simt fericiți atunci când locuiesc într-un oraș deschis (56%) și tânăr (51%). În plus, aproape jumătate dintre ei se declară deschiși către diversitate și au o atitudine pozitivă în ceea ce privește incluziunea socială. Conceptul de Smart City este îmbrățișat de aproape jumătate dintre tineri, 48% considerând că orașul în care locuiesc îndeplinește acest criteriu și folosește tehnologia pentru a îmbunătăți viața locuitorilor. Un procent mare dintre respondenți, 46%, sunt de părere că orașul lor are un potențial mare de inovație.
Pe de altă parte, sondajul arată că sănătatea și siguranța orașelor au fost identificate de tineri drept puncte sensibile ale orașelor în care locuiesc. Principalul minus se referă la sănătatea orașului, doar 32% considerând că orașul lor este unul sănătos, în timp ce 19% îl percep ca fiind nesănătos. Acest criteriu poate include accesibilitatea la mijloacele de transport public, aerul curat, spațiile verzi, încurajarea evenimentelor sociale. În ceea ce privește siguranța orașelor, 40% dintre tineri au declarat că orașul lor este unul sigur, în timp ce 15% nu se simt în siguranță.
Sondajul „Ce spun tinerii din orașele românești?” a fost derulat în mediul online în perioada 18 aprilie – 25 mai 2018 și s-a adresat tinerilor din toata țara, cu vârste cuprinse între 14 și 30 de ani, iar numărul total de respondenți a fost de 3.787 de persoane. Acesta a fost realizat în cadrul programului Com’ ON România, susținut de UE prin programul Erasmus+. Este cel mai ambițios program de dezvoltare a relațiilor de colaborare dintre autoritățile locale, organizațiile neguvernamentale de tineret și mediul privat pentru a pune tinerii din România în centrul procesului de dezvoltare urbană.
„Orașele sunt diferite. La fel și soluțiile. Uneori, chiar și cele mai inovatoare abordări pot avea rezultate sub așteptări atunci când sunt aplicate la nivel universal. De aceea, ne bucurăm că prin programul «Capitala Tineretului din România» oferim orașelor perspective valoroase de dezvoltare și prilejul de a identifica soluții personalizate pentru obținerea unui nivel de satisfacție și a unui standard de viață cât mai ridicate ale cetățenilor. În același timp, au posibilitatea să investească într-una dintre cele mai importante resurse ale lor atunci când ne raportăm la dezvoltarea pe termen lung: tinerii. Atunci când la nivel local nu există suficiente resurse de finanțare, un astfel de program ce are la bază un parteneriat public-privat poate fi sursa unor soluții creative și poate genera proiecte inovatoare, pentru un oraș al viitorului”, spune András Farkas – Grupul PONT, secretar general al Guvernanței pentru Capitala Tineretului din România.
Capitala Tineretului din România
Programul național „Capitala Tineretului din România” își propune să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri și să-i implice activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.
Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de „Capitala Tineretului” și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. „Capitala Tineretului din România” a fost lansat în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău și Baia Mare, care deține acest titlu începând cu 1 mai 2018.
Sesiunea de depunere a candidaturilor pentru ediția 2019-2020 runda I este deschisă până pe 30 iunie 2018, urmând ca după evaluare orașul câștigător să fie anunțat pe 3 noiembrie 2018. Detalii despre procesul de înscriere sunt disponibile aici: https://capitalatineretului.ro/apel/
Organizatorii programului sunt Comisia de Guvernanță a titlului de Capitala Tineretului din România, din care fac parte Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română. Guvernanța Programului Capitala Tineretului din România a demarat formarea unui juriu independent care înglobează atât membri reprezentanți ai unor instituții publice cât și ai sectorului privat și al celui neguvernamental.
CE ESTE CAPITALA TINERETULUI DIN ROMÂNIA
Titlul „Capitala Tineretului din România” urmărește principii similare cu cele ale titlului „Capitala Europeană a Tineretului”, titlu gestionat de Forumul European al Tineretului, al cărui membru este și Consiliul Tineretului din România. Titlul „Capitala Tineretului din România”, dorește să ofere o oportunitate unică orașelor din țară de a-și transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete cu participarea activă a tinerilor.
Fiecare oraș, care primește acest titlu are oportunitatea de a dezvolta însuși un program cadru amplu care vizează dezvoltarea urbană prin participarea tinerilor, capitalele realizând proiecte din ce în mai profesionale, abordând noi teme de interes pentru tineri și încurajând dezvoltarea de idei noi și inovatoare referitoare la participarea activă a tinerilor în viața comunității. Încercând să stabilească noi modele de dialog structurat și de responsabilizare, mobilizare a cetățenilor, aceste programe anuale aduc o contribuție semnificativă la procesul de armonizare a diversității urbane, conservând identitatea diversă a comunităților dar și promovând toleranța bazată pe comunicare și acțiune comunitară.
Poți afla mai multe despre program pe www.capitalatineretului.ro.
CE ESTE COM’ON ROMÂNIA?
SCOPUL proiectului este derularea unui proces de consultare participativă în orașele românești prin care se identifică nevoile și dorințele tinerilor în ceea ce privește participarea civică prin inițierea unor acțiuni locale prin grupuri informale și luarea unor decizii prin mecanisme de democrație participativă. Com’ON România a reprezentat atât o serie de consultări de tip World Café unde tinerii s-au întâlnit și au discutat despre nevoile lor față de orașele românești dar și despre ce pot ei face pentru orașele lor. De asemenea, am consultat peste 3.000 de tineri online pe platforma orastanar.ro despre cum simt ei ca este orașul lor în realitate.
Com’On România s-a născut în urma proiectului Com’ON Cluj-Napoca 2015, primul proces de bugetare participativă de tineret din România și urmărește lansarea unor inițiative similare în tot mai multe orașe românești.
Poți afla mai multe pe www.comonromania.ro.