Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în aprilie 2024, peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, în creștere cu aproape 20 de procente față de 2014.
Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenției de știri News.ro. Datele au fost culese în perioada 12 – 20 aprilie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.
Remus Ștefureac – director INSCOP Research: ”Deficitul democratic alimentat de ratele scăzute de prezență la vot a produs schimbări în atitudinea românilor față de ipoteza introducerii votului obligatoriu. Dacă în urmă cu 10 ani, mai puțin de jumătate dintre români (45%) erau de acord cu votul obligatoriu, astăzi aproape două treimi din populație (62%) susțin introducerea votului obligatoriu în ideea că dacă vin mai mulți oameni la vot se pot schimba lucrurile în bine. Este o creștere semnificativă care reflectă un interes mai ridicat față de procesele democratice, precum și o înțelegere a faptului că fără o prezență ridicată la vot, legitimitatea conducătorilor și progresul în societate sunt imposibile. Susținători mai entuziaști ai votului obligatoriu sunt alegătorii PSD-PNL (74%) și ai AUR (68%), iar într-o măsură ușor mai redusă alegătorii ADU (58%). De asemenea, oarecum surprinzător și disonant comparativ cu ratele de prezență la vot mai scăzute, tinerii cu vârsta de 18-29 susțin în proporții mai mari votul obligatiu (68%), comparativ cu celelate categorii de vârstă.”
Votul obligatoriu. Comparație 2014
62.2% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu deoarece dacă vin mai mulți oameni la vot se pot schimba lucrurile în bine (față de 44.6% în 2014). La polul opus, 35.6% sunt împotriva votului obligatoriu deoarece actuala clasă politică nu poate schimba lucrurile în bine (față de 41.7% în 2014). Ponderea non-răspunsurilor este 2.2% (față de 13.6% în 2014).