Diversificarea produselor de igienă feminină disponibile pe piață determină femeile din România să se îndrepte către opțiuni confortabile și sustenabile atunci când aleg produsele menstruale, arată studiul realizat de Librea, singurul startup franco-român de tip FEMTECH ce comercializează chiloți menstruali produși în România. Chiloții menstruali Librea, realizați din materiale organice de înaltă calitate, antialergice și cu protecție maximă, sunt o alternativă nouă la produsele deja tradiționale existente pe piață, care oferă confort incredibil și libertate de mișcare femeilor în perioada menstruației și contribuie semnificativ la reducerea deșeurilor și protejarea mediului datorită faptului că sunt reutilizabili.
Chiloții menstruali reutilizabili sunt nou apăruți pe piața din România, dar deja au intrat în topul preferințelor româncelor care i-au încercat, după absorbante și tampoane, produse care sunt mai populare și mai ușor de procurat. Sondajul Librea arată că există un interes crescut din partea româncelor pentru produse menstruale alternative și ecologice, cum ar fi chiloții menstruali, absorbantele reutilizabile sau cupele menstruale, acestea din urmă fiind cel mai puțin folosite (76% dintre respondentele studiului nu le-au încercat niciodată).
„Fiind femeie, dar și mamă de fete adolescente, am avut o preocupare constantă pentru a face perioada menstruației cât mai confortabilă și lipsită de griji. Încă de la început, am fost împotriva produselor de unică folosință, care oferă zero confort și zero siguranță. Astfel, împreună cu partenera mea, Anouk Ragot, am pus bazele startup-ului feminin Librea, prin care să oferim fetelor și femeilor alternative sănătoase la menstruație, care să le ajute să se simtă bine în pielea lor”, spune Laurence Blondiaux, co-fondator Librea.
„Perioada menstruației nu a fost niciodată una ușoară în cazul meu, cel mai adesea confruntându-mă cu lipsa siguranței absorbantelor. Prima dată când am simțit libertatea și confortul lenjeriei menstruale, am știut că trebuie să împărtășesc această descoperire cu prietenele mele. Librea s-a născut din dorința de a oferi femeilor alternative moderne și confortabile pentru perioada menstruației”, completează Anouk Ragot, co-fondator Librea.
Când vine vorba de protecția menstruală, confortul este cel mai important criteriu de alegere, urmat de cât de ușor sunt de procurat produsele și nivelul de absorbție, potrivit studiului Librea. Chiloții menstruali Librea, produși în România din bambus moale și bumbac organic pentru confortul și sănătatea zonei intime, certificate Oeko-Tex® – etichetă care garantează absența toxinelor sau a produselor chimice. Fiecare pereche oferă o protecție de până la 12 ore și reprezintă echivalentul a 4 tampoane obișnuite chiar și în cazul unui flux abundent. În plus, lenjeria menstruală creată de Librea este refolosibilă, având o durată de viață de trei ani.
Chiloții menstruali Librea sunt realizați în România, având la bază un design franțuzesc, a cărui cercetare și dezvoltare a durat 18 luni. În Franța, lenjeria menstruală a devenit foarte populară într-un timp foarte scurt, vânzările crescând de 37 de ori în doar un an, produsele fiind acum disponibile în supermarketuri și farmacii.
În România însă, aproximativ 70% dintre femeile chestionate consideră că subiectul menstruației este încă unul tabu, iar 45% simt că nu există suficiente discuții deschise și educative despre acest aspect. Cu toate acestea, peste 80% dintre respondente sunt deschise la utilizarea opțiunilor ecologice, iar 63% cred că ar face trecerea la astfel de produse pentru a contribui la reducerea deșeurilor. Alegerea chiloților menstruali reutilizabili nu aduce doar economii semnificative, echivalente cu aproximativ jumătate din salariul minim pe o perioadă de 3 ani, dar și contribuie la sustenabilitatea mediului prin economisirea potențială a până la 12.000 de tampoane sau absorbante pe parcursul vieții fiecărei femei.
Mai mult, lenjeria menstruală refolosibilă de la Librea se adresează tuturor femeilor cu menstruație, indiferent de etapa vieții lor. Utilizarea chiloților menstruali face mai ușoară educația despre igiena feminină în rândul tinerelor care se confruntă cu prima menstruație, dar acoperă și nevoi precum incontinența, perioada postpartum și endometrioza, oferind tuturor soluții versatile, economice și ecologice.